/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com aplicar el Zero Waste a la cuina del teu restaurant

En tots els negocis de restauració és una realitat que es desaprofita una enorme quantitat de menjar. A més, els plàstics i envasos que es fan servir en aliments són un residu que afecta el medi ambient i el deteriorament del Planeta Terra.

El concepte Zero Waste consisteix a reduir i evitar tots aquests residus que es generen sempre que sigui possible. Si voleu unir-vos a aquest moviment, us hem preparat una sèrie de consells que us ajudaran a tenir un negoci molt més respectuós amb el medi ambient.

Què és el Zero Waste Food?

El concepte de “Zero Waste” o “malbaratament zero” és exactament el que sembla: cuinar i menjar amb la menor quantitat possible de residus d’aliments i envasos.

Pot ser que no sempre sigui possible eliminar tots els residus en els àpats, ja que l’estructura del nostre subministrament de productes actual i l’abundància d’aliments processats fan que aquesta tasca sigui increïblement difícil.

Una manera de pensar a cuinar sense deixalles és seguint la filosofia de “reduir, reutilitzar, reciclar”. Implica el següent:

  • Reduir: Usa menys ingredients innecessaris, o cap. Cuina porcions petites per evitar l’excés de sobres.
  • Reutilitzar: Reutilitza les restes de menjar en lloc de llençar-les. Compra aliments a granel utilitzant recipients reutilitzables.
  • Reciclar: A més de tornar a fer servir part dels ingredients en altres plats, fer servir envasos reciclables ajudarà a reduir les deixalles.

Beneficis del Zero Waste

Una de les millors coses de cuinar sense malbaratament és que se sent com una decisió que beneficia moltes persones i ajuda a ser més sostenibles amb el planeta.

D’altra banda, també ajuda a l’economia del negoci, ja que estàs fent més amb menys a la cuina. Reduir el malbaratament pot significar renunciar a certes coses de les que podries prescindir, o cuinar els teus propis plats en lloc de comprar plats preparats, els quals et poden estalviar diners.

A més, la cuina sense malbaratament pot ser creativa i experimental. La raó principal per la qual moltes empreses implementen la cuina Zero Waste és perquè és una manera fàcil de reduir l’impacte ambiental.

Consells per aplicar el Zero Waste

Usar productes de proximitat i de temporada

Els aliments de temporada són més respectuosos amb el medi ambient, ja que els aliments de fora de temporada es produeixen en hivernacles climatitzats, cosa que requereix l’ús de més envasos, aigua i fertilitzants.

A més, podem trobar aquests aliments a qualsevol botiga local sense haver de recórrer sempre a comerciants estrangers.

Elaborar aliments propis

Hi ha molts productes en envasos d’un sol ús als supermercats. Per això, us recomanem que prepareu algun àpat propi, ja que ens allunya d’aquests recipients.

Brous, iogurts, melmelades, conserves, pans i salses són alguns dels aliments molt fàcils de fer.

Evitar els plàstics a les compres

Això pot ser molt difícil, però una bona alternativa és tractar de comprar aliments a les botigues a granel i mantenir-se allunyat dels supermercats. D’aquesta manera, és molt més fàcil calcular la quantitat exacta que necessitem i a més ens assegurem que els ingredients siguin frescos, de qualitat, saludables i locals.

També podem utilitzar bosses de roba, pots de vidre o qualsevol recipient reutilitzable per transportar ingredients com l’arròs.

Utilitzar materials reutilitzables

Una de les maneres més econòmiques d’implementar aquesta pràctica és emmagatzemar tots els flascons i recipients de vidre que obtenim en comprar. Així, per exemple, una llauna de llenties cuites pot servir per emmagatzemar altres aliments.

De la mateixa manera, també podem aprendre aquesta pràctica a l’hora d’organitzar el congelador. En lloc de guardar els aliments en bosses de plàstic, podem substituir-les per bosses de silicona, que es poden reutilitzar una vegada i una altra.

Aprofitar el menjar i ingredients sobrants

Donar una segona vida a aquestes sobres i ingredients també és una excel·lent opció per prevenir la degradació ambiental i el malbaratament d’aliments.

Aquestes verdures que estan a punt de fer-se malbé, les podem utilitzar per fer diferents purés i cremes. Així mateix, si ens sobra carn o peix, es pot utilitzar per a croquetes, crestes o fins i tot brou.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a aconseguir les certificacions BRC, IFS i FSSC 22000. A més, hem desenvolupat una aplicació anomenada Total Food Control amb la qual pots fer un seguiment de la traçabilitat del teu producte per garantir la seguretat alimentària. Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres omplint el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?