/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com mantenir la frescor dels aliments durant el transport i emmagatzematge

A la indústria alimentària, la frescor dels aliments és un pilar fonamental que no només impacta en la qualitat sensorial del que consumim, sinó també en la nostra salut i benestar. Des del moment en què els aliments són produïts fins a l’instant en què arriben a les nostres taules, hi ha un delicat equilibri que s’ha de mantenir per preservar-ne la frescor i el valor nutricional.

El transport i emmagatzematge inadequats poden donar lloc a una infinitat de desafiaments que van des de la pèrdua de textura i sabor fins a riscos greus per a la salut a causa de la proliferació de microorganismes nocius. En aquest article, explicarem estratègies essencials per garantir que els aliments mantinguin la seva frescor al llarg del viatge des de la granja o el processament fins a les nostres llars i restaurants preferits.

Selecció d’envasos i embalatges adequats

En el món de la seguretat alimentària i la conservació, l’elecció dels envasos i embalatges adequats juga un paper essencial a mantenir la frescor i la qualitat dels aliments durant el transport i l’emmagatzematge. A continuació, descobrirem els factors que cal tenir en compte per triar l’envàs que garanteixi la frescor dels aliments:

 • Material d’envàs: Els envasos de plàstic poden ser excel·lents barreres contra la humitat i l’oxigen, mentre que els envasos de vidre ofereixen protecció contra la llum i no afecten el sabor dels aliments.
 • Barreres protectores: Aquestes barreres ajuden a perllongar la vida útil dels aliments en reduir l’exposició a factors que acceleren el deteriorament.
 • Grandària i forma: Evita deixar espais buits dins de l’envàs, ja que l’aire atrapat pot afavorir el creixement de microorganismes i l’oxidació. Opta per envasos que s’adaptin de manera òptima al contingut.
 • Etiquetatge informatiu: Un etiquetatge clar i precís és essencial per garantir que els aliments s’utilitzin abans de la data de caducitat o consum preferent.
 • Sostenibilitat i impacte ambiental: L’elecció d’envasos sostenibles no sols demostra responsabilitat ambiental, sinó que també pot atraure consumidors compromesos amb la protecció del planeta.
 • Proves i validació: Abans d’implementar nous envasos, feu proves i validacions exhaustives per assegurar-vos que compleixen els estàndards.

Control de la temperatura

Al món de la conservació d’aliments, el control de la temperatura és una eina crucial per mantenir la frescor i qualitat dels productes al llarg del seu viatge des de la producció fins al consum. La temperatura adequada no només alenteix el creixement de microorganismes nocius, sinó que també minimitza l’oxidació i altres reaccions químiques que poden degradar els aliments.

Aquestes són algunes de les formes en què el control de temperatura ajuda a garantir que els aliments arribin en condicions òptimes:

 1. Cadena de fred: Cada baula en aquesta cadena, des del productor fins al minorista, té la responsabilitat de mantenir la temperatura adequada per evitar el creixement de bacteris i altres patògens. La ruptura de la cadena de fred pot posar en perill la frescor i la seguretat dels aliments.
 2. Transport refrigerat: Aquests vehicles asseguren que la temperatura es mantingui constant i adequada durant tot el trajecte. Els conductors i operadors han de ser entrenats en pràctiques de maneig que minimitzin les fluctuacions de temperatura i mantinguin la integritat dels aliments.
 3. Emmagatzematge refrigerat i congelat: Als magatzems i cellers, l’emmagatzematge en temperatures controlades és igualment important. Els aliments peribles s’han de mantenir en refrigeració o congelació segons correspongui per prolongar-ne la vida útil.
 4. Monitorització i registre de temperatura: La tecnologia moderna ofereix solucions avançades de monitorització de temperatura, com sensors i registradors de dades. A Proacciona tenim una sonda de temperatura per portar un control a temps real.

Etiquetatge i rotació d’inventaris

La implementació rigorosa de pràctiques d’etiquetatge i rotació d’inventaris no només contribueix a la frescor dels aliments, sinó que també ajuda a reduir el malbaratament i millorar la gestió d’inventaris a tota la cadena de subministrament. En mantenir un enfocament organitzatiu sòlid i assegurar-se que els aliments s’utilitzin en el moment adequat, les empreses poden garantir que els productes arribin als consumidors en el seu millor estat, recolzant així la reputació de qualitat i seguretat a la indústria alimentària.

Cada producte ha de portar una etiqueta llegible i entenedora que indiqui clarament la data de caducitat o consum preferent, així com les condicions d’emmagatzematge recomanades. Aquesta informació ajuda els equips de logística i els consumidors a prendre decisions informades sobre la frescor i seguretat dels aliments.

Emmagatzematge correcte

L’emmagatzematge correcte té un paper essencial en la prevenció del deteriorament i la preservació de la integritat dels aliments. En aquesta secció, explicarem com establir pràctiques d’emmagatzematge adequades per mantenir la frescor a cada etapa:

 • Distribució de prestatgeries: Els aliments s’han de col·locar de manera que s’evitin àrees amb canvis bruscos de temperatura, humitat excessiva o llum directa.
 • Magatzems i cellers: Els aliments peribles s’han de mantenir en ambients refrigerats o congelats segons correspongui, mentre que els productes secs es poden emmagatzemar en condicions més estàndard.
 • Separació d’aliments: Emmagatzemar aliments crus i cuits per separat, així com separar productes amb fortes olors, ajuda a mantenir la frescor i la qualitat de cada aliment individual.
 • Manteniment i neteja: Els magatzems i cellers s’han de netejar i desinfectar regularment per evitar l’acumulació de brutícia, pols i microorganismes.
 • Control de plagues: Implementar mesures de control de plagues, com ara trampes i procediments d’eliminació segurs, és essencial per prevenir infestacions.
 • Capacitació i supervisió: Capacitar el personal encarregat de l’emmagatzematge en pràctiques adequades és fonamental per garantir que se segueixin els procediments correctes.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, comprenem la importància de garantir que els aliments es conservin en el millor estat durant tot el procés, des de la granja fins al consumidor. Els nostres serveis de seguretat alimentària estan dissenyats per ajudar la vostra empresa a implementar les millors pràctiques en totes les etapes de la cadena de subministrament, assegurant que els aliments mantinguin la seva frescor i qualitat en tot moment.

Omple el nostre formulari de contacte per obtenir més informació sobre com els nostres experts en seguretat alimentària poden ajudar la teva empresa a conservar aliments. Junts podem garantir la frescor i la seguretat dels teus productes.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?