/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Quins envasos es poden fer servir per contenir aliments?

L’envasament a la indústria alimentària s’usa per protegir els productes de possibles contaminants externs. D’aquesta manera, podem prolongar la vida útil de l’aliment i reduir els danys tant com sigui possible. Hi ha una gran varietat de formats i materials usats per envasar aliments.

Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem les característiques de cada tipus d’envàs alimentari i quins són alguns dels seus usos més comuns.

Tipus d’envasos alimentaris

Al camp de l’envasament alimentari trobem diferents productes, aptes per a qualsevol tipus de mercaderia, protegint i mantenint la seva seguretat i assegurant la correcta conservació del producte durant la seva manipulació i transport. Aquests són alguns dels envasos més usats a la indústria alimentària:

 • Caixes: Les caixes són recipients que s’utilitzen per emmagatzemar aliments, tenen una base o fons i quatre parets laterals. Solen emprar-se per transportar aliments com fruites i verdures.
 • Ampolles: Tenen un coll rodó, el diàmetre del qual és molt menor que el del cos, i una obertura en què es col·loca una tapa o tap, que permet contenir aliments o begudes al seu interior.
 • Pots: Un pot de menjar és un recipient rígid amb cos i coll de diàmetre similar, amb una obertura on es col·loca una tapa capaç de retenir el producte al seu interior.
 • Bosses: Són recipients de plàstic elàstics i tancats, tenen una obertura a la part superior per introduir el producte i la seva funció principal és facilitar el transport dels aliments.
 • Tubs: Són recipients cilíndrics que estan segellats en un extrem i tenen un bec tapat a l’altre. Aquest filtre permet dosificar el producte contingut.
 • Garrafes: Aquest tipus d’envasos són similars a les ampolles, però tenen més capacitat d’emmagatzematge de líquids.
 • Safates: Són recipients poc profunds per a aliments que poden o no tenir tapa.

Materials usats a l’envasament alimentari

Els materials utilitzats en la fabricació de l’envàs variarà segons el propòsit i la funció que se li doni. Això és així perquè les propietats de certs materials s’adapten millor a funcions específiques que a altres. A continuació us expliquem els materials més usats en envasos:

 • Plàstic: La indústria alimentària utilitza plàstics per envasar una gran varietat de productes alimentaris. En tot el procés, és un dels materials més utilitzats en la protecció, el transport i la distribució de productes.
 • Vidre: Els recipients de vidre no s’oxiden i són hermètics. No requereixen additius per conservar els aliments i no migren als productes (com els plàstics). També es pot reutilitzar perquè és resistent a temperatures altes.
 • Paper: És un altre material d’envasament utilitzat en aliments. Alguns exemples del seu ús poden ser els paquets de sucre, els sacs de farina i les bosses de paper.
 • Cartró: És un material lleuger i durador fet de polpa de fusta i pot ser 100% reciclable. És àmpliament utilitzat en l’emmagatzematge, exhibició i transport d’aliments. S’utilitzen diferents formats per adaptar-se a les necessitats específiques del producte.
 • Alumini: És un material comú, barat i fàcil de fabricar. A més, s’obté a partir d’elements reciclats i es pot tornar a reciclar després d’utilitzar-los. Aquest tipus dʻenvàs permet lʻemmagatzematge segur i a llarg termini de productes alimentaris.

Sistemes d’envasament

Envasat al buit

Es fabrica utilitzant maquinària costosa i materials plàstics i és capaç d’aconseguir un alt buit dins del contenidor. És un envàs que perllonga la vida dels aliments frescos ja que evita que s’assequin i elimina el contacte amb l’oxigen. Tot i això, no és un sistema adequat per a alguns aliments perquè en absència d’oxigen perden algunes propietats.

Over-wrap o Embolcall simple

Es tracta d’embolicar els aliments en material plàstic manejable i econòmic. Generalment polietilè de baixa densitat. La protecció amb aquest sistema és limitada perquè, si bé evita la dessecació, no evita l’entrada a l’atmosfera.

Envasat en atmosfera modificada

En aquest sistema, després del buit, l’atmosfera que envolta l’aliment al recipient és reemplaçada per una barreja de gasos òptima per protegir el producte. Gasos que inhibeixen el creixement microbià, gasos inerts que eviten que s’enganxin els talls, o introdueixen oxigen per a aquells aliments que ho requereixin.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Per garantir la qualitat i la innocuïtat dels envasos i els materials d’envasament, tenim la norma BRCGS Packaging. A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses del sector de l’alimentació per assegurar la innocuïtat dels seus productes.

A més, comptem amb anys d’experiència per guiar i assessorar els nostres clients quant a les noves tendències en els consumidors i posar-los al dia en matèria de certificacions i obligacions. Per a més informació, pots emplenar sense cap compromís el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?