/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és la Listeria Monocytogenes? Prevenció de Toxiinfeccions

En un món on la seguretat alimentària és un pilar fonamental de la salut pública, el coneixement i la prevenció de patògens alimentaris esdevenen essencials per garantir la salut i el benestar de la població.

Un dels patògens que mereix una atenció especial és la Listeria monocytogenes, un bacteri versàtil que pot habitar tant a terra com als aliments processats. La seva capacitat per sobreviure en diverses condicions i el potencial per causar toxiinfeccions alimentàries la converteixen en un repte continu per a la indústria alimentària.

En aquest article, explorarem detalladament la naturalesa de la Listeria monocytogenes, els riscos que presenta per a la salut humana i, el que és més important, les estratègies i pràctiques fonamentals per prevenir la seva propagació a la cadena alimentària.

Característiques de la Listeria Monocytogenes

La Listeria monocytogenes és un bacteri que destaca per la seva capacitat per sobreviure en diversos ambients, cosa que la converteix en una amenaça potencial a la cadena alimentària. Podeu resistir una àmplia gamma de condicions ambientals, incloent temperatures fredes i baixes concentracions d’humitat.

A més, és capaç de sobreviure i reproduir-se en aliments amb diferents nivells d’acidesa, cosa que li permet colonitzar una varietat de productes alimentaris. Una altra de les seves característiques més notables és la seva habilitat per envair cèl·lules humanes i replicar-s’hi. La Listeria monocytogenes pot multiplicar-se fins i tot a temperatures de refrigeració (entre 0°C i 4°C), cosa que la converteix en una amenaça en aliments peribles emmagatzemats en aquestes condicions.

Quins són els riscos de la Listeria?

La presència de Listeria monocytogenes als aliments presenta diversos riscos per a la salut humana, especialment per a aquells individus més vulnerables. Aquests són alguns dels riscos més significatius associats amb aquest bacteri:

 • Infeccions greus en grups vulnerables: En aquests grups (dones embarassades, nadons, avis, etc.), el bacteri pot causar infeccions greus, avortaments espontanis, parts prematurs i, en casos extrems, la mort.
 • Malalties neurològiques: En alguns casos, les infeccions per Listeria poden portar a l’aparició de complicacions neurològiques, com ara meningitis i encefalitis.
 • Llarg període d’incubació: Una característica preocupant de la infecció és el llarg període d’incubació, que pot oscil·lar entre uns quants dies fins a diverses setmanes. Això dificulta el tractament primerenc.
 • Resistència a la desinfecció: La seva capacitat per formar biofilms en superfícies i equips en dificulta l’eliminació mitjançant procediments de neteja i desinfecció convencionals.
 • Brots alimentaris: Aquests brots poden tenir conseqüències econòmiques i de salut pública significatives, perjudicant la reputació de les marques i posant en risc la seguretat dels consumidors.

Mesures preventives per a la Listeria Monocytogenes

La prevenció de la contaminació per Listeria monocytogenes comença a la fase de producció i s’estén fins a la manipulació i preparació d’aliments. A continuació, detallem algunes mesures preventives clau:

 1. Establir programes de neteja i desinfecció robusts i regulars en instal·lacions de producció i equips.
 2. Mantenir temperatures adequades d’emmagatzematge i transport.
 3. Utilitzar desinfectants eficaços que siguin adequats per eliminar Listeria monocytogenes i altres patògens.
 4. Capacitar els empleats en pràctiques de seguretat alimentària, incloent-hi el maneig adequat d’aliments, procediments de neteja i desinfecció.
 5. Implementar procediments de seguretat alimentària, com ara el sistema d’anàlisi de perills i punts crítics de control (APPCC).
 6. Establir mesures de control per reduir la possibilitat de contaminació creuada durant la producció i l’empaquetatge d’aliments llestos per consumir.
 7. Utilitzar etiquetes clares i precises als productes per indicar la data de fabricació, data de venciment i condicions d’emmagatzematge recomanades.

Controls de seguretat alimentària

Els controls de seguretat alimentària tenen un paper fonamental en la prevenció de la contaminació per Listeria monocytogenes i la garantia d’aliments segurs per al consum humà. Les regulacions i els estàndards establerts per agències governamentals, així com la implementació de sistemes de gestió de seguretat alimentària, són essencials per minimitzar els riscos associats amb aquest bacteri.

El sistema APPCC és un enfocament preventiu basat en la identificació i el control de perills en la producció d’aliments. Les empreses han d’implementar aquest sistema específic per abordar els riscos relacionats amb Listeria monocytogenes, establint mesures de control a punts crítics del procés. D’altra banda, les auditories de seguretat alimentària realitzades per tercers independents ajuden a garantir que les pràctiques i els controls siguin efectius.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Com a líders en seguretat alimentària, a Proacciona creiem en la importància de la implementació efectiva del sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) per combatre l’amenaça de la Listeria monocytogenes i altres patògens. Els nostres experts estan preparats per ajudar-te a establir i mantenir sistemes de gestió de seguretat alimentària sòlids i eficaços.

Implementar el sistema APPCC no és només un requisit regulatori, sinó una inversió en la confiança dels consumidors i en l’excel·lència de la indústria alimentària. Junts podem construir un futur on la seguretat alimentària sigui una prioritat constant i on els aliments siguin una font de salut i benestar per a tothom. Contacta’ns avui mateix a Proacciona per començar a enfortir les teves pràctiques de seguretat alimentària i protegir els teus clients i la teva marca.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?