A la UE, la certificació de productes agrícoles orgànics està regulada pels reglaments de la UE 834/2007 i 889/2008. A Espanya, en canvi, la certificació de productes agrícoles ecològics està encomanada a les comunitats autònomes. Des de Proacciona, us donem tota la informació que has de conèixer sobre els certificats ecològics.
Tipus de segells ecològics
Hi ha diferents tipus de segells ecològics que depenen de la procedència dels productes i aliments. A continuació us expliquem alguns dels segells ecològics més importants:
Segell ecològic d’Agricultura Ecològica a Europa
Aquest certificat ecològic està regulat per la Comissió Europea per garantir que el producte compleix la normativa de la UE sobre productes ecològics (inclosos els requisits de salut, benestar animal i respecte pel medi ambient).
El segell ecològic dʻAgricultura Ecològica de la UE garanteix que com a mínim el 95% dels ingredients dʻaquest producte són ecològics. A més, garanteix la qualitat del producte, la producció sostenible, la protecció del medi ambient, limitar l’ús de pesticides, conèixer l’origen dels aliments, etc.
Segell ecològic local de certificació a Espanya
Aquest certificat ecològic és diferent a cada comunitat autònoma. A més dels certificats anteriors, es pot afegir al producte aquest segell ecològic local de cada comunitat autònoma.
Segell ecològic nacional de països de la Unió Europea
Alguns països de la UE tenen el seu propi segell ecològic nacional per verificar la normativa europea. Per als països que no formen part de la UE, segueixen les seves normes i segells ecològics.
Requisits per aconseguir el certificat ecològic
Si bé hi ha diversos requisits i passos perquè un producte obtingui un certificat ecològic, aquests són alguns dels principals requisits que s’han de complir:
- Controlar tot el procés de producció.
- No fer servir organismes genèticament modificats.
- No utilitzar productes químics com pesticides i fertilitzants.
- Realitzar una revisió per assegurar-se que es compleixin tots els requisits.

Principals certificacions ecològiques
- L’EU Organic Bio Logo (UE): és un segell de certificació d’acord amb la normativa de la UE, obtingut a través de controls molt estrictes a cada etapa de la cadena de producció i distribució.
- Etiqueta ecològica (UE): És una certificació ecològica que s’atorga a productes i serveis que tenen un baix impacte ambiental a tots els seus processos de producció. Ho expedeix la Direcció General de Medi Ambient i es fa servir per a alimentació, productes de neteja i fins i tot allotjament turístic.
- SOHICERT: Societat Hispana de Certificació S.A. és una agència privada de certificació i control agroalimentari que brinda certificació a les empreses que ho necessiten.
- ECOCERT: Un dels organismes de certificació més coneguts, pertanyent a l’organisme privat francès de certificació de sostenibilitat. Brinda certificació alimentària per a cosmètics, detergents, fertilitzants, ambientadors i més.
Informació a l’etiqueta del certificat ecològic
Quan un producte rep la certificació ecològica, obté la informació següent a l’etiqueta:
- Nom del producte i estat del certificat.
- El nom, el logotip i el codi de l’organització que controla el producte i emet el certificat.
- Número de certificat del producte.
- Producció del codi del pagès.
- Any de collita, lot o número de sèrie.
- Substàncies als productes.
- Data de producció i data de caducitat.
- Pes del producte.
- Lloc de producció i llicència de producció.
- Declaració que es produeix dacord amb el reglament.
- Origen del producte.
- Informació de l’etiqueta turca sobre productes importats.
Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona
A Proacciona som experts en la certificació d’estàndards internacionals avançats com IFS, BRC i FSSC 22000, que garantiran el compromís de la teva empresa amb una cultura de seguretat alimentària i t’ajudaran a augmentar la confiança dels clients i millorar la teva marca. Omple el formulari de contacte i ens posarem en contacte el més ràpid possible.