/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Els pilars de la seguretat alimentària

Conèixer els pilars de la seguretat alimentària és fonamental per a tota empresa del sector de l’alimentació. Amb aquests, podràs garantir que els aliments són segurs i nutritius per a la població en general. A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​fa més de 15 anys que ajudem empreses d’aquest sector a garantir la seguretat dels seus productes. En aquesta ocasió, us expliquem quins són els 4 pilars de la seguretat alimentària.

Què és la seguretat alimentària?

Quan parlem de seguretat alimentària, ens referim a una situació en què, a més de tenir la possibilitat d’obtenir aliments físicament, també estan disponibles econòmicament i socialment en quantitats suficients per a totes les persones. Però no qualsevol tipus d’aliments, sinó per aquells aliments que siguin segurs i nutritius per a la població en general. Daquesta manera, es cobriran les necessitats nutricionals de tots.

Actualment, s’estima que més de 2 mil milions de persones a tot el món pateixen inseguretat alimentària. Molts creuen que això passa només en països pobres a parts d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Però els països d’Amèrica del Nord i Europa també tenen una part important de les seves poblacions amb situacions en què no se’n garanteix la seguretat alimentària.

Quins són els pilars de la seguretat alimentària?

Seguint les claus que proporciona la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), hi podem trobar quatre elements principals:

Disponibilitat d’aliments

Cal garantir la disponibilitat i accés als aliments per a tota la població. Per fer-ho, es treballarà en els aspectes de seguretat dels processos d’importació i producció.

Tot això es farà dacord a cada cas i les seves necessitats específiques. A més del procés, cal treballar en els factors d’emmagatzematge adequats perquè el subministrament sigui constant i abundant.

Estabilitat del subministrament

La seguretat alimentària requereix la implementació de pronòstics optimitzats per planificar les collites, corregir l’emmagatzematge i prevenir la planificació de contingències en cas que en algun moment calgui pal·liar els desproveïments que puguin sorgir per qualsevol motiu.

Garantia d’accés als aliments

La necessitat d’un accés obert i senzill als aliments per a tothom és molt important per a la FAO. Necessites treballar en elements com l’economia, és a dir, assolir un preu que sigui acceptable per a totes les butxaques dels consumidors, així com el treball a nivell físic, com el transport i la logística adequada per portar aliments a qualsevol lloc.

Seguretat en el consum

Tots els aliments consumits han de ser segurs per a la salut, és a dir, no han de comprometre el benestar dels qui els consumeixen.

S’ha de complementar, sens dubte, amb el consum de productes de qualitat, que siguin nutritius i aportin els elements necessaris per gaudir d’una vida plena i adequada.

Cultura de seguretat alimentària

Tipus d’inseguretat alimentària

La inseguretat alimentària és la insuficient ingesta d’aliments. Té efectes molt greus per a la salut de les persones, especialment en els infants i la gent gran. Aquests són els principals tipus d’inseguretat alimentària que hi ha:

  • Inseguretat alimentària lleu: Això passa quan la capacitat d’obtenir aliments és incerta.
  • Inseguretat alimentària moderada: Quan la qualitat i la varietat dels aliments es veu compromesa o quan la ingesta d’aliments es redueix dràsticament o no es menja directament.
  • Inseguretat alimentària severa: Aquest punt arriba quan no s’ha menjat cap aliment durant un dia o més.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en la certificació d’estàndards internacionals d’alt nivell com IFS, BRC i FSSC 22000, que garantiran el compromís de la teva empresa amb una cultura de seguretat alimentària, t’ajudaran a incrementar la confiança dels teus clients i millorar la imatge de la teva marca.

A més, hem desenvolupat un software de traçabilitat anomenat Total Food Control, que us ajudarà a optimitzar processos per garantir la seguretat de forma senzilla. A més, disposa de dades a temps real perquè puguis reduir minves, controlar les dates de caducitat, complir la normativa vigent, generar arbres de traçabilitat automàticament, etc.

Si vols més informació sobre algun dels nostres serveis, no dubtis en omplir el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?