BLOG

Per què és important la cultura de seguretat alimentària
Cultura de seguridad alimentaria

La cultura de seguretat alimentària és el compromís de l’empresa de garantir, sobretot i en tot moment, la seguretat dels aliments, encara que no sigui el més senzill ni més barat de primeres. Per això, no s’ha d’entendre ni aplicar com a mesures temporals per evitar sancions i pèrdues econòmiques durant les inspeccions sanitàries.

La cultura de seguretat alimentària no és un concepte nou, i tota empresa o establiment alimentari compta amb una o diverses d’aquestes, encara que no siguin les més apropiades per garantir la innocuïtat dels aliments. El que si és una novetat és la importància que se li dóna actualment i la seva inclusió tant a la legislació europea com a les principals certificacions de seguretat alimentària.

A causa de la seva importància en l’elaboració i posada al mercat d’aliments segurs i el seu obligat compliment, en aquest article t’expliquem detalladament en què consisteix, els seus punts clau i com mesurar la seva correcta aplicació.

Què és la cultura de seguretat alimentària?

La cultura de seguretat alimentària són els valors, les creences i les normes compartides que afecten la mentalitat i el comportament davant de la seguretat alimentària dins, a través, ia tota l’organització. Per això, si no hi ha uns valors marcats o si aquests no estan alineats i estesos a tots els departaments de l’empresa, és impossible aconseguir una cultura única i, consegüentment, la seva eficàcia per garantir la seguretat alimentària.

Sovint s’ha limitat la cultura de seguretat alimentària als valors i les actituds dels manipuladors d’aliments, però això és un error, ja que una bona cultura de seguretat alimentària només pot existir quan la seguretat i el benestar dels consumidors són vistos com la prioritat principal per tota l’empresa.

Per què és important?

La seguretat dels aliments ha de ser l’objectiu principal de qualsevol empresa alimentària. En cas contrari, es poden portar a posar al mercat aliments no segurs, cosa que a més d’una pèrdua de confiança dels consumidors en els productes i la marca, suposa pèrdues econòmiques significants.

A més, cultivar una cultura de seguretat alimentària de qualitat tendeix a augmentar el compromís i la iniciativa dels treballadors, i com a conseqüència, a fer l’empresa més rendible i més ben organitzada.

Cultura de seguretat alimentària

Està legislada?

Sí, des de fa relativament poc temps, la legislació europea inclou la cultura de seguretat alimentària. Aquesta està recollida al Reglament (UE) 2021/382 de la Comissió pel qual es modifiquen els annexos del Reglament (CE) núm. 852/2004 relatiu a la higiene dels productes alimentaris.

Quins són els punts clau de la cultura de seguretat alimentària?

Per cultivar una cultura de seguretat alimentària que garanteixi la seguretat dels aliments hi ha uns quants punts clau, encara que el primer pas és conèixer la cultura existent a la pròpia empresa. Es basa en l’instint i la reacció sobre la marxa? Es basa en l’orgull d’una feina ben feta? Hi ha una o diverses cultures de seguretat alimentària al llarg de l’empresa?

Respondre aquestes preguntes pot ajudar una organització a veure en quin punt es troba per a cadascuna de les claus següents:

  1. Compromís de la direcció i dels empleats
  2. Coneixement dels perills per a la seguretat alimentària per part dels empleats
  3. Comunicació oberta i clara entre tots els treballadors, especialment sobre desviacions i expectatives.
  4. Disponibilitat de recursos suficients per garantir la manipulació segura i higiènica dels aliments.

Compromís de la direcció

Per garantir una bona cultura de seguretat alimentària, és imprescindible que hi hagi bones relacions i cooperació entre les persones i els equips dins de l’empresa.

Per això, és imprescindible una direcció compromesa, ja que si aquesta ignora les seves responsabilitats i valors davant de la seguretat alimentària, els empleats no tindran un bon model a seguir.

Una adreça està compromesa quan:

  • Garanteix una bona comunicació
  • Verifica controls i manté la documentació actualitzada
  • Garanteix que es compleixen amb els reglaments
  • Manté la integritat del sistema d’higiene dels aliments
  • Forma el personal
  • Fomenta la millora contínua
Cultura de seguretat alimentària

Com mesurar la cultura de seguretat alimentària?

Una manera de mesurar la cultura de seguretat alimentària d’una empresa és valorar els aspectes que engloben les quatre categories següents:

La proactivitat:

L’empresa sap a quins riscos s’enfronta en matèria d’innocuïtat alimentària?

Està al dia dels brots o problemes en què s’han trobat altres empreses del sector i els canvis legislatius i les innovacions de la indústria alimentària?

Actua de cara al futur?

El propòsit:

Quina importància té la seguretat dels aliments als valors de l’empresa?

Hi ha un pla per millorar la seguretat alimentària així com objectius periòdics per mesurar-ne l’eficàcia?

Les persones:

L’equip està conscienciat de la importància de la seguretat alimentària?

Els treballadors saben com actuar si un punt de control crític falla?

Tenen la formació necessària en seguretat alimentària?

Se senten valorats i recompensats per una bona feina en innocuïtat alimentària?

Pensen que és una part imprescindible de la feina?

Els processos:

S’aplica el sistema APPCC correctament?

Es tracta la seguretat alimentària de manera coherent i constant a tots els departaments de l’empresa?

Mesurar, centrar-se i explicar les coses que ajuden a eliminar àrees de preocupació en la producció d’aliments, impulsa una cultura de seguretat alimentària positiva, per això és imprescindible una avaluació contínua.

Quines certificacions inclouen la cultura de seguretat alimentària?

La cultura de seguretat alimentària és un dels punts més importants de la Global Food Safety Initiative, així com dels esquemes de certificació reconeguts per aquesta, com son BRC, IFSFSSC 22000.

A més d’augmentar la seguretat dels aliments, una bona cultura de seguretat alimentària incrementa la lleialtat, l’eficiència i la iniciativa del personal i millora l’ètica de l’empresa i els resultats.

T’ajudem?

A Proacciona som experts en la certificació en estàndards internacionals d’alt nivell com IFS, BRCFSSC 22000, que garantiran el compromís de la teva empresa amb la cultura de seguretat alimentària i t’ajudaran a incrementar la confiança dels teus clients ia millorar la teva imatge de marca. Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?
/* JS para menú plegable móvil Divi */