/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com afecta el canvi climàtic a la seguretat alimentària

El canvi climàtic és una realitat a la que el món s’enfronta actualment. I la innocuïtat dels aliments no és exempta dels efectes de l’emergència climàtica.

L’augment de les temperatures associat al canvi climàtic és un dels factors de risc en el desenvolupament de bacteris com la salmonel·la o la listeria en productes alimentaris. Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), l’emergència climàtica és una de les principals causes de crisi alimentària i fam al món.

Efectes del canvi climàtic

Alguns dels efectes del canvi climàtic que poden afectar la seguretat alimentària són:

Noves plagues

Els canvis de temperatura i els fenòmens meteorològics extrems (per exemple, inundacions) acceleren el ritme natural de propagació de noves plagues a través dels rius. És el cas del cargol poma, per exemple, segons ha informat l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Malalties

Les altes temperatures i les onades de calor poden provocar que bacteris com la salmonel·la sobrevisquin millor en aquestes condicions i posa en risc la seguretat alimentària d’alguns aliments. De fet, estudis recients apunten que els casos de salmonel·losi van augmentar entre un 5% i un 10% per cada increment d’un grau en la temperatura setmanal en el període del 1991 al 2001.

Cultura de seguretat alimentària

Substàncies tòxiques i contaminacions

L’augment de les temperatures també té un impacte directe al mar. Els bacteris que habiten a l’hàbitat marí també poden contaminar marisc, i aquests microorganismes s’estan desenvolupant cada cop més ràpid i en major quantitat a causa de l’increment de les temperatures en oceans i mars.

Al mar, aquests factors també afavoreixen l’aparició de microalgues marines, com ara els dinoflagel·lats o diatomees. Aquests organismes poden transmetre tòxics nocius per a la salut a l’hora de consumir peixos o mariscs contaminats. Aquest fenomen sol produir-se a les costes gallegues i cada vegada són més freqüents a les aigües canàries.

I no només l’augment de les temperatures és un dels factors que influeix més en la seguretat alimentària. Les intenses pluges i la humitat també poden influir en la proliferació de bacteris a camps de cultiu. Per contra, les sequeres tenen un impacte en la contaminació de les aigües.

Cultura de seguretat alimentària

Com lluitar contra el canvi climàtic al sector alimentari?

Per garantir la innocuïtat dels aliments en el context de la crisi climàtica és important prendre acció per protegir el planeta. A nivell individual, és important reduir el consum de plàstics, reutilitzar materials i reciclar.

També és fonamental ser-ne conscients del desperdici alimentari, conèixer què significa la data de consum preferent o de caducitat i/o donar aliments a aquells que més ho necessiten. El malbaratament alimentari també es pot aprofitar des del sector de l’hostaleria o de les indústries alimentàries.

A més, cal destacar la importància de comptar amb proveïdors que compleixin amb la legislació que estableix límits per a la presència de substàncies tòxiques i patògens als aliments.

Des de Proacciona, consultoria alimentària de Barcelona, ​​et podem orientar en matèria de protecció dels aliments basant-se en les normatives vigents. A més, comptem amb el servei d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) per garantir el control de qualitat alimentària a tots els processos productius de les indústries de l’alimentació.

Creiem que és important comprendre els riscos relacionats amb l’emergència climàtica per assegurar la innocuïtat dels aliments. Apostar per mesures respectuoses amb el medi ambient és molt important, però també és essencial tenir un control dels aliments en la producció, conservació i distribució d’aquests per evitar la propagació de bacteris que cada cop proliferen més com a conseqüència de l’emergència climàtica.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?