/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és l’Anàlisi Sensorial d’Aliments?

Al llarg d’aquest article, ens endinsarem en el complex món de l’anàlisi sensorial d’aliments, explorant com els nostres sentits es converteixen en eines poderoses per avaluar la qualitat, l’autenticitat i la seguretat del que hi ha als nostres plats.

Des dels fonaments bàsics fins a les aplicacions pràctiques a la indústria alimentària, desvetllarem com la ciència darrere dels nostres sentits pot revelar molt més del que podem imaginar en un simple mos. Prepara els teus sentits, perquè estem a punt de submergir-nos en un viatge on cada sabor, aroma i textura explica una història única sobre els nostres aliments.

Fonaments de l’Anàlisi Sensorial

L’anàlisi sensorial d’aliments fa referència al procés d’avaluar i comprendre les propietats sensorials dels aliments, incloent-hi l’aparença, l’aroma, el sabor, la textura i, de vegades, fins al so que emeten. Aquest procés ens permet traduir les experiències sensorials subjectives en dades objectives i quantificables, cosa que alhora facilita la presa de decisions informades a la indústria alimentària.

Els nostres cinc sentits tenen un paper crucial en com percebem els aliments. La vista ens dóna pistes sobre l’aparença i el color, l’olfacte ens brinda una gamma d’aromes distintives, el gust ens connecta amb les notes dolces, salades, amargues i àcides, el tacte ens revela la textura i la consistència i l’oïda ens proporciona informació sobre la frescor i la qualitat a través dels sons característics que produeixen els aliments en manipular-los.

Mètodes d’avaluació Sensorial d’aliments

A continuació, explorem els mètodes més utilitzats per avaluar els sabors, aromes, textures i altres característiques sensorials dels aliments, brindant una visió més profunda de com es duu a terme aquesta fascinant disciplina.

Mètodes subjectius

 • Proves de panell entrenat: En aquestes proves, un grup d’individus amb habilitats sensorials desenvolupades i entrenament específic avaluen els aliments.
 • Proves de consumidors: Aquí una sèrie de persones que representen el públic objectiu proven els aliments i proporcionen retroalimentació sobre el seu gust i preferències.

Mètodes objectius

 • Instruments de mesura: S’utilitzen dispositius especialitzats per mesurar propietats com el color, la textura i l’aroma. Per exemple, els espectrofotòmetres mesuren el color amb precisió, els texturòmetres mesuren la fermesa i elasticitat, i els cromatògrafs de gas capturen els components aromàtics.
 • Anàlisi de perfil sensorial: En aquest mètode, un grup d’avaluadors entrenats realitza una avaluació sistemàtica de múltiples característiques sensorials d’un producte. Els resultats es combinen per formar un perfil que descriu les característiques i la intensitat dels atributs.

Passos a seguir per fer una Anàlisi Sensorial Integral

 1. Selecció i preparació de mostres: L’elecció de mostres representa el punt de partida crític. Les mostres han de ser representatives i de gran qualitat. Cal prendre precaucions per evitar la contaminació creuada i garantir que les mostres es presentin de manera uniforme i realista.
 2. Identificació i entrenament del panell: Si es fan servir mètodes subjectius, és crucial identificar i entrenar un panell de degustació o avaluadors. Aquests individus han de tenir habilitats sensorials desenvolupades i ser capaços de descriure i quantificar amb precisió les característiques del producte.
 3. Desenvolupament de protocols de prova: cal establir protocols detallats que descriguin com es durà a terme l’avaluació. Això inclou l’ordre de presentació de les mostres, les condicions ambientals, les instruccions per als avaluadors i els criteris d’avaluació.
 4. Realització de proves sensorials: Les proves es duen a terme seguint els protocols establerts. Els avaluadors examinen les mostres, en registren les observacions i proporcionen puntuacions o descripcions de les característiques sensorials.
 5. Recull i registre de dades: Les dades recopilades a les proves es registren acuradament per a la seva posterior anàlisi. Això pot incloure escales de puntuació, descripcions d’atributs i comentaris addicionals dels avaluadors.
 6. Anàlisi de dades i estadístiques: Les dades recopilades se sotmeten a anàlisis estadístiques per ressaltar tendències, diferències significatives i variacions en les característiques sensorials. Això permet una interpretació objectiva dels resultats.

Paràmetres Sensorials comuns

 • Sabor: El sabor pot ser l’aspecte més prominent de l’experiència culinària. Inclou les notes dolces, salades, amargues i àcides que percebem a la llengua. L’anàlisi del sabor no només revela la qualitat dels ingredients, sinó també com interactuen i s’equilibren entre ells.
 • Aroma: Les aromes són responsables d’evocar records i emocions en gaudir dels aliments. L’anàlisi de l’aroma no es relaciona només amb el nas, sinó que també pot tenir influència en la percepció del sabor. Els components aromàtics també poden ser indicatius de la frescor i l’autenticitat d’un producte.
 • Textura: La textura es refereix a com se sent un aliment a la boca, incloent la fermesa, la suavitat, la cruixència i la consistència. La textura pot indicar la frescor i qualitat del producte, a més d’afectar l’experiència sensorial en general.
 • Aparença Visual: La primera impressió compta, i l’aparença visual d’un aliment pot influir a les nostres expectatives i percepcions. L’anàlisi de l’aparença inclou l’observació del color, la brillantor, la uniformitat i la presentació general del producte.
 • So: Tot i que pot passar desapercebut, el so també és un paràmetre sensorial rellevant a l’anàlisi d’aliments. El cruixit d’una galeta o el so d’una beguda gasosa en obrir-se poden oferir pistes sobre la frescor i la qualitat.

Laboratori d’Anàlisi d’Aliments a Barcelona

Si t’ha intrigat pel món de l’anàlisi sensorial d’aliments i vols obtenir més informació sobre com aquesta disciplina pot contribuir a la qualitat i la seguretat dels aliments que consumeixes, som aquí per ajudar-te.

Omple el nostre formulari de contacte per rebre informació detallada sobre com funciona l’anàlisi d’aliments a la indústria alimentària i com pot ser aplicat per garantir l’excel·lència a cada plat. No esperis més i posa’t en contacte per veure els nostres serveis de laboratori d’anàlisi d’aliments.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?