/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què són les micotoxines en aliments?

Les micotoxines són un compost químic que es pot trobar en diversos aliments. La indústria alimentària ha de fer controls per evitar la presència de micotoxines en aliments, ja que poden provocar malalties a mitjà i llarg termini. Des de Proacciona, t’hem preparat un article molt complet on t’expliquem tot el que has de saber sobre les micotoxines i el seu efecte en la salut.

Micotoxines en aliments

Les toxines fúngiques (o micotoxines) són substàncies químiques produïdes naturalment per certs gèneres de fongs. Segons explica l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), suposen una amenaça greu per a la nostra salut.

Hi ha centenars d’espècies de floridures capaces de produir-les i poden créixer als aliments quan es donen determinades condicions de temperatura i humitat. Un ambient humit i temperatures entre 24 i 28 ºC afavoreixen la formació d’aquests compostos.

Quines són les principals micotoxines

Les floridures dels gèneres Aspergillus, Fusarium, Penicillium i Alternaria són les floridures que produeixen les toxines més importants. Entre les micotoxines més comunes hi trobem les aflatoxines, l’ocratoxina A i toxines del gènere Fusarium com el deoxinivalenol.

  • Aflatoxines: Són micotoxines produïdes per floridures del gènere Aspergillus. L’interès en ells va provenir d’una epidèmia que va matar més de 100.000 galls dindi en granges del Regne Unit.
  • Ocratoxina A (OTA): Es pot trobar en aliments crus i cuits. És un compost estable que no es destrueix amb els procediments normals de cocció, ja que es requereixen temperatures superiors als 250ºC i uns quants minuts per reduir els seus nivells als aliments.
  • Dexoxinivalenol (DON): També se’l coneix com a “vomitoxina” a causa de la seva associació amb efectes adversos gastrointestinals aguts, com vòmits en humans i animals. L’enverinament humà és relativament estrany, però s’ha informat a l’Índia i al Japó.
Cultura de seguretat alimentària

Com arriben les micotoxines als aliments?

Òbviament, ningú no menjaria aliments que se sap que són perjudicials per endavant, com els fongs verinosos. No obstant això, hi ha alguns aliments que no es consideren verinosos, com un tros de pa amb una mica de floridura que poden ser més perillosos.

Les micotoxines es troben en aliments comuns com grans, nous, espècies, llet, cafè, vi o herbes. Els nivells d’aquestes substàncies són tan baixos que, de fet, si s’ingereixen accidentalment no passarà res. Però és cert que si se supera aquesta quantitat, pot afectar greument la salut.

En general, es propaga a través de cultius contaminats, especialment grans, utilitzats per a consum humà i alimentació animal. Algunes d’aquestes micotoxines es formen durant el cultiu al camp, d’altres durant la collita i d’altres quan s’emmagatzema el gra.

Malalties causades per les micotoxines

Després de menjar aliments contaminats amb micotoxines, els humans i els animals poden experimentar una sèrie de reaccions d’enverinament, la gravetat de les quals depèn del tipus de micotoxina, la toxicitat, el nivell d’exposició, l’edat i l’estat nutricional de l’individu i les possibles circumstàncies.

Aquests efectes adversos sobre la salut animal i humana es coneixen com a micotoxicosi. Els problemes més greus que trobem van incloure: genotoxicitat (dany genètic), carcinogenicitat (induir càncer) i mutagenicitat (capacitat de causar mutacions genètiques), així com problemes gastrointestinals, hepàtics o renals. A més, algunes micotoxines actuen sobre el metabolisme dels estrògens i tenen efectes immunosupressors, reduint la resistència a malalties infeccioses.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a aconseguir les certificacions BRC, IFS i FSSC 22000. A més, hem desenvolupat una aplicació anomenada Total Food Control amb la qual pots fer un seguiment de la traçabilitat del teu producte per garantir la seguretat alimentària. Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres omplint el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?