/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Tot sobre els insectes com a aliment

En els darrers anys ha augmentat la cerca d’alternatives per a les fonts d’alimentació tradicionals. Moltes han sorgit en laboratoris de forma completament artificial. No obstant això, els insectes són una font alternativa que porta molt de temps en desenvolupament, però que no ha aconseguit gaire acceptació per la societat. En aquest article t’expliquem tot el que has de saber sobre els insectes com a aliment.

Dades sobre el consum d’insectes comestibles

Actualment, al món es mengen més de 2.000 espècies diferents d’insectes: la majoria són escarabats (31%), seguits d’erugues (18%) i vespes, abelles i formigues (14%), a més de llagostes i grills. Aquesta classificació canvia quan parlem dels insectes que més s’utilitzen en l’alimentació animal per produir farina d’insectes, la farina de grill i la farina de cucs són les que més es produeixen. Tots aquests números haurien de conduir a una acceptació social gradual de menjar insectes. Sobretot els que anomenem “països desenvolupats” perquè molts països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina se n’alimenten des de fa segles.

Beneficis dels insectes

Els insectes comestibles aporten a l’ésser humà entre un 13,4% i un 33,4% de greixos bons, especialment àcids grassos poliinsaturats. A més, són rics en minerals com ferro, calci i algunes vitamines. En aquest sentit, són comparables a la millor carn de boví. Aquests són alguns dels seus beneficis:

  1. Són nutritius: Tenen un valor nutricional important i poden ser una addició saludable a la nostra dieta. Aporten energia, greixos, proteïnes i fibra, i depenent de l’insecte, poden ser una bona font de micronutrients com ara zinc, calci i ferro.
  2. Sostenibilitat ecològica: La cria d’insectes emet molts menys gasos amb efecte d’hivernacle que la majoria de les altres fonts de proteïna animal i requereix molta menys aigua que la ramaderia.
  3. Ofereixen una oportunitat econòmica: Com que el cultiu d’insectes requereix molt poc espai, es pot realitzar tant en àrees rurals com urbanes, cosa que li brinda un avantatge on altres pràctiques agrícoles no ho poden fer.
  4. Són un recurs poc utilitzat: A mesura que la població mundial continua creixent, la producció d’aliments haurà d’augmentar, cosa que inevitablement exercirà pressió sobre la producció agrícola i els nostres recursos naturals limitats.

Avantatges de les granges d’insectes

  • La quantitat de residus que genera aquesta activitat és mínima en comparació de la que generen les explotacions ramaderes o porcines.
  • L’aliment que requereixen els insectes és completament d’origen vegetal, cosa que significa que estan fàcilment disponibles i no són gaire cars.
  • Els insectes converteixen el menjar que se’ls proporciona en proteïnes de manera més eficient. En altres paraules, un insecte ha de menjar menys per produir la mateixa quantitat de proteïna que un altre animal.
  • Aquests tipus de granges són immunes als canvis en el clima, cosa que permet als agricultors aconseguir el mateix rendiment en qualsevol ubicació geogràfica.

Derivats alimentaris a partir d’insectes

Alguns països de la Unió Europea han regulat els insectes per al consum humà, on pots trobar alguns productes elaborats a partir d’insectes, com ara la farina de grill o les barretes proteiques. A aquests se sumen escorpins coberts de xocolata i cucs de la farina torrats. A més, els insectes també s’utilitzen per alimentar mascotes o altres animals. Als Estats Units, ja hi ha algunes llaminadures per a gossos fetes amb grills. A la UE, els insectes estan permesos com a aliment viu per a diversos animals, com a mascotes, peixos de viver, aus i porcs.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a obtenir les certificacions BRC, IFS i FSSC 22000. A més, amb la nostra aplicació Total Food Control, pots fer un seguiment de la traçabilitat del producte per garantir la seguretat alimentària. Si necessites ajuda amb la teva empresa alimentària o tens qualsevol mena de dubte, només has d’emplenar el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?