/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Proteïnes vegetals i seguretat alimentària, una tendència en auge

La població actual canvia d’hàbits alimentaris. Cada cop són més les persones que aposten pel consum de productes vegetals en substitució a la carn i ho fan per diversos motius: medi ambient, salut, entre d’altres.

La comercialització de noves alternatives a la carn també requereix un control exhaustiu: un etiquetatge correcte, una bona conservació dels aliments i un estudi dels possibles al·lèrgens d’aquests productes. A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona som experts en dur a terme l’avaluació de la producció i la comercialització segura de productes alimentaris.

A què ens referim amb proteïna vegetal?

La proteïna vegetal és aquella que prové de fonts vegetals. Els productes més populars són la soja, els llegums (cigrons, mongetes, llenties o cacauets), fruits secs (pistachos, nous…), llavors i/o alguns cereals com la quinoa. Aquests aliments són fonts de proteïna completa, ja que contenen tots els aminoàcids essencials.

No obstant això, les proteïnes vegetals presenten una digestibilitat menor davant de la proteïna d’origen animal, però es pot millorar amb tècniques com la germinació, la cocció o el remull. Una dieta basada en vegetals sota supervisió d’un professional cobreix sense problemes les necessitats proteiques d’una persona. A més, un consum més gran de vegetals està relacionat amb una alimentació saludable.

Cultura de seguretat alimentària

Proteïna vegetal i salut: per què creix aquesta indústria?

Segons diferents estudis, la ingesta de vegetals i la disminució del consum de carn estan associats a un risc menor de mortalitat i de problemes cardiovasculars.

Una investigació del 2016 realitzada per l’Hospital General de Massachusetts i l’Escola de Medicina de Harvard (EUA), va analitzar dos estudis amb una mostra de més de 150 mil persones per determinar si hi ha una associació entre el consum de carn vermella i una alta mortalitat.

L’estudi va determinar que la substitució d’un 3% de les proteïnes animals per proteïna vegetal s’associava a la disminució de risc de mort cardiovascular entre un 10% i un 12%.

Com a conclusió, els investigadors van apuntar a la necessitat d’incrementar el consum d’aliments rics en proteïna vegetal i reduir el consum, sobretot, de carn vermella. Mingyang Song, el responsable de l’estudi va afirmar: “La gent ha de considerar menjar més proteïnes vegetals que proteïnes d’origen animal, i entre les animals, les de peix i el pollastre són probablement la millor opció”.

Un altre estudi recent liderat pel departament de Salut de Johns Hopkins de Baltimore (EUA) va considerar que les dietes basades en una alimentació vegetal estan associades a un menor risc de patir malalties vasculars a la població adulta nord-americana.

Tot i això, l’aparició de nous productes proteics d’origen vegetal no està exempta de riscos alimentaris, per la qual cosa és fonamental controlar la producció i distribució d’aquest tipus de productes.

Cultura de seguretat alimentària

Control de les proteïnes vegetals

És important mantenir una avaluació de determinats aspectes com la presència d’al·lèrgens (soja o cacauet entre d’altres) i tenir present les normatives en matèria de nous articles alimentaris.

En aquest sentit, el 2018 va entrar en vigor un nou reglament de la Unió Europa sobre nous aliments. Des de llavors, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha registrat un increment de les sol·licituds d’avaluacions a nous productes, de les quals aproximadament el 10% corresponen a les proteïnes vegetals.

Ja hi ha diferents productes vegetals que es consideren “segurs” des d’un punt de vista alimentari. Per exemple, des de l’octubre del 2021 es comercialitza de manera segura a Europa una proteïna vegetal que substitueix l’ou, aprovada per l’EFSA.

D’altra banda, és de vital rellevància tenir present que molts d’aquests productes estan fets amb llegums, fruita seca o soja, tres dels aliments que més al·lèrgies alimentàries causen a la població mundial. Per això cal una revisió constant durant la producció d’aquests articles alimentaris.

Davant d’aquesta tendència en auge és important tenir controlades les diferents fases de producció d’aliments i els processos de producció per evitar la contaminació als productes. Per això és interessant comptar amb el nostre servei d’APPCC. La consultoria d’APPCC permet tenir sota control els procediments de la cadena alimentària, tenir un pla d’higiene, assessorament continu, propostes de millores, entre d’altres aspectes. A més, Proacciona també et pot ajudar a tramitar el Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA) per a nous aliments d’aquest caire.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?