/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Les 5 claus per evitar intoxicacions a l’estiu

Les altes temperatures durant l’estiu són uns dels factors de risc d’intoxicació principals per consum d’aliments en mal estat. De fet, hi ha determinats productes amb què cal tenir especial cura en aquesta època de l’any.

De fet, més de la meitat dels brots d’intoxicació alimentària es produeixen durant aquesta estació. A Proacciona, consultoria alimentària amb més de 15 anys d’experiència, som experts en el control de qualitat dels productes per assegurar la seva màxima innocuïtat.

Els aliments més afectats per la calor

Cada any, la temperatura ambient augmenta una mica més i això es fa notori a l’estiu. Quant a la cura dels aliments, hi ha alguns productes amb què cal ser especialment prudents amb la temperatura.

Per exemple, l’ou sol relacionar-se amb un gran nombre d’intoxicacions alimentàries, en aquest cas, per salmonel·la. A l’estiu, deixar a temperatura ambient truites poc fetes o maionesa amb ou cru durant algunes hores és un error, ja que els bacteris es reprodueixen molt més ràpid.

Un altre dels aliments que més es veu afectat per la calor és la fruita tallada. La fruita tallada i deixada a temperatura ambient té més risc de contaminació per diferents microorganismes presents a la superfície de la fruita o a causa dels estris que han tallat aquest producte, entre altres factors que poden intervenir.

Els peixos i aliments crus també solen ser un focus important de proliferació bacteriana en època estival, ja que la calor és un dels elements fonamentals per al desenvolupament de microorganismes, sobretot si no es cuina correctament el menjar.

5 claus per evitar intoxicacions a l’estiu

Per evitar les intoxicacions per les altes temperatures durant aquesta època de l’any, es poden prendre diferents mesures, molt útils sobretot a l’hostaleria:

Cuinar els aliments de manera correcta

Els microorganismes que solen causar intoxicacions es poden eliminar amb la calor de la cocció. A l’hora de preparar el producte és important garantir un mínim de 70ºC quan es cuina.

En el cas dels ous, qualsevol plat que contingui aquest aliment s’ha de conservar màxim a 8 graus fins que es consumeixi.

Organitzar la cuina

Un dels factors que cal tenir en compte per reduir les intoxicacions alimentàries durant l’època estival és l’organització. És fonamental no barrejar els utensilis que es fan servir per a cada producte per evitar la contaminació. Per exemple, es recomana utilitzar diferents utensilis per a la manipulació de carn i un altre de diferent per manipular peix cru.

A més, és important tenir a mà altres utensilis que poden ser útils per evitar riscos a la cuina. En el cas dels ous, és recomanable no rentar-los abans de cuinar-los i no trencar l’ou sobre la paella directament o sobre el banc de la cuina; l’ideal és trencar-los en una tassa que es portarà a rentar abans de tornar-la a utilitzar.

Cultura de seguretat alimentària

Evitar la temperatura ambient

La major part dels bacteris es reprodueixen a 37 graus. Durant l’estiu, les temperatures fins i tot poden superar aquesta xifra. Per això, cal assegurar que aquells aliments que hagin d’estar refrigerats es mantinguin per sota dels 5 graus.

Els experts recomanen que el menjar preparat no estigui a temperatura ambient durant més de dues hores, i en època estival, no s’ha de deixar per més d’una hora.

Protegir els aliments

La protecció dels productes no només fa referència a tenir controlada la cuina d’insectes i rosegadors, sinó també tenir un pla de neteja i protecció contra els residus i/o utensilis bruts (baietes, draps, etc…).

Exposar correctament els aliments

A l’hostaleria és molt comú tenir exposats els aliments perquè els consumidors puguin veure quina varietat de productes ofereixen. Com que els aliments exposats no es consumeixen immediatament, aquests s’han de mantenir en calor (per sobre de 60ºC) o en fred (a 7ºC com a màxim), però mai a temperatura ambient.

Alhora, és molt important no trencar la cadena del fred. Per això cal recordar les bones pràctiques a l’hora de descongelar. La descongelació dels aliments s’ha de fer a la nevera, a la part més freda. D’aquesta manera s’assegura que el producte es descongeli lentament per mantenir-ne les propietats. Per tant, és important treure el menjar com més aviat millor del congelador.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​estem compromesos amb la qualitat i la innocuïtat dels aliments. Som experts en la implantació del pla APPCC, i ho adaptem a la realitat de cada empresa, fent un seguiment continu per garantir al 100% la seguretat alimentària. Si vols més informació sobre les intoxicacions alimentàries o vols consultar els nostres serveis, pots emplenar el formulari de contacte i et respondrem el més ràpid possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?