/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Vibriosi: Entenent els Riscos i Prevenció

Amb l’augment global en el consum de peix cru i marisc, és imperatiu entendre els riscos associats amb la vibriosi, les mesures preventives que es poden adoptar i les pràctiques de seguretat alimentària que minimitzen la possibilitat d’infecció.

Què és la Vibriosi?

La Vibriosi és una malaltia infecciosa causada per bacteris del gènere Vibrio, que es troben principalment en ambients marins i estuarins. Aquests bacteris poden infectar humans principalment a través del consum de mariscs crus o poc cuits, especialment ostres, encara que també poden entrar al cos a través de ferides obertes exposades a l’aigua salada.

Els símptomes poden variar segons el cep involucrat i l’estat de salut general de l’individu afectat. Els casos lleus solen manifestar-se amb símptomes gastrointestinals com ara diarrea, dolor abdominal, nàusees, vòmits i febre. En infeccions més greus, els pacients poden experimentar septicèmia, una infecció sanguínia potencialment mortal, i necrosi de la pell, requerint atenció mèdica urgent.

Fonts d’infecció i grups de risc

La principal font d’infecció pels bacteris Vibrio són els mariscs, en particular els mol·luscs bivalves crus o poc cuits com ostres, cloïsses i musclos. Aquests organismes filtren grans volums d’aigua per alimentar-se, concentrant així bacteris Vibrio presents al seu entorn.

A més, l’aigua contaminada, ja sigui marina o d’estuaris, pot servir com a font d’infecció si entra en contacte amb ferides obertes, talls o abrasions a la pell. Els principals grups de risc són els següents:

  • Persones amb malalties preexistents: Individus amb malalties hepàtiques cròniques, diabetis, VIH/SIDA, o qualsevol condició que suprimeixi el sistema immunològic.
  • Consumidors de marisc crus o poc cuits: Aquells que prefereixen consumir ostres, cloïsses i altres mariscs en el seu estat cru o amb prou feines cuinat tenen un risc elevat d’exposició a Vibrio.
  • Persones amb ferides obertes: Les persones que tenen talls, ferides, o abrasions i que s’exposen a aigües marines o estuarines poden infectar-se, portant a infeccions a la pell i teixits tous que, en casos greus, poden requerir intervenció mèdica urgent.
  • Gent gran i nens: Els extrems de l’edat, com la gent gran i els nens petits, poden tenir sistemes immunològics menys robustos, cosa que els fa més vulnerables a les infeccions i a desenvolupar complicacions greus.

Prevenció i Bones Pràctiques de Seguretat Alimentària

La prevenció de la Vibriosi i la promoció de la seguretat alimentària, especialment pel que fa al consum de productes del mar, són fonamentals per reduir el risc d’infecció. Adoptar bones pràctiques de maneig i preparació pot minimitzar significativament l’exposició a aquests bacteris, protegint així la salut dels consumidors:

  1. Control de temperatura: Mantenir un estricte control de la temperatura a totes les etapes de la cadena de subministrament per inhibir el creixement bacterià.
  2. Pràctiques d’higiene: Implementar pràctiques d’higiene rigoroses en la manipulació d’aliments, incloent-hi el rentat de mans i la desinfecció regular de superfícies i utensilis.
  3. Capacitació d’empleats: Assegurar que tots els empleats estiguin adequadament capacitats a les pràctiques de seguretat alimentària i comprenguin els riscos associats amb els bacteris Vibrio.
  4. Inspecció i selecció: Realitzar inspeccions curoses dels productes del mar abans del seu ús o venda, evitant aquells que semblin estar contaminats o en mal estat.
  5. Emmagatzematge segur: Refrigerar els mariscs ràpidament després de la compra i mantenir-los a temperatures segures per evitar la proliferació de bacteris.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

Si la vostra empresa està buscant millorar les seves pràctiques de seguretat alimentària, desenvolupar un pla APPCC robust o navegar pel procés de certificació, el nostre equip d’experts és aquí per ajudar. Oferim serveis d’assessoria en seguretat alimentària adaptats a les vostres necessitats específiques, garantint que els vostres productes siguin segurs, d’alta qualitat i compleixen amb les regulacions vigents.

Per a més informació sobre els nostres serveis i com podem ajudar el seu negoci a assolir els seus objectius de seguretat alimentària, contacteu-nos. Junts, podem fer de la seguretat alimentària una prioritat màxima i garantir que els productes del mar segueixin sent una opció segura i saludable per a tothom.

Actueu ara per garantir la seguretat dels vostres aliments i el benestar dels vostres consumidors.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?