/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és el Botulisme? TOT el que has de saber

Al món de la seguretat alimentària, hi ha malalties que mereixen una atenció especial a causa del seu potencial letal i el botulisme n’és una. Aquesta perillosa intoxicació alimentària, causada pel bacteri Clostridium botulinum, ha estat motiu de preocupació al llarg de la història a causa dels seus devastadors efectes sobre la salut humana. És essencial comprendre què és el botulisme, quins són els seus símptomes i, encara més crucial, aprendre a prevenir-lo.

Què és el Botulisme?

El botulisme és una greu intoxicació alimentària causada per una potent toxina produïda pel bacteri anomenat Clostridium botulinum. Aquest bacteri es troba comunament a terra i en ambients anaeròbics, on l’oxigen és escàs. Podeu formar espores resistents que us permeten sobreviure en diverses condicions adverses.

La toxina del botulisme és una de les més letals conegudes i ataca el sistema nerviós, bloquejant l’alliberament de neurotransmissors que són responsables de transmetre senyals entre les cèl·lules nervioses i els músculs. Com a resultat, pot provocar paràlisi muscular, incloent els músculs respiratoris, cosa que representa un risc mortal per als qui el pateixen.

La prevenció és fonamental per evitar-ne l’aparició, i es basa en pràctiques adequades de preparació, conservació i manipulació d’aliments, així com en el coneixement i el maneig adequat de ferides i lesions.

Tipus de Botulisme

El botulisme és una malaltia que es pot manifestar de diferents maneres, depenent de la via d’exposició a la toxina i les circumstàncies específiques. A continuació, descriurem els principals tipus de botulisme:

Botulisme alimentari

És la forma més comuna de botulisme i passa quan s’ingereix la toxina botulínica present en aliments contaminats. Les espores de Clostridium botulinum poden trobar-se de manera natural a terra i en certs aliments crus, com ara verdures, fruites i peixos.

Si aquestes espores troben condicions adequades per créixer i produir toxina, com ara ambients de baixa acidesa i baixa concentració d’oxigen, poden generar una càrrega tòxica perillosa. Els aliments més propensos a la contaminació són aquells mal conservats o emmagatzemats incorrectament, especialment enllaunats, fumats, envasats al buit o fermentats de manera casolana.

Botulisme infantil

El botulisme infantil afecta principalment nadons menors d’un any. Encara que és estrany actualment, continua sent una preocupació per a la salut pública. Els nadons tenen un sistema digestiu immadur i poden ser vulnerables a les espores de Clostridium botulinum presents a la mel i altres aliments.

Botulisme de ferides

Es desenvolupa quan les espores de Clostridium botulinum ingressen a l’organisme a través de ferides obertes o teixit lesionat. Les ferides profundes i contaminades amb terra poden facilitar l’entrada de les espores.

Un cop dins del cos, les espores es poden convertir en bacteris i produir la toxina en un ambient sense oxigen, com ho és una ferida. Aquest tipus de botulisme pot passar en persones que han patit ferides greus o que han estat exposades a objectes contaminats amb les espores.

Símptomes del Botulisme

Aquesta malaltia pot tenir un inici lent, i els seus símptomes poden variar segons el tipus de botulisme i la quantitat de toxina botulínica ingerida o produïda al cos. A continuació, detallem els símptomes característics associats al botulisme:

 • Nàusees i vòmits: Algunes persones poden experimentar nàusees i episodis de vòmit després d’haver consumit aliments contaminats amb la toxina botulínica.
 • Dificultat per empassar i respirar: A mesura que la toxina afecta els músculs de la gola i la laringe, poden aparèixer problemes per empassar líquids i sòlids, així com dificultats respiratòries que poden ser potencialment mortals.
 • Visió borrosa o doble: Un dels símptomes més distintius del botulisme és l’afectació dels nervis que controlen els moviments oculars, cosa que pot ocasionar visió borrosa o doble.
 • Sequedat a la boca i dificultat per parlar: Pot afectar els nervis que controlen els músculs de la boca i la gola, cosa que pot portar a una sensació de sequedat bucal i dificultat per articular paraules de manera clara.
 • Debilitat muscular: El botulisme provoca una paràlisi progressiva dels músculs, cosa que es pot manifestar com a debilitat en diferents parts del cos. Aquesta debilitat pot anar empitjorant amb el temps i afectar la capacitat per fer moviments quotidians.

Com prevenir el Botulisme alimentari?

La prevenció del botulisme alimentari és fonamental per evitar aquesta greu malaltia transmesa per aliments. Aquí tens algunes mesures clau per prevenir el botulisme alimentari:

 1. Renta’t les mans amb cura amb aigua i sabó abans i després de manipular aliments.
 2. Neteja i desinfecta les superfícies de treball, utensilis i equips de cuina regularment.
 3. Evita la contaminació creuada entre aliments crus i cuits, utilitzant taules de tallar i utensilis diferents per a cada tipus.
 4. No consumeixis aliments enllaunats, fermentats o conserves que presentin volums, fuites, males olors o canvis en el color, textura o sabor.
 5. Si teniu dubtes sobre la seguretat d’un aliment, és millor rebutjar-lo en lloc de córrer riscos.
 6. Refrigera adequadament els aliments peribles, com ara carns, aus, peixos, productes lactis i aliments preparats.
 7. No deixis els aliments cuits a temperatura ambient per períodes perllongats; guarda’ls a la nevera després d’haver-se refredat.
 8. Verifica les dates de caducitat i consum preferent als aliments envasats i segueix les recomanacions del fabricant per a la seva conservació.
 9. Capacita els qui treballen amb aliments, incloent cuiners, manipuladors d’aliments i personal de restaurants, sobre les pràctiques segures de manipulació i conservació d’aliments.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

En conclusió, el botulisme és una malaltia greu que demana la nostra atenció i cura a l’àmbit de la seguretat alimentària. La prevenció del botulisme alimentari s’aconsegueix mitjançant adequades pràctiques de manipulació, conservació i emmagatzematge d’aliments, així com a través de la conscienciació sobre els riscos associats.

A Proacciona, ens preocupem per la seguretat alimentària i volem ajudar-te a garantir que els teus aliments siguin segurs i lliures de riscos. Si vols obtenir més informació sobre els nostres serveis i com et podem ajudar a implementar les millors pràctiques en seguretat alimentària, et convidem a omplir el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?