/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Nou impost sobre envasos de plàstic no reutilitzable

L’1 de gener del 2023 entrarà en vigor la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular (LRSC). Aquesta Llei comporta un nou impost verd sobre envasos de plàstic d’usar i llençar.

Context i antecedents

El plàstic és un material que ha inundat el dia a dia de les persones. L’utilitzem freqüentment a la vida quotidiana a través de diferents productes. Tot i això, aquest material acaba sent un residu amb un gran impacte en el medi ambient i el canvi climàtic.

Segons Greenpeace, el 79% del plàstic consumit al món acaba en abocadors o al medi ambient, sobretot al mar. Els abocadors són una font important d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle a causa del metà que se’n desprèn.

Al mar s’estima que més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins moren anualment a causa dels plàstics. De fet, Espanya és el segon país del món que llança més plàstics a la Mediterrània (més de 126 tones diàries).

Aquesta situació ha provocat un gran impacte al nostre ecosistema. Per això, les autoritats europees han proposat diferents objectius per al 2030:

 • Reduir un 70% la comercialització de plàstics d’un sol ús respecte del 2022.
 • Reduir el pes dels residus produïts un 15% respecte del pes de residus generats el 2010.

Nou impost sobre envasos de plàstic no reutilitzables

La Unió Europea ha volgut canviar aquesta situació, i el 2021 l’Eurocambra va prohibir la venda de productes fets de plàstic d’un sol ús.

A Espanya, aquest any, el Consell de Ministres va aprovar la Llei de Residus i Sòls Contaminats, que inclou dos impostos nous que s’aplicaran a partir del 2023:

 • L’impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables.
 • L’impost sobre el dipòsit de residus a abocadors i la incineració de residus.

La nova Llei estableix un recàrrec de 0,45 euros per quilo de plàstic destinat a envasos no reutilitzables. També s’aplica una quantitat de 40€ per tona de residus municipals al dipòsit d’abocadors.

El fet imposable d’aquest tribut recaurà sobre:

 • La fabricació
 • La importació
 • L’adquisició intracomunitària
 • La introducció irregular

Aquest Impost especial aplica als següents envasos plàstics:

 1. Els envasos no reutilitzables que continguin plàstic.
 2. Els productes plàstics semielaborats destinats a l’obtenció dels envasos, com ara les preformes o les làmines de termoplàstic.
 3. Els productes que continguin plàstic destinat a permetre el tancament, comercialització o presentació d’envasos no reutilitzables.

No estaran subjectes a aquest impost les pintures, les tintes, les laques i els adhesius concebuts per ser incorporats als productes destinats a tenir la funció de contenir, protegir, manipular o lliurar béns o productes.

Cultura de seguretat alimentària

Novetats de la nova Llei

La Llei inclou la prohibició de ftalats i bisfenol A en envasos. També estableix bases perquè aquells supermercats amb més de 400 m² hagin de destinar el 20% de la superfície a vendre productes a granel, i permetre l’ús d’envasos reutilitzables en aliments frescos, cuinats i begudes.

Alhora, s’exigeix ​​una major traçabilitat als gestors de residus per informar el productor on es troba el residu. També s’obliga el productor a subministrar informació per al tractament adequat dels residus, sobretot sobre les característiques de perillositat.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?