/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Conceptes bàsics de la Congelació i Descongelació d’Aliments

A l’era actual, on la conveniència i l’eficiència són primordials, la congelació d’aliments ha esdevingut una tècnica essencial per prolongar la vida útil dels nostres productes comestibles i reduir el malbaratament d’aliments. Tanmateix, també hi ha grans responsabilitats en termes de manipulació i descongelació adequades.

En aquest article, explorarem els conceptes bàsics de la congelació i descongelació d’aliments, proporcionant directrius essencials per garantir que cada mossegada que gaudim sigui segur i deliciós. Des dels beneficis de la congelació fins als riscos associats amb la manipulació incorrecta.

Beneficis de la Congelació d’Aliments

La congelació d’aliments és una pràctica que ha transformat la manera com emmagatzemem i consumim aliments a tot el món. Aquest mètode de preservació, que implica la reducció de la temperatura dels aliments per sota del punt de congelació, ofereix una sèrie de beneficis clau:

 1. Perllongament de la Vida Útil: En reduir la temperatura, s’alenteixen o s’aturen els processos de descomposició i deteriorament, cosa que permet que els aliments es mantinguin frescos durant períodes significativament més llargs.
 2. Conservació de nutrients: A diferència d’alguns mètodes de conservació, com l’enllaunat, que poden degradar els nutrients dels aliments, la congelació generalment reté millor les vitamines i els minerals essencials.
 3. Sabor i Textura: La congelació també ajuda a preservar el sabor i la textura dels aliments. Els aliments congelats tendeixen a mantenir la seva qualitat original, cosa que els fa igual de saborosos i agradables quan es descongelen i cuinen adequadament.
 4. Reducció del Malbaratament d’Aliments: Permet als negocis emmagatzemar i consumir productes peribles abans que es deteriorin, cosa que contribueix a la reducció d’aliments llançats a les escombraries.
 5. Disponibilitat d’ingredients: La congelació permet gaudir d’ingredients fora de temporada a qualsevol moment de l’any. Això és especialment beneficiós per a aquells negocis que volen preparar receptes específiques en qualsevol època.

Congelació Segura

La congelació d’aliments és una eina valuosa per preservar la frescor dels ingredients, però és essencial seguir certes pautes per garantir que els aliments romanguin segurs i deliciosos durant el seu emmagatzematge al congelador.

Abans de congelar, assegureu-vos que els aliments estiguin nets i en el seu millor estat. Renta les fruites i verdures, elimina ossos de carn, i talla els aliments a trossos o porcions més petites si cal. A més, és molt important introduir els aliments en envasos adequats per a la congelació i etiquetar-los correctament amb el nom de l’aliment i la data de congelació.

Assegureu-vos que el vostre congelador estigui a la temperatura recomanada, que generalment és de -18°C o més fred. No ompliu en excés el congelador, ja que l’aire fred necessita circular per mantenir una temperatura uniforme. A més, un congelador sobrecarregat pot fer que sigui difícil de trobar i accedir als aliments.

Com descongelar correctament?

 • Descongelació a la nevera: Aquest mètode és el més segur i recomanat. Col·loca l’aliment congelat en un recipient o en una safata per evitar que degoti en altres aliments i col·loca’l a la part inferior de la nevera.
 • Descongelació al microones: El microones és una opció més ràpida, però has d’usar aquesta tècnica amb precaució. Utilitza la funció de descongelació del microones i assegura’t de cuinar immediatament l’aliment després de descongelar-lo, ja que la descongelació parcial pot donar lloc al creixement de bacteris.
 • Descongelació en aigua freda: Si necessiteu descongelar ràpidament, podeu submergir l’envàs segellat en aigua freda. Assegureu-vos que l’aliment estigui en un recipient a prova d’aigua i segellat. Canvieu l’aigua cada 30 minuts per mantenir-la freda.
 • Evita la descongelació a temperatura ambient: Mai deixis aliments congelats a temperatura ambient per descongelar, ja que això pot portar al creixement de bacteris perillosos. La descongelació a temperatura ambient és insegura i cal evitar-la.

Riscos Associats a la Congelació i Descongelació Incorrectes

La congelació i la descongelació incorrectes d’aliments poden donar lloc a diversos riscos per a la seguretat alimentària, que van des de la pèrdua de qualitat dels aliments fins a problemes de salut. A continuació presentem alguns dels riscos més comuns associats a la manipulació incorrecta d’aliments congelats:

 1. Els aliments es poden tornar més tous o aquosos, cosa que n’afecta negativament la qualitat.
 2. La congelació lenta o la fluctuació de temperatura poden donar com a resultat la formació de vidres de gel grans als aliments.
 3. L’exposició perllongada a l’aire i la llum durant la descongelació poden degradar les vitamines i els minerals.
 4. La descongelació a temperatura ambient o en aigua tèbia pot permetre que els bacteris creixin ràpidament a la superfície dels aliments.
 5. La descongelació inadequada pot portar a la descomposició dels aliments abans del consum, fet que contribueix al malbaratament d’aliments.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

La congelació i la descongelació d’aliments són processos essencials per a la seguretat alimentària i la conservació d’ingredients frescos. Seguint les pautes presentades en aquest article, pots garantir que els aliments congelats mantinguin la qualitat i la seguretat.

Per obtenir més informació sobre com protegir els teus clients mitjançant la implementació de sistemes de seguretat alimentària, com l’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) i la traçabilitat alimentària, o per explorar els nostres serveis relacionats amb la seguretat alimentària, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

La teva seguretat alimentària és la nostra prioritat. Contacta’ns avui mateix i descobreix com podem ajudar-te a mantenir els estàndards més alts en la manipulació d’aliments i la conservació de la seva qualitat. Junts, podem assegurar-nos que cada àpat sigui una experiència segura, deliciós i sense preocupacions.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?