/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és Nustriscore i per què hi ha tanta Polèmica?

Segurament hagis sentit a parlar Nutriscore, un nou mètode d’etiquetatge d’aliments que es va aprovar l’any passat i va portar molta polèmica. Per què? T’ho explico en aquest article. Aprèn a llegir aquest semàfor nutricional i entén el significat dels seus colors a la perfecció per decidir si vols consumir certs productes o no.

Què és Nutriscore?

El Ministeri de Sanitat va implantar aquest sistema d’etiquetatge per ajudar els consumidors a identificar fàcilment si un producte era més o menys saludable. Segur que ho hauràs vist als envasos alimentaris: es tracta d’un semàfor amb 5 colors (del verd al vermell) i 5 lletres (de l’A a l’E). L’A indica que el producte és més saludable i com més proper a l’E, menys saludable és.

Amb aquest mètode, els consumidors poden comparar la qualitat nutricional d’aliments de la mateixa família, de família diferent i d’un mateix aliment de marques diferents. Tot i això, aquest mètode pot provocar confusions en els consumidors.

Productes difícils d’analitzar amb Nutriscore

Per exemple, si un refresc de Cola està classificat amb la lletra B i amb l’oli d’oliva, amb la C, això no vol dir que el primer sigui més saludable que el segon. Significa que aquest refresc és més sa que un altre de la mateixa família.

Un altre exemple són els xurros, que es classifiquen amb la lletra B. No obstant, no es té en compte que cal fregir-los abans de consumir-los i aquest factor altera la valoració. El mateix passa amb les patates preparades per fregir.

Finalment, els iogurts amb gust de fruita ensucrats i alguns cereals infantils també amb sucre obtenen molt bona valoració amb la lletra B.

com es classifiquen els ous

Polèmiques de l’etiquetatge Nutriscore

L’oli d’oliva va obtenir mala nota a Nutriscore i va sortir del sistema

T’has fixat que l’oli d’oliva ja no porta el semàfor de Nutriscore? Aquesta decisió de retirar-lo es va produir per la gran polèmica que va haver-hi en obtenir aquest una nota C. Per evitar la caiguda de les vendes, es va decidir eliminar l’etiquetatge d’aquest aliment. Tot i això, es va explicar que la C era la millor classificació possible per a un greix afegit que cap altre oli té una millor categoria.

Els embotits, el formatge i el pernil ibèric també van puntuar malament al semàfor

El sector dels embotits i del formatge també va aixecar una polèmica amb Nutriscore, ja que els seus productes van puntuar amb lletres de la D a l’E. Es tracta aliments processats amb alt contingut en sal i greixos que, com les carns processades, s’han de consumir en petites quantitats. Per tant, nutricionistes defensen que la puntuació que se’ls dóna al semàfor és coherent.

Tot i que encara formen part del sistema, els sectors del formatge i dels embotits es van unir per demanar sortir de l’etiquetatge Nutriscore, com va fer l’oli d’oliva.

Nutriscore com un atac a la dieta mediterrània

Per les dues polèmiques anteriorment esmentades, es va acusar Nutriscore d’atacar la dieta mediterrània. La resposta a aquesta acusació va ser que la dieta mediterrània es caracteritza per un baix consum de carn, embotits i productes grassos. En canvi, es basa més en el consum de verdures, fruites, llegums i cereals.

¿Cómo se calcula el Nustriscore?

Segons la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietéticas, l’algoritme no té en compte la freqüència amb què es consumeix l’aliment. Tampoc no es basa en la realitat nutricional de la societat ni en la dieta mediterrània.

A més, asseguren que no consideren el grau de processament ni la qualitat ni la procedència dels aliments. Tampoc, la diferència entre qualitat i quantitat dels greixos presents, el valor essencial dels minerals i vitamines i altres compostos bioactius imprescindibles per a una bona nutrició.

Finalment, expliquen que tampoc no es valora la quantitat dels nutrients en conjunt, sinó dels ingredients per separat. A partir de les sol·licituds que operadors alimentaris i associacions enviïn a l’AESAN, un comitè de membres de set països europeus i un comitè científic podrien valorar fer canvis a l’etiquetatge.

A Proacciona som experts en seguretat alimentària, i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector per certificar-se en BRC, IFSFSSC 22000. A més, amb la nostra app homologada Total Food Control podràs portar el control de la traçabilitat dels teus productes per tal de garantir la seguretat alimentària. Omple el nostre formulari de contacte i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?