El 2020, cada ciutadà a Espanya va llançar a les escombraries una mitjana de 30 kg de menjar, segons l’Eurostat. El sector pagès i ramader va llançar unes 845.000 tones d’aliments. El sector de l’alimentació també va desaprofitar milions de tones de menjar.
Aquesta realitat té un impacte econòmic, mediambiental i social, ja que moltes persones en situació de vulnerabilitat no tenen accés a aliments.
En aquest article, abordem la situació actual del malbaratament alimentari al sector i com es pot posar remei, començant per comprendre la diferència entre la data de consum preferent i la de caducitat i mostrant diferents tècniques per allargar la vida útil d’un producte.
A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, som experts en guiar empreses del sector de l’alimentació per reduir el malbaratament alimentari i implementar les certificacions necessàries que t’ajudaran a garantir la seguretat alimentària en tot moment.
Context
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO per les sigles en anglès), el malbaratament alimentari genera aproximadament el 8% de les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle.
A Espanya, el 2020 la indústria i distribuïdores del sector de l’alimentació van llançar a les escombraries més d’1,6 milions de tones de menjar, és a dir, uns 55 kg per ciutadà. A Europa, es van desaprofitar més de 20 milions de tones, segons l’Eurosat.
Què és la vida útil d’un producte?
És aquell període de temps en què un aliment es manté en bones condicions des que s’elabora fins que es comença a deteriorar.
Els aliments es poden classificar en aliments peribles (carn, peix fresc…), aliments semi peribles (fruits secs, tubercles…) i aliments no peribles (farines, sucre, sal, oli…).
La informació de vida útil d’un aliment ha d’aparèixer a l’etiqueta. La data de caducitat se sol utilitzar en productes molt peribles i la data de consum preferent en productes poc peribles.
És molt important conèixer la diferència entre la data de caducitat i de consum preferent, ja que ens pot ajudar a reduir el malbaratament alimentari i no llençar el producte abans d’hora.

Allargar la vida útil dels productes
Hi ha diferents tècniques per augmentar la vida útil d’un producte, mantenint les propietats organolèptiques i evitant el deteriorament de l’aliment. D’aquesta manera, aprofitarem millor el producte per evitar que es desaprofiti com passaria en els processos tradicionals.
Algunes d’aquestes tècniques són:
- Liofilització: Es tracta de congelar un aliment, deshidratar-lo posteriorment i eliminar així tota l’aigua. D’aquesta manera, l’espai de l’aliment es redueix. Per recuperar la seva forma, només cal hidratar-lo de nou.
- Ultracongelació: Consisteix a baixar ràpidament la temperatura fins a assolir els -40 graus i per a això es recorre al nitrogen líquid o a l’anhídrid carbònic.
- Fritura al buit: És una tecnologia que permet el fregit a temperatures de menys de 110 graus. Així, es manté el color, els nutrients i es redueix la presència d’acrilamida.
- Irradiació: En aquest cas, el producte s’exposa a radiacions ionitzants per millorar-ne la innocuïtat i mantenir-ne la qualitat.
- Altes Pressions Hidrostàtiques (HPP): És un sistema de conservació en fred que utilitza altes pressions per desactivar patògens. D’aquesta manera, es redueix o elimina l’ús d’additius alimentaris.
Certificacions per assegurar la seguretat alimentària
També és fonamental seguir amb les normatives vigents en matèria de seguretat alimentària per garantir que l’aliment que arriba a les cases o a la restauració ho faci en condicions òptimes.
Per això cal recordar la necessitat d’implantar un pla APPCC. També cal un control a l’etiquetatge, ja que és on apareixerà el contingut de la vida útil d’un producte.
Les certificacions i auditories per part d’experts també són de gran importància, ja que ajudaran a controlar l’estat dels productes, perquè aquests no es desaprofitin.
A Proacciona portem anys implementant plans APPCC, així com certificacions i controls a empreses del sector alimentari. No dubtis a contactar-nos per a més informació.