/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

L’EFSA ha desenvolupat una Eina per detectar el Gluten

Els especialistes en ciència de l’alimentació de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) han explorat les arrels de la malaltia celíaca i han creat un mètode innovador per identificar proteïnes a comestibles i components alimentaris que podrien desencadenar reaccions en individus afectats. Aquests mètodes tenen el potencial d’aplicar-se a múltiples sectors relacionats amb la seguretat alimentària.

Què és la Celiaquia?

La celiaquia sorgeix a causa d’una resposta immunitària al gluten, un conjunt de proteïnes presents en aliments amb blat, ordi o sègol. Els símptomes són diversos i inclouen molèsties abdominals, diarrea, malnutrició, anèmia per manca de ferro i/o osteoporosi. L’únic tractament efectiu és seguir una dieta completament exempta de gluten durant tota la vida.

Investigacions suggereixen que aproximadament el 0.7% dels habitants de la Unió Europea pateix celiaquia, encara que molts casos romanen sense reportar.

Reconeixement global a la Investigació

El Dr. Frits Koning, distingit per la seva recerca en el desenvolupament i el comportament de la malaltia celíaca, forma part de l’equip d’experts de l’EFSA que contribueix a avaluar l’al·lergenicitat de les plantes modificades genèticament (GM).

El Dr. Koning va detallar: “Tots els individus amb celiaquia tenen en comú una o dues molècules denominades HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Aquests són receptors que s’uneixen de manera eficient a fragments de proteïnes del gluten. Aquesta unió facilita que el sistema immune identifiqui el fragment de gluten i provoca així l’activació de la celiaquia”.

Un mètode per anticipar la unió de Pèptids

“Al nostre equip, hem creat un model matemàtic i un software per pronosticar la interacció del gluten dels aliments amb aquests receptors, conegut com a ‘unió de pèptids’. Aquesta eina ens capacita per avaluar proteïnes provinents de plantes, animals o microorganismes usats en la nostra alimentació, abans de la seva inclusió a la dieta”.

L’eina de l’EFSA s’anomena preDQ i és aplicable a qualsevol proteïna alimentària.

El Dr. Koning va comentar: “Fem servir aquesta eina per analitzar la seqüència primària d’aminoàcids de la proteïna i determinar si passarà la unió dels seus fragments. Si s’anticipa aquesta unió, la proteïna podria representar un perill per als individus amb celiaquia”.

Aplicacions esteses en seguretat alimentària

Els especialistes de l’EFSA ara fan servir preDQ en les seves anàlisis de plantes transgèniques, però el seu ús es podria estendre per identificar qualsevol proteïna, com ara nous productes alimentaris, enzims o additius alimentaris, contaminants i aliments o pinsos genèticament modificats. A més, els productors podrien fer servir aquesta eina fora de l’EFSA per seleccionar varietats de cultiu millorades mitjançant tècniques de fitomillorament.

El Dr. Koning va declarar: “És gratificant veure que, més d’una dècada després, la meva recerca i els esforços de la comunitat científica contribueixen a salvaguardar els pacients europeus amb celiaquia de l’exposició a aliments perjudicials”.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

A Proacciona comptem amb més de 15 anys d’experiència assessorant empreses en seguretat alimentària. T’ajudem a implementar i seguir correctament un pla APPCC, i brindem formació als teus empleats en àrees com el maneig d’al·lèrgens i l’etiquetatge de productes.

A més, amb la nostra App Total Food Control, pots administrar la traçabilitat dels teus productes de manera fàcil i automàtica, i detectar la causa arrel dels problemes per actuar ràpidament quan sorgeixin alertes. Si tens qualsevol dubte, pots emplenar el formulari de contacte perquè et responguem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?