/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Normes bàsiques d’higiene i conservació d’aliments cuinats

Conèixer les normes bàsiques d’higiene i conservació dels aliments és fonamental per garantir la seguretat alimentària a la teva cuina i evitar les toxiinfeccions. Des de Proacciona, volem ajudar-te a garantir que els teus aliments són segurs donant-te alguns consells per a la preparació i conservació dels aliments.

Normes per cuinar els aliments de manera segura

 • Netejar: Les nostres pròpies cuines poden ser font de malalties. Els animals, les escombraries o nosaltres mateixos podem propagar els bacteris que contaminen els aliments. Per això, abans de manipular qualsevol aliment, ens hem de rentar bé les mans amb aigua i sabó, i mantenir netes les superfícies de preparació i cocció dels aliments.
 • Separar: Els aliments crus poden contenir bacteris que poden contaminar altres aliments. Cal utilitzar diferents utensilis de cuina per a aliments crus i cuits. També al frigorífic, es conservaran en recipients separats, protegits per un tancament hermètic.
 • Cuinar: La carn o el peix crus poden contenir bacteris. La vedella, el pollastre, el porc, el bacallà, el salmó i altres carns s’han de cuinar a una temperatura d’almenys 75 graus.
 • Refredar: Es recomana cuinar com més aviat millor abans de menjar, si no es pot cuinar, el menjar s’ha de guardar a la nevera.

Consells per conservar els aliments cuinats

Un cop cuinats, en el cas que no ens mengem els aliments de forma immediata, s’han d’emmagatzemar de forma correcta. A continuació us donem alguns consells que us ajudaran a conservar els aliments emmagatzemats evitant la proliferació de bacteris:

 1. Si els aliments tenen condicions d’emmagatzematge especials, assegureu-vos de llegir l’etiqueta.
 2. Protegeix els aliments d’insectes, mascotes i altres animals.
 3. Cobreix els aliments amb paper d’alumini, plàstic per a aliments o un recipient hermètic abans de guardar-los a la nevera.
 4. Separa els aliments frescos dels aliments cuits a la nevera.
 5. Menja primer els aliments que portin cuinats més temps.
 6. No guardis els aliments per llargs períodes de temps, ni tan sols a la nevera.
 7. No mantingueu els aliments cuinats a temperatura ambient.
 8. Rebutja el menjar que tingui floridura, es vegi malament, no sàpiga o faci mala olor.
Cultura de seguretat alimentària

Manipula els aliments de manera segura

Rentar-se les mans

Rentar-se bé les mans abans de cuinar és una de les regles d’higiene alimentària més importants. Per assegurar-nos no contaminar els aliments, les mans s’han de rentar a fons abans i després de manipular qualsevol aliment.

Separa la carn crua

Separar els aliments crus dels cuinats és una de les mesures d’higiene més importants en la manipulació d’aliments, especialment quan es tracta de carns. Algunes carns crues contenen bacteris nocius que poden causar intoxicacions i contaminar altres aliments al seu voltant.

Controla les temperatures

Cuinar fa que certs aliments siguin segurs per menjar, i diferents receptes requereixen diferents períodes de temps i temperatures de cocció. Una manera de monitoritzar això és fer servir un termòmetre per a aliments: observa com puja la temperatura i s’atura en la temperatura correcta.

L’estat dels aliments

Comproveu sempre la data de caducitat de l’aliment i l’estat de l’envàs. Sempre que sigui possible, compra aliments frescos a llocs autoritzats. A més, no compris empaquetatges doblegats o trencats, com llaunes que tenen abonyegaments i segells de seguretat danyats.

Emmagatzematge del menjar

Els diferents tipus d’aliments s’han de mantenir a temperatures diferents. Per exemple, les llenties s’han d’emmagatzemar al rebost, la llet s’ha d’emmagatzemar a la nevera i les verdures s’han d’emmagatzemar al congelador.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?