/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com garantir la seguretat alimentària en productes llestos per al consum

La venda de productes llestos per al consum és un fenomen creixent al mercat. Actualment, els consumidors solen buscar la comoditat d’estalviar temps a la cuina i la facilitat de no haver de preparar el menjar.

Solem trobar productes llestos per al consum exposats en vitrines refrigerades, però també empreses que es dediquen a vendre menjar per emportar sense envasar prèviament: ensalada russa, sushi directe per menjar, truites de patata…

Aquest tipus de productes sol consumir-se sense necessitat d’un tractament tèrmic previ, cosa que implica que moltes vegades no es pugui garantir la protecció contra riscos microbiològics.

Per aquest motiu, aquests aliments han de ser objecte de control per garantir-ne la innocuïtat alimentària. Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​podem ajudar-te a garantir que la teva empresa compleixi tots els requisits per evitar riscos en aquest sector.

Perills dels productes llestos per al consum

 • Risc de contaminació microbiològica.
 • Manca de tractament tèrmic intens previ: la no cocció de l’aliment pot propiciar la reproducció de microorganismes.
 • Contaminació creuada, ja que aquests productes solen preparar-se amb diferents ingredients.

Quins patògens solen contaminar aquests aliments?

 • Salmonel·la: És el patogen més comú. Es transmet a través del consum d’aigua o d’aliments contaminats.
 • Escherichia coli: Es troba al menjar, però també a l’entorn i als intestins dels animals i les persones. Acostuma a causar diarrees, infeccions d’orina o malalties pulmonars.
 • Listeria monocytogenes: És el bacteri causant de la listeriosi. Es reprodueix fàcilment a temperatures baixes, per la qual cosa és fonamental evitar la contaminació creuada i controlar la indústria càrnia i làctia, sobretot.
 • Yersinia enterocolitica: És un bacteri que sol aparèixer en carns de porc no cuinades o poc cuinades. Afecta més nens que adults i sobretot en època hivernal.
Cultura de seguretat alimentària

Com evitar la contaminació de productes llestos per al consum?

Algunes recomanacions bàsiques per evitar el risc de contaminació en productes llestos per al consum durant la seva producció són:

 • Implantar sistemes d’autocontrol basats en principis d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC).
 • Garantir un control real de la temperatura per evitar fer fallida la cadena de fred per part de tots els operadors.
 • Establir auditories i sistemes de vigilància per detectar situacions que puguin posar en risc la innocuïtat dels aliments.
 • Sensibilitzar els consumidors perquè no trenquin la cadena de fred i respectin les dates de caducitat.

Consells per consumir de forma segura productes preparats per al consum

A nivell individual, s’aconsella al consumidor seguir algunes pautes bàsiques:

 • Evitar el consum de carns com salsitxes o embotits sense escalfar. També es recomana no consumir formatges tous (Brie, Camembert o formatge fresc) si no estan processats amb llet pasteuritzada.
 • Assegureu-vos que la temperatura de la nevera sigui de 4 ºC i que el vostre congelador estigui a menys de 18 ºC.
 • Garantir la regla de les dues hores: no consumiu aliments que hagin quedat fora de la nevera a temperatura ambient durant més de dues hores, sobretot quan la temperatura exterior és de més de 32 ºC.
 • Congeleu els aliments preparats dins de les dues hores següents d’haver-les preparat o consumit.
 • Seguir les instruccions del paquet. És important assegurar-se que el producte s’ha cuinat prou (si aquest ho requereix) i respectar els temps de cocció i escalfament que figuren a l’etiquetatge.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som líders en la implantació de sistemes d’APPCC, així com en assessorament per implantar certificacions obligatòries que asseguren la seguretat alimentària.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?