/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

TOT el que has de saber sobre els Ingredients Funcionals

En un mercat cada cop més enfocat a la demanda de productes saludables, és crucial que les empreses de la indústria alimentària estiguin al corrent dels ingredients funcionals i el seu impacte en la salut dels consumidors.

En aquesta entrada, explicarem tot el que cal saber sobre aquests ingredients revolucionaris. Des dels seus beneficis fins a la seva aplicació en productes innovadors, et proporcionarem els coneixements essencials per aprofitar al màxim els ingredients funcionals i destacar al competitiu món de la indústria alimentària.

Què són els Ingredients Funcionals?

Els ingredients funcionals són components que s’afegeixen intencionalment als aliments per proporcionar beneficis específics per a la salut, més enllà del valor nutricional bàsic. Aquests ingredients poden ser naturals o sintètics i es fan servir per millorar el benestar de les persones o reduir el risc de malalties. S’escullen acuradament per les propietats específiques i s’afegeixen als aliments en quantitats controlades.

Tipus d’ingredients funcionals

Els ingredients funcionals es classifiquen en diferents categories segons les propietats i els beneficis per a la salut. Aquests son alguns dels tipus més comuns d’ingredients funcionals:

  1. Probiòtics: Són microorganismes vius que s’afegeixen als aliments i que ofereixen beneficis per a la salut en millorar l’equilibri de la microbiota intestinal.
  2. Prebiòtics: Són ingredients no digeribles que estimulen el creixement i l’activitat de bacteris beneficiosos a l’intestí. Els prebiòtics són fibres alimentàries que actuen com a substrat per als bacteris intestinals beneficiosos.
  3. Antioxidants: Són compostos que ajuden a protegir les cèl·lules del dany oxidatiu causat pels radicals lliures. Els antioxidants poden provenir de vitamines, minerals o compostos vegetals, com les vitamines C i E, el betacarotè, el licopè i els polifenols.
  4. Fibra dietètica: La fibra és un component dels aliments vegetals que no es digereix completament a l’intestí prim. Ajuda a mantenir un sistema digestiu saludable, promou la sacietat i pot reduir el risc de malalties cardiovasculars i diabetis tipus 2.
  5. Àcids grassos omega-3: Són àcids grassos poliinsaturats que s’han demostrat que tenen beneficis per a la salut del cor, el cervell i el sistema nerviós.

Beneficis i Aplicacions dels Ingredients Funcionals

Fortificació d’aliments

Els ingredients funcionals es fan servir per enriquir els aliments amb nutrients addicionals. Per exemple, es poden afegir vitamines i minerals als productes lactis, cereals, begudes i aliments per a nadons per augmentar-ne el contingut nutricional.

Millora de la salut digestiva

Els probiòtics i els prebiòtics s’utilitzen per millorar la salut intestinal i promoure l’equilibri de la microbiota. S’afegeixen a productes lactis, com ara iogurt i llet fermentada, així com a suplements i aliments funcionals específics.

Promoció de la salut cardiovascular

Els ingredients funcionals com els àcids grassos omega-3, les fibres solubles i els antioxidants es fan servir per desenvolupar aliments que promouen la salut cardiovascular. Aquests ingredients es troben en productes com olis vegetals enriquits, peixos grassos, cereals i productes de fleca.

Control de pes i sacietat

Les fibres dietètiques i certs extractes de plantes s’utilitzen per desenvolupar aliments que promouen la sacietat i el control del pes. Aquests ingredients s’incorporen a productes baixos en calories o en aliments dissenyats per a dietes específiques.

Millora del sistema immunològic

Alguns ingredients funcionals, com els probiòtics i certs compostos bioactius, s’utilitzen per enfortir el sistema immunològic. S’afegeixen a productes com begudes, suplements i aliments per a nadons.

Antienvelliment i benestar general

Els antioxidants i altres compostos bioactius es fan servir per desenvolupar aliments que promouen la salut cel·lular, la protecció contra l’estrès oxidatiu i el benestar general. Aquests ingredients es troben en aliments com fruites, verdures, te verd, xocolata negra i suplements dietètics.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a aconseguir les certificacions BRC, IFS i FSSC 22000. A més, hem desenvolupat una aplicació anomenada Total Food Control amb la qual pots fer un seguiment de la traçabilitat del teu producte per garantir la seguretat alimentària.

Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres omplint el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?