/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Sense gluten o baix en gluten? L’etiquetatge en productes per a celíacs

Actualment s’estima que entre un 1 i un 2% de la població espanyola és celíaca, és a dir, entre 450.000 i 900.000 persones pateixen aquesta malaltia i no poden consumir gluten. I en realitat, es creu que entre un 80 i un 85% de celíacs no estan diagnosticats.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​tenim anys d’experiència i un ampli equip per assessorar empreses de l’àmbit de l’alimentació. D’aquesta manera, ens comprometem a garantir la seguretat alimentària.

En aquest article, abordem breument la importància d’assegurar un bon etiquetatge en productes sense gluten, així com el reglament vigent en aquesta matèria i com podem ajudar en aquest sentit des de Proacciona.

Què és el gluten?

El gluten és la proteïna que es troba present en alguns cereals com ara el blat. Fins i tot també es pot trobar a la civada o al sègol.

De fet, el Reglament de la UE núm. 828/2014 diu així:

“Els celíacs pateixen una intolerància permanent al gluten. S’ha demostrat científicament que el blat (és a dir, totes les espècies Triticum, com ara el blat dur, l’espelta i el blat khorasan), el sègol i l’ordi contenen gluten. El gluten que contenen aquests cereals pot provocar efectes adversos per a la salut en les persones intolerants al gluten, que, per tant, han d’evitar consumir-lo”.

La presència de gluten a determinats productes pot provocar efectes nocius per a la salut de les persones amb intolerància. L’etiquetatge dels aliments juga un paper fonamental perquè ajuden les persones amb intolerància al gluten a escollir productes aptes per consumir-los.

La informació sobre absència o presència reduïda de gluten ha de ser:

  • Sense gluten: només quan l’aliment que es ven al consumidor final no tingui més de 20 mg/kg de gluten.
  • Baix en gluten: només en aliments consistents en blat, sègol, ordi o civada i les varietats que s’hagin processat específicament per reduir el contingut de gluten. No han de contenir més de 100 mg/kg de gluten a la venda al consumidor final.
Cultura de seguretat alimentària

Reglaments UE sobre informació al consumidor

L’etiquetatge sobre aquests productes sense gluten o reduïts en gluten ha de complir el Reglament (UE) 1169/2011 del Parlament Europeu sobre informació alimentària facilitada al consumidor.

I el Reglament (UE) 828/2014 de la Comissió, relatiu als requisits per a la transmissió d’informació als consumidors sobre l’absència o la presència reduïda de gluten en els aliments.

Aquest últim reglament especifica a l’article 3 que les declaracions per informar el consumidor sobre la presència de gluten podran anar acompanyades per aclariments com: “elaborat específicament per a persones amb intolerància al gluten” o “elaborat específicament per a celíacs” si l’aliment està específicament elaborat, preparat i/o processat per a:

  1. Reduir el contingut de gluten d’un o més ingredients que contenen gluten.
  2. Substituir els ingredients que contenen gluten per altres ingredients exempts de gluten de manera natural.

Certificats per aprendre a gestionar al·lèrgens

Des de Proacciona, oferim un ampli ventall de formacions i cursos per a responsables de qualitat, treballadors de la indústria alimentària i de la restauració. Alguns d’aquests cursos, com el d’al·lèrgens alimentaris, us ajudaran a elaborar dietes per a persones amb al·lèrgies o intoleràncies o saber realitzar correctament la lectura de l’etiquetatge en els aliments.

A més, també comptem amb un curs d’etiquetatge per aprendre a conèixer i interpretar els requeriments sobre etiquetatge en productes específics, entre molts altres objectius.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?