Des de l’inici de la pandèmia, les empreses alimentàries han estat establiments essencials per al subministrament d’aliments, i per això no han parat les cadenes de producció i distribució.
D’acord amb l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió de la Covid-19. Tot i així, les indústries alimentàries poden ser un punt de transmissió del virus entre els seus treballadors, per això, és essencial que es prenguin les mesures necessàries. A continuació, us donem algunes recomanacions per evitar la propagació de la covid-19 en indústries alimentàries. Prefereixes un resum? Trobareu una infografia al final de l’entrada.
1. Organització del treball per reduir la transmissió de la Covid-19
- Afavorir la sectorització de zones per evitar la propagació de la Covid-19 entre elles.
- Conèixer la distribució dels equips de treballadors que ocupen cada torn, i mantenir-la actualitzada per saber qui han compartit espais.
- Identificar visualment (marques, colors, etc.) els circuits de treballadors i mercaderies.
- Adaptar i flexibilitzar els torns, els horaris d’entrada i de sortida, i els canvis de torn per afavorir els desplaçaments esglaonats.
- Organitzar els períodes de descans per garantir la distància de seguretat i la transmissió de la Covid-19 en indústries alimentàries.
2. Visites externes durant la Covid-19 en indústries alimentàries
- Portar un registre actualitzat de les visites.
- Demaneu-los que aportin una declaració responsable que no presenten símptomes relacionats amb la Covid-19 ni han donat positiu en els darrers 10 dies.
- Prendre la temperatura dels visitants, en cas que es consideri necessari, i no haver d’excedir els 37,3 graus.
- Equipar la zona d’entrada per garantir la neteja i la desinfecció correctes del personal que accedeix a la instal·lació amb desinfectant de mans, catifa amb desinfectant per al calçat, bates, màscares, etc.
- Mantenir una distància de seguretat de 1,5 a 2 metres.
- Abans i després de l’intercanvi de papers com ara albarans de recepció o expedició de mercaderies, rentar-se les mans per prevenir la propagació de la Covid-19 en indústries alimentàries.
3. Neteja i desinfecció durant la Covid-19 en indústries alimentàries
Per prevenir la propagació de la Covid-19 en indústries alimentàries cal fomentar la higiene personal dels empleats amb la disposició de gel hidroalcohòlic en punts estratègics on l’accés a una pica no sigui possible. A més, també és essencial:
- Disposar dels EPI adequats segons les tasques de cada empleat i la probabilitat de risc de contagi.
- Garantir l’ús de roba de treball neta.
- Rentar els guants cada cop que sigui necessari.
- Complementar el material de protecció amb ulleres o pantalles facials quan no es pugui garantir la distància de seguretat.
- Rentar-se les mans durant uns 40 segons, especialment després d’anar al bany, menjar, esternudar o mocar el nas, manipular deixalles o embrutar-se, ja que l’ús de desinfectant no ha de substituir el rentat de mans.
- Higienitzar cada eina tant abans com després del seu ús, especialment per les zones on es toca amb les mans.
- Intensificar les tasques de neteja, especialment en zones d’alt contacte o freqüència com a poms de portes o vestuaris.
- Netejar les instal·lacions prèviament a les actuacions de desinfecció.
- Garantir la ventilació adequada de tots els espais, abans de la jornada laboral i, especialment, després per reduir la transmissió de la Covid-19 en indústries alimentàries.
Consultoria en seguretat alimentària i APPCC
A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, estem cent per cent compromesos amb la seguretat alimentària. A causa de la pandèmia mundial per la Covid-19, la preocupació per la qualitat i la innocuïtat dels aliments ha crescut, però per a nosaltres sempre ha tingut la mateixa gran importància. Per aquest motiu, sempre hem estat al costat de les empreses del sector de l’alimentació, ajudant-les a implantar el pla APPCC i supervisant-ho. A més, certificant empreses a les normes IFS, BRC i FSSC 22000. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs al final de l´entrada i ens posarem en contacte amb tu.
