/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Campylobacter: El Bacteri silenciós als teus Aliments

La seguretat alimentària és una preocupació fonamental a la nostra societat actual, ja que els aliments que consumim exerceixen un paper crucial en la nostra salut i benestar. Tot i això, entre els molts desafiaments que enfrontem en aquest àmbit, el Campylobacter és un bacteri que ha estat desconegut per al públic en general.

En aquest article, descobrirem detalladament què és Campylobacter, com pot posar en risc la nostra salut i quines mesures podem prendre per prevenir la seva propagació en els nostres aliments.

Què és Campylobacter?

Campylobacter és un gènere de bacteris gramnegatius que inclou una sèrie d’espècies conegudes per la seva capacitat per causar infeccions gastrointestinals als éssers humans. Encara que són microorganismes diminuts, el seu impacte a la salut pública és significatiu.

Entre les espècies de Campylobacter que s’associen comunament amb malalties en humans, la més prevalent és Campylobacter jejuni, seguida de prop per Campylobacter coli. Aquests bacteris tenen forma de “bastó” i solen tenir una longitud d’aproximadament 0,2 – 0,8 micròmetres.

Riscos per a la Salut

Quan aquest bacteri troba el camí cap a la nostra dieta diària, pot desencadenar una sèrie de problemes de salut greus. Aquí es detallen els riscos més importants associats amb les infeccions per Campylobacter:

 1. Diarrea aguda: La infecció per Campylobacter generalment es manifesta amb símptomes gastrointestinals, sent la diarrea aguda el símptoma més comú.
 2. Febre: Juntament amb la diarrea, és comú que les persones infectades experimentin febre. La febre pot ser lleu o alta, depenent de la gravetat de la infecció.
 3. Dolor abdominal: El dolor abdominal és un altre símptoma freqüent i pot variar en intensitat. Es pot sentir com còlics o malestar general a l’abdomen.
 4. Nàusees i Vòmits: Algunes persones infectades poden experimentar nàusees i vòmits com a part de la infecció.
 5. Complicacions rares: Les infeccions per Campylobacter poden donar lloc a complicacions greus, com la síndrome de Guillain-Barré, una malaltia autoimmune que afecta el sistema nerviós, i l’artritis reactiva, que causa inflamació a les articulacions.
 6. Desnutrició i Deshidratació: En casos greus, la diarrea persistent pot portar a la desnutrició i la deshidratació, especialment en nens petits i persones grans.

Fonts de Contaminació

Campylobacter és un bacteri astut que es pot trobar en diverses fonts i arribar als nostres aliments de múltiples maneres. Per comprendre com prevenir la seva propagació, és crucial conèixer les principals fonts de contaminació de Campylobacter:

 • Aus de corral: Les aus, com pollastres i galls dindi, són els principals portadors de Campylobacter. El bacteri sol colonitzar els seus intestins i, per tant, pot ser present a la carn d’aus crues o insuficientment cuites.
 • Productes lactis no pasteuritzats: Es pot trobar en productes lactis no pasteuritzats, com ara la llet crua i els formatges frescos. La pasteurització, un procés d’escalfament controlat, és eficaç per matar aquests bacteris, per la qual cosa el consum de productes lactis no pasteuritzats representa un risc.
 • Aigua contaminada: Aquest bacteri pot contaminar fonts d’aigua, com ara rius i llacs, especialment quan es troben a prop de zones agrícoles o ramaderes. Si l’aigua no es tracta adequadament abans del consum o ús en la producció d’aliments, podeu transmetre el bacteri.
 • Contacte creuat: La contaminació creuada és un risc significatiu. Això passa quan utensilis de cuina, taules de tallar o superfícies entren en contacte amb aliments crus que contenen Campylobacter i després entren en contacte amb aliments cuits o llestos per menjar.
 • Maneig inadequat d’aliments: La manipulació inadequada d’aliments crus pot propagar Campylobacter. Rentar-se les mans i els utensilis després de tocar carn crua d’au o qualsevol aliment cru és essencial per evitar la contaminació.
 • Consum d’aliments insuficientment cuits: Cuinar els aliments a temperatures segures és essencial per matar Campylobacter. Assegureu-vos que les aus de corral i altres aliments crus arribin a una temperatura interna mínima de 74°C (165°F).
 • Higiene personal: Les persones que manegen aliments i treballen a la indústria alimentària poden transmetre Campylobacter si no practiquen una bona higiene personal. Això inclou rentar-se les mans amb regularitat, etc.

Control i Prevenció del Campylobacter

La prevenció de Campylobacter i la seguretat alimentària són responsabilitats compartides entre els consumidors i la indústria alimentària. Aquí et presentem una sèrie de consells i estratègies per controlar i prevenir eficaçment la propagació de Campylobacter als teus aliments ia la teva vida quotidiana:

 • Rentat de mans: Renteu-vos les mans minuciosament amb aigua tèbia i sabó abans de manipular aliments i després de tocar carn crua o aus.
 • Estris i superfícies: Neteja i desinfecta estris de cuina, taules de tallar i superfícies que entrin en contacte amb aliments crus.
 • Emmagatzematge adequat: Emmagatzema aliments crus en recipients hermètics ia la part més freda de la nevera per evitar la contaminació creuada.
 • Temperatura adequada: Cuina la carn d’au i altres aliments crus a una temperatura interna mínima de 74°C (165°F) per assegurar-te que els bacteris, incloent Campylobacter, siguin eliminats.
 • Carn crua o mal cuita: Evita el consum de carn d’ocell crua o insuficientment cuita, com en el cas dels pollastres o galls dindi rosats al centre.
 • Aigua potable: Assegura’t que l’aigua que beus i utilitzes per cuinar sigui segura i compleixi els estàndards de qualitat.

Assessoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

A Proacciona, estem compromesos amb la seguretat alimentària i oferim una àmplia gamma de serveis i certificacions per ajudar les empreses a garantir la qualitat i seguretat dels seus productes. Les nostres certificacions, com ara IFS i BRC, són reconegudes internacionalment i demostren el compromís de la teva empresa amb els més alts estàndards de seguretat alimentària.

Si vols obtenir més informació sobre com els nostres serveis poden beneficiar la teva empresa o desitges explorar les possibilitats d’obtenir certificacions de seguretat alimentària, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. La teva seguretat i la dels teus clients són la nostra prioritat. Junts podem enfortir encara més la cadena alimentària i garantir que tots gaudim d’aliments segurs i saludables.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?