Tipus de residus a restaurants
Els negocis de restauració i hostalería generen una gran quantitat de residus orgànics, vidres i plàstics entre d’altres. Classificar-los correctament per poder reciclar-los és fonamental:
- Contenidor marró: Per als residus orgànics.
- Contenidor groc: Tetrabricks, envasos, materials de plàstic, llautó i llaunes de begudes i conserves.
- Contenidor blau: Materials de paper, cartró i envasos.
- Contenidor verd: Per el vidre.
A més, hi ha els “residus grassos” que s’han de tractar de manera especial. Una empresa professional autoritzada ha de venir a recollir aquests residus (com l’oli de les fregidores i altres greixos animals i vegetals) per portar-los al lloc on els reciclin.
Gestió de residus a restaurants i hotels
La gestió dels residus del restaurant ha de ser una prioritat, així com la neteja dels magatzems o espais amb alt potencial de contaminació com a frigorífics, congeladors, superfícies…
Una de les claus per gestionar de manera eficaç els residus generats als restaurants és establir un sistema de segregació des de la seva generació fins a la seva eliminació. Una bona idea és instal·lar recipients amb tancament hermètic i amb un accionament que no sigui manual a les zones de rebuig de restes de menjar de la cuina.
També és important determinar on s’instal·larà el contenidor de residus, que sigui de material resistent i que tingui capacitat suficient. Les vostres ubicacions seran en àrees específiques que siguin fàcils de netejar i desinfectar, i completament aïllades de les àrees de circulació i emmagatzematge d’aliments.
Finalment, l’evacuació dels residus ha de ser contínua per evitar que s’acumulin a l’excés. Cal transportar-los a l’exterior seguint una via que no suposi risc de contaminació per als aliments, els equips i les persones.

Consells per gestionar i reduir els residus
- Retirar els residus de la cuina per evitar males olors, contaminació i organismes nocius.
- Instal·lar contenidors i galledes d’escombraries a prova de fuites, impermeables i a prova d’insectes amb tapes hermètiques o que tanquin bé.
- Neteja a fons i sovint els contenidors d’escombraries.
- Evita moltes deixalles a les cuines dels restaurants a través de la definició del menú, la rotació de productes (especialment productes frescos) i compres intel·ligents.
La importància de reciclar l’oli a bars i restaurants
Reciclar els residus grassos com l’oli usat dels restaurants és obligatori perquè és un material altament contaminant. S’estima que un litre d’oli pot contaminar fins a mil litres d’aigua. Després de tractar aquests residus grassos, es poden fer servir en la producció de biocombustibles i sabons juntament amb altres usos en la indústria química com l’elaboració de ceres i vernissos.
Com un dels principals residus als restaurants, el reciclatge d’oli està dissenyat per complir:
- Llei 22/2011, del 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
- Pla Nacional Integrat de Residus (PNIR).
- Recomanacions de l’Estratègia Temàtica europea per a l’Ús Sostenible dels Recursos Naturals.
- Política Energètica Europea per a la producció d’energia renovable a través de la producció de biocombustibles.