/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com gestionar els residus en hotels i restaurants

La gestió de residus a bars i restaurants és una cosa que ha de preocupar totes les persones que treballen en hostaleria. Manejar els residus de manera correcta és molt important, ja que poden donar lloc a infinitat de microorganismes i plagues que posin en perill la salut dels clients. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us donem diversos consells per ajudar-vos a gestionar els residus en hotels i restaurants.

Tipus de residus a restaurants

Els negocis de restauració i hostalería generen una gran quantitat de residus orgànics, vidres i plàstics entre d’altres. Classificar-los correctament per poder reciclar-los és fonamental:

 • Contenidor marró: Per als residus orgànics.
 • Contenidor groc: Tetrabricks, envasos, materials de plàstic, llautó i llaunes de begudes i conserves.
 • Contenidor blau: Materials de paper, cartró i envasos.
 • Contenidor verd: Per el vidre.

A més, hi ha els “residus grassos” que s’han de tractar de manera especial. Una empresa professional autoritzada ha de venir a recollir aquests residus (com l’oli de les fregidores i altres greixos animals i vegetals) per portar-los al lloc on els reciclin.

Gestió de residus a restaurants i hotels

La gestió dels residus del restaurant ha de ser una prioritat, així com la neteja dels magatzems o espais amb alt potencial de contaminació com a frigorífics, congeladors, superfícies…

Una de les claus per gestionar de manera eficaç els residus generats als restaurants és establir un sistema de segregació des de la seva generació fins a la seva eliminació. Una bona idea és instal·lar recipients amb tancament hermètic i amb un accionament que no sigui manual a les zones de rebuig de restes de menjar de la cuina.

També és important determinar on s’instal·larà el contenidor de residus, que sigui de material resistent i que tingui capacitat suficient. Les vostres ubicacions seran en àrees específiques que siguin fàcils de netejar i desinfectar, i completament aïllades de les àrees de circulació i emmagatzematge d’aliments.

Finalment, l’evacuació dels residus ha de ser contínua per evitar que s’acumulin a l’excés. Cal transportar-los a l’exterior seguint una via que no suposi risc de contaminació per als aliments, els equips i les persones.

Cultura de seguretat alimentària

Consells per gestionar i reduir els residus

 • Retirar els residus de la cuina per evitar males olors, contaminació i organismes nocius.
 • Instal·lar contenidors i galledes d’escombraries a prova de fuites, impermeables i a prova d’insectes amb tapes hermètiques o que tanquin bé.
 • Neteja a fons i sovint els contenidors d’escombraries.
 • Evita moltes deixalles a les cuines dels restaurants a través de la definició del menú, la rotació de productes (especialment productes frescos) i compres intel·ligents.

La importància de reciclar l’oli a bars i restaurants

Reciclar els residus grassos com l’oli usat dels restaurants és obligatori perquè és un material altament contaminant. S’estima que un litre d’oli pot contaminar fins a mil litres d’aigua. Després de tractar aquests residus grassos, es poden fer servir en la producció de biocombustibles i sabons juntament amb altres usos en la indústria química com l’elaboració de ceres i vernissos.

Com un dels principals residus als restaurants, el reciclatge d’oli està dissenyat per complir:

 • Llei 22/2011, del 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.
 • Pla Nacional Integrat de Residus (PNIR).
 • Recomanacions de l’Estratègia Temàtica europea per a l’Ús Sostenible dels Recursos Naturals.
 • Política Energètica Europea per a la producció d’energia renovable a través de la producció de biocombustibles.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?