/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Control Covid en Indústries Alimentàries: Ventilació i Pla de Neteja
Control Covid Industrias Alimentarias

D’acord amb la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA), actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del coronavirus. Tot i així, les indústries alimentàries poden ser un punt de transmissió del virus entre els seus treballadors. Per això, és essencial que es prenguin les mesures necessàries per evitar la seva propagació.

Segons estudis recents, la ventilació dels espais tancats és més eficaç que la neteja i la desinfecció de superfícies i objectes a l’hora d’evitar la propagació de la Covid-19. Aplicar aquestes mesures de forma complementària, així com respectar la distància de seguretat, utilitzar mascaretes i equips de protecció individual (EPI), i rentar-se les mans sovint augmentaran la seguretat a les teves instal·lacions. A continuació us donem alguns consells sobre com aplicar-les.

TRANSMISSIÓ DEL VIRUS

La principal via de transmissió del virus SARS-CoV-2 és de persona a persona a través de la inhalació i/o intercepció de petites gotes que es produeixen quan una persona infectada tosseixi, esternuda o parla, a distàncies curtes. Aquestes gotes són relativament pesades, no viatgen lluny, i es dipositen ràpidament a terra oa les superfícies properes. Tot i així, el virus també pot estar unes hores a l’aire en aerosols més petits, que es poden desplaçar a més distància i ser inhalats per altres persones que comparteixin el mateix espai. En un espai tancat, si l’aire no es renova suficientment i hi ha una persona infectada, la concentració del virus va augmentant i el risc de contagi és cada cop més elevat. Per reduir aquest risc, cal ventilar el màxim possible els espais tancats (Coronavirus SARS-CoV-2: ventilación y sistemas de climatización en establecimientos y locales de concurrencia humana. Barcelona: Departament de Salut; 2021).

De fet, segons l’article ‘Covid-19 rarely infects through surfaces. So why are we still deep cleaning’ publicat a la revista Nature el mes passat, és més important millorar els sistemes de ventilació o instal·lar purificadors d’aire que no esterilitzar superfícies, ja que, d’acord amb l’agència de Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades de los Estados Unidos (CDC), les superfícies presenten un risc relativament baix de transmetre el coronavirus.

Segons aquest article, això podria explicar perquè en una anàlisi comparativa global de les intervencions governamentals per controlar la pandèmia, es va comprovar que la desinfecció de superfícies compartides era una de les mesures menys efectives per reduir la transmissió del virus.

MESURES DE CONTROL: VENTILACIÓ

La ventilació d’un espai tancat significa la renovació de l’aire amb aire procedent de l’exterior. Aquesta ventilació pot ser natural, mitjançant l’obertura de finestres i portes, o amb sistemes de ventilació mecànica.

La ventilació necessària per reduir el risc de contagi en un espai tancat depèn del volum de l’espai, el nombre i l’edat dels ocupants, l’activitat que es realitzi i el nombre de renovacions d’aire que es determini com a objectiu.

 

Consells de Ventilació

Tot i així, és important tenir en ment que la ventilació complementa, no substitueix, les altres mesures preventives: la distància de seguretat entre persones, l’ús de màscares, el rentat de mans, i la neteja i desinfecció de superfícies i objectes.

En aquest sentit, la OMS, tot i que reconeix que hi ha evidència limitada sobre la transmissió a través de superfícies, recomana la desinfecció com a pràctica important per reduir el potencial de contaminació pel virus de la COVID-19.

MESURES DE CONTROL COVID: PLA DE NETEJA I DESINFECCIÓ

Per això, amb l’objectiu de vetllar per la salut dels treballadors i oferir aliments segurs i de qualitat, tant ara com per norma, és essencial comptar amb un Pla de Neteja i Desinfecció, ja que la seva implantació és un prerequisit per instaurar el pla APPCC (obligatori per a les indústries alimentàries a la UE).

 

Pla de Neteja i Desinfecció

Necessites ajuda? A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària a Barcelona, ​​portem més de 15 anys implantant APPCC i adaptant-ho a la realitat concreta de cada obrador. Per això, planifiquem visites i verificacions internes per fer un seguiment correcte del pla APPCC i assegurar-nos que compleix la normativa legal. Estem al costat de les empreses en tot moment, per assessorar-les en aspectes legals i normatius, proposar millores i canvis, actualitzar documents, resoldre problemes pràctics o no conformitats derivades d’actes oficials. Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?