/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Els reptes de la Gestió d’Al·lèrgens a la Indústria Alimentària

La indústria alimentària desplega un gran món d’opcions gastronòmiques, però darrere d’aquesta immensa varietat s’hi amaga un desafiament: la gestió d’al·lèrgens. En un món on les al·lèrgies alimentàries estan en constant augment i la consciència dels consumidors sobre la seguretat dels aliments és més alta que mai, la gestió adequada d’al·lèrgens s’ha convertit en un tema molt important.

En aquest article, explorarem els reptes que enfronta la indústria alimentària en la gestió d’al·lèrgens, des de la identificació i l’etiquetatge d’al·lèrgens fins a les conseqüències de l’exposició no controlada. Continua llegint per comprendre els reptes a què s’enfronta qualsevol empresari amb la gestió d’al·lèrgens.

Què són els Al·lèrgens a la Indústria Alimentària?

Els al·lèrgens alimentaris són proteïnes presents en certs aliments que desencadenen una resposta immunològica en persones amb al·lèrgies alimentàries. Aquestes respostes poden variar des de símptomes lleus, com a picor o erupcions cutànies, fins a reaccions greus, com a dificultat per respirar o anafilàxia. És important destacar que les al·lèrgies alimentàries són diferents de les intoleràncies alimentàries, que no involucren una resposta immunològica i sovint són menys greus.

La llista d’al·lèrgens alimentaris més comuns és la següent: llet, ou, cacauets, blat, soja, peix i crustacis, fruits secs, mostassa, sèsam, api i sulfits.

Reptes i obstacles a la Gestió d’Al·lèrgens

Tot i la importància crítica de gestionar al·lèrgens a la indústria alimentària, les empreses s’enfronten a una sèrie de reptes i obstacles en aquest procés. Aquests desafiaments poden variar des de la identificació precisa d’al·lèrgens fins a la comunicació efectiva amb els consumidors. Aquests són alguns dels reptes més comuns en la gestió d’al·lèrgens:

Identificació precisa d’al·lèrgens

Els ingredients d’un producte poden canviar amb el temps a causa de diverses raons, com ara canvis a la cadena de subministrament o formulacions actualitzades. Això fa que sigui fonamental mantenir una vigilància constant per identificar i etiquetar correctament els al·lèrgens en tots els productes.

Contaminació creuada

Evitar la contaminació creuada d’al·lèrgens a les instal·lacions de producció pot ser un desafiament, especialment en fàbriques que processen una varietat d’aliments. Les partícules d’al·lèrgens es poden propagar i entrar en contacte amb productes que originalment no els contenien, cosa que augmenta el risc de reaccions al·lèrgiques.

Etiquetatge ambigu o incorrecte

L’etiquetatge incorrecte o ambigu d’al·lèrgens és un problema comú. Errors a la llista d’ingredients, manca d’informació sobre al·lèrgens potencials o etiquetes enganyoses poden posar en risc la salut dels consumidors al·lèrgics.

Educació i capacitació del personal

Assegurar que el personal estigui adequadament capacitat per manejar al·lèrgens és essencial. La manca de coneixement sobre la gravetat de les al·lèrgies alimentàries i els procediments adequats pot portar a pràctiques deficients de gestió d’al·lèrgens.

Millors pràctiques a la Gestió d’Al·lèrgens

Tot i els reptes i obstacles que enfronta la indústria alimentària en la gestió d’al·lèrgens, hi ha diverses millors pràctiques que les empreses poden implementar per garantir la seguretat dels consumidors al·lèrgics i complir les regulacions. A continuació, destaquem algunes de les millors pràctiques:

  1. Identificació d’al·lèrgens: Mantingues registres actualitzats dels ingredients dels teus productes per garantir una identificació precisa dels al·lèrgens.
  2. Verificació de proveïdors: Estableix relacions sòlides amb proveïdors de confiança i verifica que compleixin els estàndards de seguretat alimentària.
  3. Etiquetatge clar i precís: Etiqueta tots els al·lèrgens presents als teus productes de manera clara i llegible.
  4. Control de la contaminació creuada: Això inclou la separació d’àrees de producció, l’ús d’eines i utensilis dedicats i neteja regular d’equips.
  5. Gestió de canvis en les formulacions: Avalua amb cura els canvis en les formulacions dels teus productes i assegura’t que qualsevol modificació es reflecteixi a les etiquetes.
  6. Comunicació amb els consumidors: Respon de manera clara a les preguntes i preocupacions sobre al·lèrgens i proporciona informació detallada sobre els teus productes.
  7. Formació del personal: Capacita regularment els teus empleats en la gestió d’al·lèrgens, incloent-hi la identificació de símbols d’al·lèrgens a etiquetes.

Consultoría en Seguridad Alimentaria de Barcelona

En conclusió, la gestió d’al·lèrgens a la indústria alimentària és un desafiament crucial que no s’ha de subestimar. Garantir la seguretat dels consumidors al·lèrgics requereix un compromís ferm, una atenció constant als detalls i la implementació de les millors pràctiques a totes les etapes de producció i subministrament d’aliments.

A Proacciona entenem la complexitat de la gestió d’al·lèrgens i oferim serveis d’assessoria en seguretat alimentària d’alta qualitat. El nostre equip d’experts està capacitat per ajudar-vos en la implementació de mesures efectives de control d’al·lèrgens, certificacions IFS i BRC, així com la implantació del pla APPCC. Si vols obtenir més informació sobre com podem col·laborar amb tu per garantir la seguretat i la qualitat dels teus productes alimentaris, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?