¡Haz clic para ir al apartado que prefieras!
Fins i tot els establiments més petits que manipulen aliments, com ara restaurants, bars i cafeteries, han de comptar amb procediments de gestió de la seguretat alimentària basats en el APPCC. Des de Proacciona, volem ajudar-te a complir amb la seguretat alimentària al teu negoci d’hostaleria.
Normativa i obligacions de seguretat alimentària
Actualment els locals de restauració i negocis d’hostaleria tenen certes obligacions que garanteixen la seguretat alimentària. Per començar, han d’elaborar un pla APPCC juntament amb un sistema per aplicar-lo i complir la normativa. És necessari elaborar un pla d’al·lèrgens completament adaptat al negoci i aplicar-lo correctament. Per acabar, els treballadors s’han de formar en manipulació d’aliments i han de tenir el certificat de manipulador d’aliments d’alt risc.
D’altra banda, cal tenir en compte la normativa vigent per complir-la en tot moment. Podem resumir la normativa a complir a l’hostaleria en 4 àmbits: Llei 14/1986 de 25 d’abril sobre sanitat en general, Directiva 123/2006/CE que fa referència a la formació sobre manipulació d’aliments, Llei 17/2011 de 5 de juliol sobre seguretat alimentària i nutrició, R.D. 126/2015 del 27 de febrer i el Reglament 1169/2011.
Sancions en negocis d’hostaleria
Cada vegada hi ha més inspeccions de sanitat als negocis d’hostaleria i restauració. És per això que també augmenten la quantitat de sancions. És molt important tenir totes les certificacions obligatòries al dia i formar tot el personal en manipulació d’aliments per evitar qualsevol problema. En cas que el teu negoci hagi incomplert alguna de les lleis o normatives, es pot exposar a una de les sancions següents:
- Sanció lleu: Entre 300€ i 3.000€
- Sanció greu: De 3.001€ a 60.000€
- Sanció molt greu: Entre 60.001€ i 600.000€ i/o tancament del local temporal de 5 anys.
Garantir una bona higiene alimentària
Una bona higiene alimentària garanteix que els aliments preparats siguin tan segurs com sigui possible. A més, ajuda a evitar microorganismes nocius com la salmonel·la que poden causar malalties greus que es contagien a través d’aliments contaminats.
Les autoritats d’higiene alimentària visiten els establiments per verificar que compleixin els requisits legals per a la venda i la distribució d’aliments. Aquestes inspeccions poden incloure mostreig per a anàlisis científiques i registres dinspecció. Depenent del resultat de la mostra, podeu portar a rebre una sol·licitud per millorar els aspectes en què heu fracassat, detalls dels equips i processos que s’han d’utilitzar o rebre un avís legal amb les accions a realitzar.

Directrius de seguretat alimentària a hostaleria
Els requisits legals relacionats amb la innocuïtat dels aliments poden variar en funció de cada país. A més, aquestes regulacions són flexibles segons la mida que tingui l’empresa. Per tant, les empreses petites tindran unes normes de seguretat alimentàries més simples. A continuació us expliquem les principals directrius de seguretat alimentària:
- Locals: Els locals inclouen tots els edificis i sales del teu negoci. Tot edifici ha de complir les normes d’higiene alimentària establertes per la legislació autonòmica i espanyola.
- Àrees de preparació d’aliments: Les àrees de preparació d’aliments han d’estar dissenyades per seguir bons processos i les pràctiques d’higiene dels aliments, inclosa la prevenció de la contaminació durant la preparació dels aliments.
- Equip: Tots els equips que entrin en contacte amb aliments han de complir les mateixes normes. Han de ser elements de materials apropiats, tenir capacitats de neteja efectives i estar equipats amb l’equip adequat per a una neteja correcta.
- Transport: Els vehicles i els contenidors utilitzats per al transport d’aliments han de complir les mateixes normes d’higiene alimentària.
- Higiene personal: Els qui treballen en àrees de manipulació d’aliments han de mantenir una bona higiene personal i ser conscients de les pràctiques i els factors que poden provocar la contaminació dels aliments.
- Subministrament d’aigua: L’aigua utilitzada com a ingredient alimentari o en contacte amb aliments (per exemple, per netejar, escalfar, refredar, congelar o cuinar al vapor) ha de ser potable.
- Menjar: Per complir les normes de seguretat alimentària, totes les matèries primeres i ingredients utilitzats han de ser segurs i no estar contaminats amb res que faci que el producte final no sigui apte per al consum humà.
- Embalatge: Els materials utilitzats per envasar els aliments també s’han d’emmagatzemar de manera segura per evitar la contaminació, ja que s’utilitzaran per emmagatzemar els aliments més endavant.
- Rebuig alimentari: Les deixalles d’aliments s’han de retirar de les àrees de preparació d’aliments com més aviat millor i s’han d’emmagatzemar en contenidors adequats per als serveis d’eliminació de deixalles.
- Temperatura: La temperatura dels aliments pot variar en funció de l’etapa de preparació on es trobin. Això inclou l’emmagatzematge, la preparació i el moment de servir el menjar.
- Descongelació: Certs aliments, com la carn, alliberen líquid durant la descongelació que pot degotejar i contaminar altres aliments i superfícies. És molt important seguir les pautes per garantir la seguretat alimentària a cada etapa.
- Formació del personal: El personal ha d’estar format en higiene alimentària i manipulació d’aliments per garantir que el menjar compleix els requisits necessaris.