/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Evitar la salmonel·la a restaurants

La Salmonel·la és una de les principals causes de toxiinfeccions alimentàries a l’estiu. Conèixer els aliments en què es troba aquest bacteri i seguir certes pautes per reduir-ne la presència al mínim és fonamental per garantir la seguretat alimentària. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem tot el que heu de saber sobre la Salmonel·la i com evitar-la.

Què és la Salmonel·la?

La salmonel·la és un bacteri que comunament viu als intestins dels animals i humans i s’excreta a la femta. Es pot trobar en aliments com els ous, aus, carns, llet i altres aliments contaminats.

Quan una persona menja aliments contaminats, pot contraure salmonel·losi. Els símptomes generalment comencen de 8 a 72 hores després de la ingesta i generalment inclouen nàusees, vòmits, dolor abdominal i muscular, diarrea, febre i calfreds. Aquests símptomes poden durar de 4 a 7 dies i en general no requereixen hospitalització.

On podem trobar Salmonel·la?

Quan pensem en salmonel·la, el primer que sol venir a la ment són els ous o el pollastre, però en realitat, hi ha molts més aliments que poden estar contaminats amb salmonel·la. A més, qualsevol aliment pot transmetre aquest bacteri a través de la contaminació creuada. Alguns dels principals aliments en què podem trobar la Salmonel·la són:

 • Pollastre, gall dindi i altres aus.
 • Carn de porc i boví.
 • Formatges fets amb llet crua.
 • Maionesa, truites i altres productes a base d’ou.
 • Verdures i amanides.
 • Sucs naturals.
Cultura de seguretat alimentària

Consells per evitar la Salmonel·la en un restaurant

Com hem dit anteriorment, la Salmonel·la es transmet per contacte entre els aliments. Aquest bacteri, però, mor aplicant temperatura i amb l’acció de biocides. Per això, et donem alguns consells de prevenció per evitar la propagació de la salmonel·la al teu negoci de restauració:

 • Mai facis servir plats que hagin estat en contacte amb aliments crus per a aliments cuinats.
 • Cuina els aliments a temperatures superiors a 75 ºC.
 • Renta’t les mans amb aigua i sabó durant 20 segons abans i després de manipular aliments, tocar-te la roba o el cabell, tossir, anar al bany, etc.
 • Rebutja les fruites i verdures danyades, ja que és més probable que els microorganismes hi prosperin.
 • Desinfecta adequadament les superfícies després de cada servei.
 • Mantingues la nevera a una temperatura mínima de 4ºC i el congelador a -18ºC.
 • Separa els aliments crus dels cuits a la nevera o congelador i quan els manipulis.
 • Utilitza utensilis i, si és possible, una superfície diferent per a cada aliment: crus i cuits, aus, carns vermelles, peixos, formatges, etc.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultoria alimentària a Barcelona, ​​podem assessorar-te en la protecció dels aliments segons la normativa vigent. A més, brindem serveis d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (HACCP) per assegurar el control de qualitat dels aliments en tots els processos productius de la indústria alimentària.

Creiem que comprendre els riscos associats amb la Salmonel·la és important per garantir la seguretat alimentària. És important apostar per la precaució, però també ho és el control alimentari durant la producció, la conservació i la distribució d’aquests aliments per evitar la propagació de gèrmens. Posa’t en contacte amb nosaltres i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?