/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Claus per entendre les Auditories Internes cap a la Certificació IFS i BRCGS

Les certificacions IFS (International Featured Standards) i BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) s’han establert com a estàndards essencials de seguretat alimentària.

Aquestes normes reflecteixen no només el compromís d’una empresa amb l’excel·lència en la qualitat i la seguretat dels seus productes, sinó que també són un requisit indispensable per accedir a mercats globals competitius. En aquest article, explorarem les claus per entendre i executar efectivament les auditories internes com un pas crític cap a l’obtenció i el manteniment de les certificacions IFS i BRCGS.

Estàndards IFS i BRCGS

Abans de submergir-nos al món de les auditories internes, és crucial comprendre en profunditat els estàndards IFS i BRCGS. Aquests estàndards representen dues de les certificacions més prestigioses a la indústria alimentària i de productes de consum. Tot i que tots dos estan dissenyats per assegurar la qualitat i la seguretat dels productes, cadascun té les seves particularitats i enfocaments diferents.

International Featured Standards (IFS)

L’IFS és un conjunt d’estàndards de seguretat alimentària reconeguts a nivell global, enfocats principalment a la qualitat i seguretat dels productes i processos. Aquesta norma avalua la qualitat i la seguretat dels productes i també se centra en l’eficiència operativa i la conformitat amb les especificacions del client. Els aspectes clau inclouen:

 • Gestió de la qualitat i seguretat alimentària: Se centra en la implementació d’un sistema de gestió de qualitat efectiu i procediments de seguretat alimentària.
 • Responsabilitat de l’alta direcció: Avalua el compromís i la implicació de l’alta direcció en el manteniment dels estàndards de qualitat.
 • Gestió de Recursos: Inclou la gestió de personal, instal·lacions i proveïdors.
 • Procés de Producció: S’avalua l’eficàcia i la seguretat dels processos de producció.
 • Mesuraments, Anàlisi i Millores: Se centra en com l’empresa mesura i analitza els seus processos i com implementa millores.

British Retail Consortium Global Standards (BRCGS)

El BRCGS, per altra banda, és un estàndard líder globalment per a la seguretat dels productes a la cadena de subministrament. Aquest conjunt de normes és altament valorat pels minoristes i fabricants al Regne Unit i a nivell internacional. El BRCGS posa un èmfasi especial en la seguretat alimentària, la integritat, la legalitat i la qualitat. Els components clau del BRCGS són:

 • Compromís de l’Alta Direcció: Similar a l’IFS requereix un fort compromís de la direcció per liderar i donar suport a un programa de seguretat alimentària.
 • Pla de Seguretat Alimentària APPCC: Implementació d’un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) efectiu.
 • Sistema de gestió de la qualitat i seguretat dels productes: Procediments documentats per garantir la qualitat del producte.
 • Normes de les instal·lacions: Requisits específics per al manteniment d’un entorn de producció higiènic i segur.
 • Control de Producte i Procés: Enfocament a la consistència i seguretat del producte al llarg de la cadena de producció.

Planificació i Execució de l’auditoria interna

La planificació efectiva d’una auditoria interna és un pas crucial en el procés de certificació IFS i BRCGS. Una bona planificació assegura que l’auditoria sigui exhaustiva, centrada i eficient. Alguns dels passos clau per desenvolupar un pla d’auditoria són: Establir l’objectiu de l’auditoria, elaborar i comunicar el pla d’auditoria, preparar tota la documentació necessària i identificar les àrees i els processos clau.

Un cop acabada la planificació de l’auditoria interna, el pas següent és l’execució efectiva de la mateixa. Aquest procés és crucial per identificar àrees de millora i garantir la conformitat amb els estàndards IFS i BRCGS. A continuació, anomenem els passos clau en l’execució de l’auditoria interna:

 1. Inici de l’auditoria.
 2. Avaluació al Lloc.
 3. Revisió de la Documentació i Registres.
 4. Identificació de no conformitats i àrees de millora.
 5. Recull d’Evidència.
 6. Comunicació Contínua.
 7. Conclusió de l’auditoria.
 8. Preparació de l’informe d’auditoria.

A Proacciona ens especialitzem en la implantació de certificats IFS i BRCGS. Si necessites informació més completa sobre els passos clau per superar una auditoria o vols sol·licitar els nostres serveis, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Gestió de troballes de l’Auditoria

Un cop completada l’auditoria interna, el pas crític següent és la gestió eficaç de les troballes. Aquesta etapa és crucial per convertir les observacions de l’auditoria en accions que millorin la qualitat i la conformitat amb els estàndards IFS i BRCGS. Tot seguit, descrivim els passos clau en la gestió de les troballes de l’auditoria:

 • Anàlisi de Troballes: Realitzar una revisió exhaustiva de totes les troballes per comprendre’n la naturalesa i les causes subjacents. Classificar-les segons el seu impacte a la seguretat, la qualitat i la conformitat amb els estàndards.
 • Desenvolupament de plans d’acció correctiva: Per a cada troballa significativa, desenvolupar un pla d’acció correctiva detallat. Això ha d’incloure les accions específiques a prendre, els responsables de la seva implementació i els terminis.
 • Implementació d’accions correctives: Implementar les accions correctives segons el planejat i establir mecanismes per monitoritzar el progrés de les accions correctives i assegurar que s’implementin efectivament.
 • Verificació de l’Eficàcia: Un cop implementades les accions, realitzar una avaluació per verificar-ne l’eficàcia. Això pot incloure auditories de seguiment, revisions de procés o anàlisi d’indicadors clau de rendiment.
 • Comunicació i documentació: Mantenir informada l’alta direcció sobre el progrés i l’eficàcia de les accions correctives. Assegureu-vos que totes les accions i canvis realitzats estiguin adequadament documentats.
 • Integració al Sistema de Gestió: Integrar les lliçons apreses i els canvis en els sistemes i procediments estàndard de l’empresa.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

En conclusió, la preparació i la realització efectiva d’auditories internes són fonamentals en el camí cap a la certificació en els estàndards IFS i BRCGS. Aquest procés no només assegura el compliment amb les normatives, sinó que també impulsa la millora contínua, eleva els estàndards de qualitat i seguretat alimentària i enforteix la reputació de la seva empresa al mercat.

Sabem que navegar pel complex món de les certificacions IFS i BRCGS pot ser desafiant. Per això, si està buscant orientació experta i suport en cada pas del camí, el nostre equip de professionals de Proacciona és aquí per ajudar-lo. Oferim serveis integrals de consultoria i assistència a la certificació, assegurant que la seva empresa no només compleixi amb els estàndards, sinó que també es destaqui al seu camp.

No dubteu a contactar-nos per obtenir més informació sobre els nostres serveis i com podem ajudar la vostra empresa a assolir i mantenir les prestigioses certificacions IFS i BRCGS. Junts podem treballar per portar la qualitat i seguretat dels seus productes al següent nivell.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?