/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Aspectes a tenir en compte a la higiene de mans

Les mans del personal que treballa a la indústria alimentària són un dels principals focus de contaminació creuada i transmissió de bacteris. La higiene de mans és fonamental per evitar la propagació de microorganismes i garantir la seguretat alimentària. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem els aspectes que heu de tenir en compte en la higiene de mans.

La importància de la higiene de mans

Com que les mans dels treballadors són un dels principals factors de contaminació creuada, el rentat i la desinfecció freqüents de les mans són crucials, i la manca d’una higiene adequada de les mans és un problema.

La manipulació d’aliments implica tocar els productes amb les mans, per la qual cosa la higiene ha de ser tan extrema com sigui possible, prestant especial atenció a la zona de les ungles. De fet, les mans són una de les zones de la pell on s’acumulen més microbis. La majoria de bacteris que apareixen a l’intestí de les persones s’eliminen de forma molt senzilla amb el rentat de mans.

Quan rentar-se les mans?

Rentar-se les mans és especialment important durant els moments crítics de transmissió de gèrmens. A la cuina, alguns d’aquests moments clau són:

 • Abans, durant i després de preparar qualsevol aliment.
 • Després de manipular carn crua, aus, peix, farina o ous.
 • Després de tocar les escombraries.
 • Abans i després d’usar guants per evitar la propagació de gèrmens als aliments i les mans.
 • Després de netejar taulells o altres superfícies carregades de productes químics amb un drap.
 • Després de manipular mascotes o manipular-ne el menjar.
 • Abans de dinar.
 • Després d’esternudar, mocar-se el nas o tossir.
Cultura de seguretat alimentària

Com rentar les mans correctament?

Com hem dit anteriorment, el rentat de mans és una de les maneres més eficients de prevenir la propagació de microorganismes. Per fer-ho correctament, podem fer servir aigua freda o tíbia, ja que eliminen la mateixa quantitat de gèrmens. Aquests són els passos que has de seguir per rentar-te les mans de forma correcta:

 1. Mulla’t les mans amb aigua potable, tanca l’aixeta i aplica sabó.
 2. Frega’t les mans amb sabó per fer escuma i ensabonar-te el dors de les mans, entre els dits i sota les ungles.
 3. Frega’t les mans durant almenys 20 segons.
 4. Esbandeix bé les mans amb aigua.
 5. Asseca’t les mans amb tovalloles de paper d’un sol ús.

A més del rentat de mans, també és important la fase d’assecatge de mans, ja que la humitat afavoreix el creixement de microorganismes. El sistema més recomanat és utilitzar mocadors d’un sol ús, mai assecar-se les mans sobre la roba.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Proacciona és una empresa de consultoria en seguretat alimentària amb seu a Barcelona, ​​som experts a assessorar i orientar en seguretat alimentària empreses del sector alimentari. No dubtis a contactar-nos per implementar certificacions i ajudar-te a assolir el teu objectiu de prevenir i reduir els riscos alimentaris.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?