BLOG

Prevenir i avaluar els Riscos Laborals a l’hostaleria
Al sector de l’hostaleria hi ha diferents riscos que afecten els treballadors. És important tenir-los en compte i assegurar-nos que les condicions de treball són segures per als empleats. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i prevenció de riscos laborals a Barcelona, ​​us donem alguns consells per ajudar-vos a prevenir els riscos laborals al sector de l’hostaleria.

Prevenció de riscos laborals en un negoci hostaler

La Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals estableix el deure de prevenció per part dels empresaris. A més, a l’àmbit laboral del R.D. 486/97 s’estipulen unes condicions mínimes al lloc de treball.

Bàsicament, totes les empreses que utilitzen almenys un treballador tenen la responsabilitat de protegir-lo dels riscos laborals, integrant activitats preventives dins de l’empresa i prenent totes les mesures per garantir la seva salut i seguretat en tots els aspectes relacionats amb la feina.

Com prevenir riscos laborals a l’hostaleria?

Caigudes i relliscades

Alguns dels factors que poden contribuir a patir relliscades i caigudes són: terres bruts d’oli, aigua o restes de menjar, mobles i objectes que bloquegen el pas, mala il·luminació del local, etc. També cal tenir molta cura amb els desnivells, els buits, les escales en mal estat o si cal treballar en zones altes. Aquestes són algunes mesures preventives per evitar caigudes i relliscades:

  • Aneu amb compte en caminar sobre voreres en mal estat i identifica la presència d’objectes fixos a l’àrea de treball.
  • Marca els obstacles fixos i mantingues nivells d’il·luminació adequats.
  • Els espais han de permetre un moviment segur.
  • Instal·la baranes, passamans i proteccions on sigui probable que passin caigudes.
  • Millora la neteja en àrees properes a fregidores, aigüeres i congeladors.
  • El terra i les sabates de treball han de ser antilliscants.
  • En cas de vessaments d’oli i greix, utilitzeu un producte desgreixant per mantenir un ordre i neteja adequats.

Caiguda d’objectes

S’origina quan cauen objectes durant la manipulació, amb la mà o qualsevol altra eina (transpaleta, carretó elevador, caixes en mal estat, etc.). També poden caure a causa d’un apilament incorrecte de materials als prestatges. Evita els riscos per caiguda d’objectes amb aquests consells:

  • Fes servir sabates protectores amb puntes reforçades.
  • Emmagatzema paquets o articles de forma segura als prestatges perquè s’assenten de manera uniforme i col·loca els articles més pesats a la base.
  • Utilitzar equips auxiliars adequats a la càrrega que cal transportar.
  • No es recomana sobrecarregar els prestatges.

Cops amb objectes i utensilis

Als establiments d’hostaleria s’utilitzen diàriament picadores de carn, batedores, ganivets i altres utensilis tallants. A més de múltiples pots i envasos de vidre que passen a través dels seus treballadors, i fins i tot espines o ossos d’animals, que poden provocar talls i lesions. A continuació us expliquem com prevenir talls i cops amb aquests elements:

  • Utilitzar els EPI necessaris i manejar correctament tots els elements ens ajudarà a prevenir i evitar riscs innecessaris.
  • Els ganivets s’han de transportar i emmagatzemar correctament i s’han d’organitzar després del seu ús.
  • Evita treure el dispositiu de protecció de la màquina proporcionat pel fabricant.
  • No es recomana lús de la màquina per part de personal no autoritzat, altres persones que hagin estat prèviament capacitades i comprenguin el seu ús i manteniment.
  • Mantingues els teus ganivets esmolats i utilitza’ls correctament en cada situació. Per exemple, no obris una llauna amb un ganivet.
Cultura de seguretat alimentària

Postures forçades

Tenir moltes hores de treball seguides drets ens pot fer adoptar males postures en l’horari de treball. Una mala postura ens pot causar dolor muscular, contraccions, cansament físic excessiu o fins i tot alteracions en el son. Així pots prevenir les postures forçades:

  • Evita postures inadequades i mantingues l’esquena el més recta possible.
  • Respectar el temps lliure.
  • Alternança de postures i tasques.
  • Evita sobrecarregar palets, caixes, barrils, etc.
  • Obtenir una formació adequada sobre les postures que hem de dominar al lloc de treball.

Sobreesforços

El maneig inadequat de caixes i productes pesats o voluminosos pot provocar lesions, així com la manca de capacitació per manejar-los. Les conseqüències del sobreesforç són molt semblants a les de mantenir postures forçades. Aquestes són algunes mesures preventives per evitar el sobreesforç:

  • Manipula la càrrega correctament.
  • Col·loca els paquets o mercaderies als prestatges de manera que quedin col·locats de forma estable, col·locant els articles més pesats als prestatges inferiors.
  • Si la càrrega és molt pesada o voluminosa, cal manipular-la amb l’equip i la protecció adequats.
  • Desenvolupar una política integral de prevenció de riscs ergonòmics.

Canvis de temperatura

A l’hostaleria, especialment a la cuina, els treballadors solen estar exposats a la calor o al fred i a la humitat, provocant molèsties tèrmiques als treballadors. Segueix aquestes mesures preventives per evitar els canvis de temperatura:

  • El temps d’exposició està limitat per possibles alternances de tasques.
  • Evita els menjars greixosos i copiosos.
  • Hidrata’t amb freqüència i evita l’alcohol o les begudes amb cafeïna.
  • Vesteix-te apropiadament per a la temperatura en que et trobis.
  • Assegurar el funcionament correcte dels sistemes d’extracció i aire condicionat.
  • Hi ha d’haver més d’1,50 m d’espai lliure al voltant de qualsevol font de calor.

Avaluació de riscos laborals a l’hostaleria

La prevenció i l’avaluació de riscos laborals és un aspecte crucial que cal tenir en compte per avaluar i minimitzar els riscos que es puguin produir en qualsevol tipus d’empresa. Disposar d’un bon pla de prevenció pot millorar les condicions de treball i disminuir en gran mesura el risc d’accidents. A Proacciona disposem d’especialistes en aquest sector que us ajudaran a aplicar les mesures necessàries per prevenir els riscos laborals. Només t’has de posar en contacte amb nosaltres per demanar informació sobre els serveis que oferim.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?