/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com prevenir el frau alimentari

El frau alimentari és aquella acció que comet una empresa en incomplir de manera intencionada la legislació en relació amb el producte. Per exemple, quan els etiquetatges del producte assenyalen una quantitat o qualitat diferent o inferior a la de l’aliment real.

Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​som experts en garantir la innocuïtat alimentària. D’aquesta manera, els consumidors poden continuar confiant en la indústria alimentària de manera segura.

Què és el frau alimentari?

Segons el Codi Alimentari Espanyol (CAE), un aliment falsificat és tot aquell en què es faci concórrer alguna de les circumstàncies següents:

  1. Que hagi estat preparat o retolat per simular-ne un altre conegut.
  2. Que la seva composició real no correspongui a la declarada i comercialment anunciada.
  3. Qualsevol altra capaç d’induir a error al consumidor.

Quins productes solen presentar més frau?

  • Oli d’oliva: Una investigació de la revista Foods va concloure que el 80% de l’oli d’oliva italià al mercat no és pur, ja que solen barrejar-lo amb un altre tipus d’oli de menor valor.
  • Sucs de fruites: Els ingredients que solen aparèixer a l’etiquetatge no corresponen al contingut. Per exemple, s’hi afegeixen quantitats d’edulcorants o xarop de blat de moro.
  • Carns: De vegades, l’origen de les carns es falsifica, fent-se passar per productes amb Indicació Geogràfica Protegida, quan en realitat no ho són. Algun exemple a tenir en compte és el cas del lletó francès.

Impacte del frau alimentari

El frau alimentari té un impacte directe tant al consumidor com a l’empresa que produeix l’aliment:

  • Afecta la seguretat alimentària del producte.
  • Danya la imatge global del sector alimentari, un sector clau a l’economia.
  • Pot tenir efectes nocius a la salut de la població.
  • Perjudica la confiança del consumidor cap a la marca.
Cultura de seguretat alimentària

Com evitar el frau alimentari?

El frau alimentari es pot evitar a través de plans de certificació de seguretat alimentària com, per exemple:

  • International Food Standard (IFS): Pensada per garantir la salubritat i la qualitat dels aliments a tots els processos de la cadena de subministrament. Amb la certificació IFS es fa un anàlisi de vulnerabilitat sobre matèries primeres, ingredients, envasos i etiquetatge susceptible de falsificació.
  • British Retail Consortium Global Standard (BRCGS): És un sistema de gestió de seguretat alimentària dels productes al llarg de tota la cadena de producció d’aliments.
  • FSSC 22000: És una norma de seguretat alimentària per a fabricants que especifica els requisits que ha de complir un sistema de gestió per garantir la innocuïtat dels aliments.

També és imprescindible:

  • Tenir un control i mantenir la confiança sobre els proveïdors.
  • Garantir un seguiment diari de la normativa vigent en matèria d’adulteració de productes.
  • Controlar la traçabilitat i els estàndards de seguretat alimentària.

Què cal fer si es sospita d’un frau alimentari?

  • Els operadors econòmics implicats a la cadena alimentària estan obligats a informar a la Subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari qualsevol forma de frau, segons l’article 36.2 de la Llei de qualitat agroalimentària.
  • Els consumidors poden denunciar un frau alimentari a través de l’Agència Catalana del Consum.

Per actuar contra el frau alimentari se solen fer inspeccions programades, inspeccions imprevistes i controls exploratoris. A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​som experts en ajudar els nostres clients a preparar-los per passar qualsevol auditoria.

A més, també assessorem en la implementació de les certificacions necessàries per complir en matèria d’innocuïtat alimentària.

Si vols saber més sobre com passar una auditoria i aconseguir les certificacions requerides, no dubtis a emplenar el formulari de contacte i ens posarem en contacte com més aviat millor.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?