/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com donar aliments de forma segura?

El malbaratament alimentari té un cost tant econòmic (es calcula que és d’uns 400 milions d’euros) com mediambiental, però es pot solucionar en alguns casos mitjançant la donació d’aliments.

En aquest article, us expliquem què cal tenir en compte si sou una empresa del sector alimentari o de la restauració i voleu donar l’excedent alimentari: implantació del pla APPCC, quin tipus de productes es poden donar i què cal respectar per evitar riscos alimentaris.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en assessorar les empreses i a implantar el pla APPCC, exigit per la normativa europea al sector de l’alimentació.

Impacte del malbaratament alimentari

A Catalunya, es desaprofiten unes 40.000 tones d’aliments cada any, només al sector de la restauració. Tot i això, els excedents alimentaris que encara es poden consumir, encara que no comercialitzar al mercat (ja sigui perquè el producte tingui alguna magulladura, o alguna taca fruit d’algun cop durant el transport o manipulació…) poden donar-se a aquelles persones que més ho necessiten.

Les entitats socials són les encarregades de recollir l’excedent alimentari i donar-ho a les persones més vulnerables. Tot i això, en el moment de donar productes alimentaris s’han de tenir en compte alguns aspectes de vital importància per garantir la seguretat alimentària.

Com donar aliments de manera segura?

Si la vostra empresa està pensant en donar l’excedent alimentari, és important recordar alguns aspectes en els productes:

 • No han d’haver passat la data de caducitat o de consum preferent.
 • Comproveu que l’envàs està sencer, sense desperfectes (esquerdes, per exemple)
 • Guardar i transportar els aliments a la temperatura adequada per a la seva conservació.
 • Cal indicar la temperatura a la que s’ha de conservar l’aliment.

També és important la identificació dels aliments amb les dades següents:

 • Nom i adreça del donant
 • Tipus d’aliment
 • Quantitat
 • Nom i adreça del receptor
Cultura de seguretat alimentària

Legislació sobre el malbaratament alimentari

No hi ha cap normativa específica en matèria de donació daliments. Tot i això, donar aliments es considera un acte de comercialització, per la qual cosa s’han de seguir les indicacions del Reglament (CE) núm. 852/2004, relatiu a la higiene dels aliments. Aquest reglament exigeix ​​que els operadors d’empresa alimentària hauran de crear, aplicar i mantenir uns procediments permanents basats en els principis de l’APPCC.

Quins productes es poden donar?

Es recomana no donar determinats productes, com ara:

 • Plats fets amb peix cru.
 • Peix fumat o marinat.
 • Plats elaborats amb carn i/o derivats crus.
 • Pastissos fets amb cremes no pasteuritzades.
 • Amanides amb ingredients proteics o salses amb ou cru o llet.
 • Productes amb ou fresc.

Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts a assessorar empreses del sector alimentari a l’aplicació del sistema APPCC, exigit per la normativa europea. També comptem amb anys d’experiència per guiar els sectors de la restauració a l’àmbit de la seguretat alimentària.

Si necessites més informació, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través del formulari següent i ens posarem en contacte com més aviat millor.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?