/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Pla de Seguretat Alimentària a Catalunya 2022 – 2026

El 8 de juny passat el Govern va aprovar el nou Pla de Seguretat Alimentària de Catalunya 2022-2026. Un document que recull les actuacions que cal dur a terme en un període de cinc anys per complir determinats objectius en matèria de seguretat alimentària.

La seguretat alimentària comporta la unió i coresponsabilitat de diferents agents: les administracions públiques, entitats locals, institucions, societats científiques, la societat i els professionals relacionats amb aquest àmbit.

Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​ens comprometem amb el seguiment de les darreres línies d’actuació a l’àmbit de la seguretat alimentària.

Com s’estructura el Pla de seguretat alimentària

El Pla de Seguretat Alimentària de Catalunya ha establert 13 objectius estratègics, 63 específics i 109 línies dintervenció amb una visió a mitjà termini que inclou la coordinació de tots aquells agents involucrats en la seguretat alimentària a Catalunya.

En primer lloc, el document defineix diferents elements rellevants en matèria de seguretat alimentària com ara riscos emergents, perills, al·lèrgies i intoleràncies, sostenibilitat, autocontrol i traçabilitat, formació del personal, entre d’altres.

També ofereix informació sobre la situació de partida a Catalunya en aquest àmbit: brots de malalties de transmissió alimentària, contaminants, residus a la producció agroalimentària, entre d’altres. Finalment, el document recull la metodologia, els mapes estratègics i les intervencions per complir determinats objectius, tant estratègics com específics per assegurar la innocuïtat dels aliments.

Objectius del Pla

L’objectiu principal del document és garantir el màxim nivell de seguretat alimentària i consolidar el prestigi de productes alimentaris catalans al mercat. Aquest projecte es pot emmarcar en cinc àmbits diferents:

  1. Avaluació de riscos per tenir millor coneixement científic.
  2. Gestió de riscos per a la salut segons els principis de priorització, prevenció i resposta ràpida.
  3. Gestió de qüestions relacionades amb la seguretat alimentària per ajustar-se a les expectatives de la ciutadania.
  4. Comunicació, cooperació i coordinació per crear una xarxa de treball conjunt i aconseguir més coneixement i confiança.
  5. Qualitat, eficiència i coordinació de les administracions públiques que intervenen en seguretat alimentària per oferir serveis eficients i de qualitat.
Cultura de seguretat alimentària

Quines accions proposa el Pla?

Algunes de les accions específiques que proposa el Pla són:

  • Potenciar sistemes d’avaluació, vigilància, resposta ràpida davant de riscos emergents (canvi climàtic, noves tendències alimentàries, etc).
  • Impulsar la reducció d’ús de fitosanitaris de major perillositat i el seu ús responsable.
  • Reduir la utilització dels antibiòtics i fer-ne un ús responsable, així com vigilar les resistències microbianes a les cadenes alimentàries.
  • Garantir una major transparència respecte a la implementació i els resultats dels programes de vigilància i control oficial en seguretat alimentària.
  • Impulsar la comunicació de risc i lluitar contra la desinformació en relació amb la seguretat alimentària.

Aquest document, si bé amb èmfasi en les actuacions de les administracions públiques, pot ser interessant com a marc de referència per a diferents empreses i indústries alimentàries. De fet, el Pla fa referència a la necessitat de desenvolupar el sistema d’APPCC en la producció i la comercialització d’aliments.

A Proacciona som especialistes en implantació del sistema APPCC i control de riscos per assegurar la innocuïtat dels aliments. Per a més informació, podeu omplir el qüestionari que trobareu més avall.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?