15 Hores

Curs en listeriosi i altres malalties de transmissió alimentària

Formació Online de 15h

Objectius del curs en malalties de transmissió alimentària:

 

  • Adquirir coneixements sobre les principals malalties de transmissió alimentària, la seva avaluació, tractament, necessitats d’autocontrol i legislació aplicable.
  • Conèixer les malalties de transmissió alimentàries.
  • Saber quines són les mesures que han d’aplicar-se entorn de l’actuació del manipulador, així com en funció de l’organització i distribució dels locals i instal·lacions.
  • Conèixer els fonaments i requeriments d’implantació i seguiment del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC).
  • Estar al corrent de la legislació vigent sobre el control de les malalties de transmissió alimentàries.

 

A qui va dirigit?

 

  • Treballadors de restaurants, hotels i sector de restauració.
  • Comandaments intermedis i treballadors en indústries alimentàries.

 

Certificat de manipulació d’aliments

 

  • Amb aquest curs pots aconseguir el carnet de manipulador d’aliments. 

Programa del curs en listeriosi i malalties de transmissió en els aliments:

 

Malalties de transmissió alimentàries:

    • Introducció.
      Definició. Tipus i elements propis:
      Tipus i elements en les malalties de transmissió alimentàries. 
      Listeriosi (Listeria monocytogenes):
      Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
      Dosi contaminant.
      Símptomes associats a la listeriosi.
      Salmonel·losi (Salmonella spp):
      Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
      Dosi contaminant.
      Símptomes associats a la salmonel·losi.
      Botulisme (Clostridium botulinum):
      Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
      Dosi contaminant.
      Símptomes associats a la toxina botulínica.
      E. coli (Escherichia coli):
      Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
      Dosi contaminant.
      Altres malalties de transmissió alimentària.
      Símptomes associats a l’E. coli.
      Resum.

Com evitar les malalties de transmissió en els aliments:

    1. Introducció.
      Com evitar la listeriosi.
      Com evitar la salmonel·la.
      Com evitar el botulisme.
      Com evitar altres malalties de transmissió alimentària. 
      Com evitar l’E. coli.
      Resum.

Altres mesures per evitar malalties de transmissió alimentària:

    1. Introducció.
      Higiene personal:
      Asèpsia: mans, boca i nas
      Indumentària de feina.
      Actituds i hàbits del manipulador. Fumar, menjar i mastegar xiclet.
      Salut del manipulador.
      Locals i instal·lacions:
      Distribució de les instal·lacions, il·luminació i ventilació.
      Eliminació d’escombraries i residus.
      Maquinària, eines i utillatge. Neteja i desinfecció.
      Resumen.

Autocontrol en l’empresa alimentària (APPCC):

    1. Introducció.
      Introducció a l’APPCC.
      Prerequisits.
      Conseqüències derivades de l’APPCC.
      Els riscos de la contaminació creuada.
      Control de temperatures.
      Procés d’aprovisionament, transport, recepció i emmagatzematge de mercaderies.
      Procés de preelaboració, elaboració i servei d’aliments i begudes.
      Traçabilitat alimentària.
      Neteja i desinfecció: instal·lacions, maquinària, equips i utillatge:
      El pla d’higiene i sanejament segons instal·lacions, dependències, superfícies, utensilis o maquinària. Processos CIP y SIP.
      Cercle de Sinner: temps, temperatura, acció mecànica i producte químic.
      Procediments operacionals d’estàndards de neteja i desinfecció.
      Control vectorial: desinfecció, desinsectació y desratització (DDD):
      Mesures preventives.
      Plans de control integrats de plagues.
      Compliment de les instruccions de treball en els procediments operatius de l’empresa (guia de pràctiques correctes d’higiene a l’empresa):
      Fase de recepció de matèries primeres. Control de proveïdors.
      Fase de conservació i emmagatzematge.
      Fase de regeneració i utilització de productes cuinats.
      Fase de preparació, elaboració i cuinat.
      Resum.

Legislació. Obligacions, sancions i infraccions.

    1. Introducció.
      Legislació aplicable:
      Principals disposicions.
      Obligacions i responsabilitats:
      Reglament (CE) n.º 852/2004.
      Reglament (CE) n.º 178/2002.
      Reial Decret 1945/1983.
      Infraccions i sancions:
      Resum.
Gestió d’al·lèrgens al sector de la restauració (50h)

Gestió d’al·lèrgens al sector de la restauració (50h)

Traçabilitat i seguretat alimentària (25h)

Traçabilitat i seguretat alimentària (25h)

Sistema APPCC i pràctiques correctes d’higiene (60h)

Sistema APPCC i pràctiques correctes d’higiene (60h)

Listeriosis i altres malalties de transmissió alimentàries (15h)

Listeriosis i altres malalties de transmissió alimentàries (15h)

Etiquetatge d’aliments (15h)

Etiquetatge d’aliments (15h)

Manipulació d’aliments d’alt risc (25h)

Manipulació d’aliments d’alt risc (25h)

Al·lèrgens i intoleràncies alimentàries (25h)

Al·lèrgens i intoleràncies alimentàries (25h)

Manipulador aliments. Sector Restauració (10h)

Manipulador aliments. Sector Restauració (10h)

Manipulador aliments. Sector productes pesquers (10h)

Manipulador aliments. Sector productes pesquers (10h)

Manipulador aliments. Sector petit comerç i ultramarins (10h)

Manipulador aliments. Sector petit comerç i ultramarins (10h)

Manipulador aliments. Sector Panificador i Brioixeria (10h)

Manipulador aliments. Sector Panificador i Brioixeria (10h)

Manipulador aliments. Sector Lactis (10h)

Manipulador aliments. Sector Lactis (10h)

Manipulador aliments. Sector Indústria de l’oli i grasses (10h)

Manipulador aliments. Sector Indústria de l’oli i grasses (10h)

Manipulador aliments. Sector conserves, precuinats i cuinats (10h)

Manipulador aliments. Sector conserves, precuinats i cuinats (10h)

Manipulador d’aliments. Sector carni (10h)

Manipulador d’aliments. Sector carni (10h)

Manipulador d’aliments. Sector Begudes (10h)

Manipulador d’aliments. Sector Begudes (10h)

Manipulador d’aliments. Sector magatzems i grans superfícies (10h)

Manipulador d’aliments. Sector magatzems i grans superfícies (10h)

Manipulador d’aliments – Activitats auxiliars en indústria alimentària

Manipulador d’aliments – Activitats auxiliars en indústria alimentària

M’apunto al curs

    Elige el curso