/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Prevenció d’E. Coli a la indústria alimentària

El darrer informe anual de la Unió Europea (UE) sobre zoonosi, publicat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), revela un augment general de zoonosi i brots d’origen alimentari amb relació a l’any anterior. Tot i això, cal destacar que els nivells es mantenen molt per sota dels casos dels anys anteriors a la pandèmia.

Alguns d’aquests brots poden ser per intoxicacions per bacteri E. coli, però cal remarcar que no és de les causes més comunes. Això no vol dir, però, que no se li hagi de prestar atenció.

La intoxicació per E. coli per aliments pot provocar diarrees i dolors estomacals forts. Els símptomes solen durar de 5 a 7 dies.

En aquest article us mostrem què és el bacteri E.coli, com es poden contaminar els aliments i alguns consells per prevenir-ne la presència.

Què és l’E. coli?

E. coli (escherichia coli) és un bacteri que normalment viu als intestins dels animals. La gran majoria de ceps d’aquest bacteri són innòcues, però alguns sí que poden provocar intoxicacions alimentàries.

És el cas del bacteri E.coli, productor de la toxina Shiga, causant de malalties a través dels aliments. Aquesta toxina pot créixer en temperatures entre 7 i 50 ºC. Altres toxines es poden reproduir en aliments àcids, amb un pH de fins a 4,4. Tot i això, en temperatures de 70 ºC o més, la toxina Shiga es destrueix.

Aliments més susceptibles de contaminar-se per E. coli

El motiu principal dels brots d’E. coli és per la contaminació de certs productes, sobretot:

  • Carn picada crua o hamburgueses poc cuites.
  • Salami curat.
  • Llet, formatges o iogurts crus.
  • Hortalisses crues sense rentar (cols de brussel·les, espinacs, enciam principalment).
  • Llavors crues.
Cultura de seguretat alimentària

Causes de contaminació per E. coli

Com hem comentat abans, el bacteri E. coli productor de la toxina Shiga, principal causant d’intoxicacions alimentàries, està relacionat amb el serotip O157: H7. Aquest cep es troba essencialment al bestiar boví.

La principal via de transmissió és per aigües fecals, contaminació creuada entre diferents aliments (productes carnis i superfícies o utensilis contaminats).

Com prevenir aquest bacteri al sector de l’alimentació?

  • Controlar totes les etapes de la cadena de producció alimentària: producció (sobretot a les granges), elaboració, fabricació i preparació dels aliments.
  • Aplicar correctes pràctiques higièniques a la indústria càrnia, sobretot a través, per exemple de tractaments com la cocció, la pasteurització o la irradiació.
  • Garantir una bona formació dels treballadors de granges i escorxadors.
  • A la restauració i llars, és important fer servir aigua i matèries primeres segures, cuinar els aliments completament, per sobre dels 70 ºC i mantenir unes bones pràctiques d’higiene per evitar la contaminació creuada.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​tenim un ampli equip d’experts especialitzats a garantir la innocuïtat dels productes alimentaris al sector. Tenim anys d’experiència en la implantació de certificats que asseguren la seguretat alimentària.

D’aquesta manera, recorda que mantenim la confiança en la marca i n’augmentem el prestigi, gràcies a certificacions com la IFS, la BRCG o bé el pla APPCC, imprescindible en aquest sector. No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través del formulari que trobaràs a continuació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?