/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

La importància de prevenir la Listeria als aliments

La Listeria monocytogenes és un bacteri causant de la malaltia de la listeriosi. Aquesta malaltia és una infecció poc freqüent, donada per la contaminació dels aliments. Tot i això, té un alt grau de letalitat (entre el 10 i el 30%).

Aquest bacteri és resistent al fred i sol multiplicar-se a temperatures entre 4 ºC i 6 ºC. No obstant això, no suporta les temperatures de cocció i mor a més de 65 °C.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts a assessorar les empreses de la indústria alimentària. D’aquesta manera, es pot arribar a garantir la prevenció de bacteris com ara la Listeria.

Notificacions per Listeria a Catalunya

La xifra de notificacions per Listeria es manté relativament estable: a Catalunya és de 90 casos anuals aproximadament. No obstant això, la incidència al territori és més gran que la mitjana europea: a Catalunya es donen 1,2 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la Unió Europea són 0,48 casos cada 100.000 habitants.

Quins aliments són més propensos a tenir un risc de contaminació per Listeria?

El Pla de Seguretat Alimentària de Catalunya apunta que la Listeria és el principal risc microbiològic en els productes preparats per al consum. Tot i això, no són els únics exposats a la contaminació per aquest bacteri. Aquí us deixem alguns exemples més:

 • Llet crua (directa de vaca, ovella o cabra sense tractar ni bullir).
 • Formatges tous fets amb llet no pasteuritzada.
 • Germinats crus.
 • Peix fumat.
 • Carns i derivats no cuinats o a rodanxes (embotits envasats).
 • Verdures crues que no han estat netejades i desinfectades.
 • Aliments sobrants.
Cultura de seguretat alimentària

Com es pot prevenir la contaminació per Listeria?

La presència d’aquest bacteri es pot prevenir tenint en compte alguns aspectes:

 • Mantenir unes pràctiques higièniques correctes: un bon rentat de mans, netejar tots els utensilis de cuina i les superfícies on es cuinaran els aliments, i rentar els vegetals abans de preparar-los i consumir-los.
 • Garantir la cadena de fred i mantenir els productes en temperatures entre 0 i 2 ºC.
 • Evitar el consum de lactis fets amb llet sense pasteuritzar.
 • Cuinar tots els aliments, encara que aquests no es consumeixin immediatament, especialment les carns, embotits i salsitxes. I sempre escalfar els productes a temperatures de cocció (70 ºC).

Reglament (CE) núm. 2073/2005 de la Comissió, de 15 novembre 2005, relatiu als criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris.

La Comissió Europea va establir el 2005 uns criteris microbiològics per a Listeria monocytogenes. Concretament, aquests límits es recullen al Reglament (CE) núm. 2073/2005. A continuació, us mostrem una taula amb els límits microbiològics específics per a Listeria monocytogenes.

Cultura de seguretat alimentària

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​comptem amb tècnics experimentats que garanteixen el compliment de la normativa i l’aplicació de certificats com l’IFS Food i la BRC Food.

Aquestes normatives són garantia de transparència, seguretat alimentària i control sobre els processos. Si voleu més informació per implementar aquestes certificacions, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?