/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Rangs de Temperatura de Creixement de Microorganismes

Al complex món de la seguretat alimentària, pocs factors són tan crucials com l’entesa profunda dels rangs de temperatura de creixement dels microorganismes en aliments. Aquests rangs no només són essencials per garantir la qualitat i la innocuïtat dels aliments que consumim, sinó que també tenen un paper determinant en la prevenció de malalties transmeses per aliments.

Aquest article cerca proporcionar una visió clara i detallada de com diferents microorganismes, des de bacteris fins a llevats, es comporten i proliferen a diferents temperatures. Examinarem des dels conceptes bàsics de la microbiologia alimentària fins als rangs específics de temperatura que afavoreixen o inhibeixen el creixement dels microorganismes.

Tipus de Microorganismes a Aliments

Els microorganismes són éssers vius microscòpics que inclouen bacteris, fongs, llevats i virus. Són presents en gairebé tots els ambients, inclosos els aliments que consumim. Mentre que alguns d’aquests microorganismes són beneficiosos i fins i tot essencials per a la producció de certs aliments (com el formatge i el iogurt), altres poden ser patògens, representant un risc per a la salut humana.

 • Bacteris: Són els microorganismes més comuns associats amb els aliments. Poden ser tant beneficioses com perjudicials. Alguns exemples de bacteris patògens inclouen Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus.
 • Virus: Són un altre tipus de patògen que pot contaminar els aliments. No es multipliquen als aliments, però poden ser transferits a ells i causar malalties. Exemples notables inclouen el Norovirus i l’Hepatitis A.
 • Fongs: Els fongs, que inclouen floridures i llevats, són comuns en molts aliments. Alguns són beneficiosos i s’utilitzen en la producció d’aliments, com el pa (llevat) i certs formatges (floriduras). Tot i això, altres poden ser perjudicials.
 • Paràsits: Els paràsits són organismes que requereixen un hoste per sobreviure i poden ser transmesos als humans a través dels aliments.

A quina Temperatura creixen els Microorganismes?

Cada tipus de microorganisme té un rang de temperatura específic que n’afavoreix el creixement. A continuació, presentem els rangs de temperatura per a alguns microorganismes comunament associats amb malalties transmeses per aliments:

Salmonella

 • Rang de Temperatura de Creixement: 7°C a 48°C (44.6°F a 118.4°F).
 • Temperatura Òptima: Aproximadament 35 ° C a 37 ° C (95 ° F a 98.6 ° F).

Escherichia coli (E. coli)

 • Rang de Temperatura de Creixement: 7°C a 50°C (44.6°F a 122°F).
 • Temperatura Òptima: Prop de 37°C (98.6°F).

Listeria monocytogenes

 • Rang de Temperatura de Creixement: -0.4°C a 45°C (31.3°F a 113°F).
 • Temperatura Òptima: 30 ° C a 37 ° C (86 ° F a 98.6 ° F).

Clostridium botulinum

 • Rang de Temperatura de Creixement: 12°C a 48°C (53.6°F a 118.4°F).
 • Temperatura Òptima: 35 ° C a 40 ° C (95 ° F a 104 ° F).

Impacte a la Seguretat Alimentària

La presència i la multiplicació de microorganismes patògens en aliments són les principals causes de les malalties transmeses per aliments. Bacteris com Salmonella, E. coli, i Listeria monocytogenes poden créixer ràpidament a la “zona de perill” de temperatura, resultant en contaminació i possibles brots de malalties.

A més dels patògens, altres microorganismes com alguns tipus de fongs i llevats també poden créixer en certs rangs de temperatura, portant al deteriorament d’aliments. Això no només afecta la qualitat i el sabor dels aliments sinó també contribueix al malbaratament alimentari.

El control inadequat de la temperatura durant l’emmagatzematge i el transport pot accelerar aquest procés de deteriorament, cosa que té implicacions econòmiques i ambientals significatives.

Consells per controlar el Creixement Microbià

 1. Mantenir els aliments a temperatures baixes és una de les maneres més efectives de retardar el creixement de microorganismes. La refrigeració (a temperatures per sota de 4°C) és fonamental per preservar aliments peribles.
 2. El monitoratge continu de les temperatures a totes les etapes de la cadena de subministrament alimentària és vital. Això inclou la producció, emmagatzematge, transport i venda al detall.
 3. La implementació de sistemes d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) pot ajudar a identificar i gestionar potencials riscos de contaminació en la producció d’aliments.
 4. La integració de tecnologies emergents, com sensors de temperatura intel·ligents i sistemes de monitorització en temps real (Total Food Control), pot millorar la precisió i l’eficiència en el control de la temperatura al llarg de la cadena de subministrament d’aliments.
 5. La cocció adequada és crucial per destruir microorganismes patògens. Els aliments han d’assolir i mantenir una temperatura interna segura, generalment 75°C o més, per garantir la seva innocuïtat.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

Durant aquest article, hem explorat els rangs de temperatura de creixement de diversos microorganismes en aliments i el seu impacte significatiu en la seguretat alimentària. Tanmateix, comprendre aquests conceptes només és una part de l’equació. La implementació efectiva d’estratègies de seguretat alimentària al teu negoci és crucial. Aquí és on et podem ajudar. Els nostres serveis inclouen la implantació i l’assessorament en plans d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC), auditories de seguretat alimentària, formació del personal i molt més.

A Proacciona oferim solucions personalitzades que s’adapten a les necessitats específiques del teu negoci, garantint que no només compleixi les regulacions actuals, sinó que també promogui les millors pràctiques en seguretat alimentària. Et convidem a contactar-nos per obtenir més informació sobre com et podem ajudar a millorar la seguretat alimentària a la teva empresa.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?