/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Beneficis de la massa mare en l’elaboració del pa

El pa fet amb massa mare cada cop és més popular en fleques i supermercats. Solen portar etiquetes característiques en què es pot llegir “de massa mare”. Aquesta massa consisteix en un ferment de farina i aigua en què no s’hi afegeixen llevats. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem quins són els beneficis d’usar massa mare en l’elaboració del pa.

Què és la massa mare?

La massa mare no és més que un tipus de ferment fet de farina i aigua, sense llevat afegit. Aquest és un antic mètode de fermentació, que es feia servir per elaborar els pans en els seus orígens.

Es basa en el concepte que dins de la pròpia farina ja hi ha una varietat de llevats i bacteris que afavoreixen la fermentació de les masses. Aquest tipus de fermentació dóna al pa un sabor i aroma molt específic a causa de l’àcid làctic produït durant la fermentació.

Beneficis que aporta el pa de massa mare

  1. Millora la digestió: La seva elaboració afavoreix que els bacteris al llevat puguin predigerir el midó dels grans.
  2. Millora el sabor i la textura: La massa mare millora la textura i el sabor del pa a causa dels llevats i bacteris naturals que intervenen en la seva producció.
  3. Conté una gran quantitat d’àcid làctic: Conté una proporció més gran de lactobacils que el pa elaborat amb altres llevats.
  4. Conté vitamines i minerals: Aquests inclouen les vitamines B1 a B6, B12, àcid fòlic, tiamina, niacina, riboflavina, vitamina E, ferro, magnesi, calci, fòsfor, zinc i potassi.
  5. Conté menys gluten: En preparar aquest tipus de pa, cal molt de temps. Això fa que el gluten es descomposi convertint-se en aminoàcids.
  6. Es conserva de manera natural: Sempre que tinguem el pa embolicat en un drap de cotó, duraran més temps en bones condicions.
  7. Té un baix índex glucèmic: Si es consumeix amb moderació, el pa amb massa mare engreixa menys que el pa blanc industrial.
Cultura de seguretat alimentària

Com fer massa mare?

Hi ha moltes maneres diferents d’elaborar massa mare natural. Totes porten una barreja d’aigua i farina en un entorn equilibrat. Per obtenir un bon resultat, el procés d’elaboració de la massa mare dura cinc dies. A continuació us expliquem els passos que heu de seguir.

Dia 1: Barrejar farina integral amb aigua

Barregem la mateixa quantitat d’aigua que de farina per volum. És a dir, agafem mitja tassa de farina integral i l’aboquem en un recipient. A continuació, prenem mitja tassa d’aigua i la fem servir per cobrir la farina. Remena-ho fins a obtenir una barreja homogènia. Cobrim el recipient amb un drap net i ho deixem reposar a temperatura ambient durant 24 hores.

Dia 2: Afegir farina de força, aigua i sucre

Afegeix 1/2 tassa de farina, 1/2 tassa d’aigua i 1 culleradeta de sucre. Remena fins que tots els ingredients estiguin combinats, després deixa reposar per 24 hores més en les mateixes condicions que abans.

Dia 3: Tornar a afegir farina de força i aigua

Afegeix 1/2 tassa de farina de força i 1/2 tassa d’aigua. Remena-ho en les mateixes condicions que abans fins que tots els ingredients estiguin combinats i deixa’ls reposar.

Dia 4: Retirar el líquid de la superfície i afegir farina de força

Ara només queda una mica d’espessiment, per a això afegim mitja tassa de farina de força. Remenem fins que tots els ingredients s’uneixin i ho deixem reposar de nou durant 24 hores en les mateixes condicions que abans.

Dia 5: Ja pots fer servir la massa mare

Ha de tenir un aspecte cremós amb algunes bombolles a la superfície i una lleugera olor àcid. En aquest moment ja podem fer servir la massa mare per elaborar una gran varietat de brioixeries, pans, pizzes, etc.

Diferències entre el pa comú i el pa de massa mare

La principal diferència entre els dos tipus de pa és que el pa de massa mare de fleca s’elabora fermentant la massa amb farina i aigua. No obstant això, per al pa normal es fa servir llevat fresc o sec. Això no vol dir que l’ús de llevat faci que el producte sigui menys saludable, simplement que el procés d’elaboració és diferent.

El procés de fermentació del pa de massa mare necessita molt més temps que qualsevol altre pa. Es comença amb una barreja d’aigua i farina fins a formar una massa fluida, que s’ha de reposar i alimentar uns cinc dies. D’altra banda, el procés per al pa normal és molt més ràpid perquè amb el llevat, la fermentació i la posterior elaboració no requereix de diversos dies.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Conèixer tots els reglaments i requisits que afecten la informació alimentària en els productes de forn, per realitzar un etiquetatge correcte del pa, pot ser complex. Per això, a Proacciona som aquí per ajudar-te. Fa més de 15 anys que ajudem empreses del sector alimentari a garantir la seguretat dels seus productes, implantar el pla APPCC i els certificats IFS, BRC, etc. Omple el formulari de contacte i respondrem tots els teus dubtes en el menor temps possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?