/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Seguretat alimentària al transport

El transport és una etapa que es repeteix en successives ocasions al llarg de la cadena alimentària i que permet que els productes arribin als consumidors.

Per això, és important comptar amb sistemes de transport adequats que mantinguin els aliments segurs i idonis per al consum fins al lliurament, i que es mantingui una bona comunicació entre el fabricant, el transportista i el destinatari dels aliments.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem breument què cal tenir en compte per garantir la seguretat alimentària en el transport. També podem aconsellar sobre les certificacions que us ajudaran a aconseguir els objectius d’innocuïtat en els productes.

Com garantir la seguretat alimentària al transport?

En matèria de transport d’aliments, hi ha una legislació clara per garantir la innocuïtat dels productes. Concretament, es recull al capítol IV del Reglament (CE) Núm. 852/2004 relatiu a la higiene dels productes alimentaris.

En aquesta normativa s’estableixen alguns requisits que han de complir les empreses del transport d’aliments, entre les quals destaquen:

 • Formar els treballadors en qüestions d’higiene alimentària d’acord amb la seva activitat a la cadena. En aquest sentit, és essencial disposar del carnet de manipulador d’aliments. A Proacciona, també et podem ajudar en això.
 • Dissenyar o adquirir vehicles i contenidors que permetin una neteja o desinfecció correcta, que mantinguin els productes a una temperatura adequada i controlable i siguin específics per a aliments.
  • No serà obligatori instal·lar un termògraf, simplement n’hi haurà prou amb un termòmetre que es pugui veure fàcilment, sempre que no es transportin productes ultracongelats, o quan realitzin distribució local.
  • Tot i això, els vehicles de les classes RRC, FRC i FRF sí que hauran de portar instal·lat obligatòriament un termògraf a l’interior de la caixa.
 • Implantar protocols de neteja i desinfecció, especialment entre càrregues per evitar contaminacions, amb productes autoritzats, seguint les recomanacions d’ús.
 • Comptar amb un pla de control de plagues per evitar que els animals puguin accedir als aliments. Aquest ha d’incloure tractaments químics aptes per a la indústria alimentària aplicats per experts.
 • Manipular i col·locar els aliments de manera que es protegeixin davant de qualsevol contaminació, per exemple, amb la utilització de barreres entre diferents productes.
 • Comptar amb un sistema de traçabilitat que permeti identificar els agents de la cadena alimentària a tota hora.
Cultura de seguretat alimentària

Certificacions per a la seguretat en el transport d’aliments

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària, som experts en implantar certificacions que garanteixin la seguretat dels productes alimentaris.

En aquest cas, es recomana l’aplicació del protocol FSSCC 22000. Aquest és un model de certificació que es fa servir a tota la cadena de subministraments d’aliments. Ho poden aplicar les empreses que es dediquin a processar productes d’origen vegetal, animal i també aquelles empreses involucrades en el transport i l’emmagatzematge al llarg de la cadena alimentària.

Els avantatges d’implementar aquest protocol són múltiples:

 • Compliment amb la legislació.
 • Control i gestió de risc.
 • Augmenta la reputació i consolida la confiança a la marca.
 • Estalvi de costos i millora en els processos de seguretat alimentària.

Alhora, és essencial la implementació dels principis d’APPCC en aquest sector, ja que és un requisit legal. Per això també comptem amb anys d’experiència en aquest servei. Si vols més informació sobre la implementació de la certificació i com garantir la seguretat alimentària al transport de mercaderies, no dubtis en contactar-nos.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?