/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és el delicte alimentari?

Les sospites de delicte alimentari són un problema molt greu que afecta tant a les empreses com als consumidors. Espanya és un dels països amb més comunicats de sospites de delicte alimentari a la Unió Europea. A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​t’expliquem què es defineix com a frau alimentari juntament amb les conseqüències que suposa.

Què significa frau o delicte alimentari?

El delicte alimentari és l’engany deliberat que s’aprofita dels aliments per obtenir guanys econòmics mitjançant la substitució, addició, dilució, etiquetatge incorrecte o manipulat dels aliments, i inclou fer representacions falses o enganyoses sobre un producte.

Aquest no és un delicte nou, però a mesura que les cadenes alimentàries s’han tornat més complexes i globalitzades, hem vist nivells sense precedents de comportament fraudulent que afecten la integritat i la seguretat de la cadena de subministrament d’aliments a escala mundial.

Què es considera un frau alimentari?

Qualsevol aliment que sigui un perill potencial per a la salut pot considerar-se un delicte sempre sigui intencionat. Per evitar això, en els productes alimentaris es consideren els casos següents:

 1. Oferir productes al mercat que omitin o canviïn les seves dates de caducitat i ingredients.
 2. Elaborar o vendre, per a consum públic, begudes o aliments nocius per a la salut.
 3. Traficar amb productes corruptes.
 4. Fabricar o comercialitzar productes no autoritzats que siguin nocius per a la salut.
 5. Efectes de distracció destinats a ser inutilitzats o desinfectats per al comerç.
 6. No es permet l’administració de substàncies destinades a suposar un risc per a la salut humana a animals destinats al consum humà, ni en dosis no autoritzades ni per a fins diferents dels autoritzats.
 7. Sacrificar un animal o distribuir els seus productes per al consum humà, sabent que a l’animal se li ha administrat una substància il·lícita que representa un risc per a la salut humana.
 8. Sacrificar animals que s’hagin tractat mitjançant l’ús de substàncies prohibides que representin un risc per a la salut humana.
 9. Vendre carn o productes d’origen animal sense complir els terminis d’espera establerts per la llei.
 10. Enverinament o adulteració de l’aigua o dels aliments amb substàncies infeccioses o altres que puguin posar en perill la salut.
Cultura de seguretat alimentària

Conseqüències d’un delicte alimentari

Quant a les conseqüències de la infracció de la llei, la persona jurídica responsable podrà ser sancionada amb la dissolució, suspensió o tancament d’activitats, prohibició d’activitats futures al mateix camp, inhabilitació per rebre subvencions o ajudes, i fins i tot, la intervenció judicial de l’empresa.

Si el responsable prova que la infracció alimentària es va deure a imprudència i no per voluntat, la sanció continuarà sent la mateixa però podrà ser reduïda.

Com prevenir el frau alimentari

Per prevenir el frau alimentari, cal controlar diversos aspectes de l’empresa. Per començar, cal garantir un seguiment diari de la normativa vigent relacionada amb l’adulteració de productes. A més, has de tenir un control i confiança amb els proveïdors mentre revises la traçabilitat i els estàndards de seguretat alimentària.

D’altra banda, el delicte alimentari també es pot evitar de forma molt senzilla implantant plans de certificació de seguretat alimentària com:

 • FSSC 22000: És un estàndard de seguretat alimentària per a fabricants que especifica els requisits que ha de complir un sistema de gestió per garantir la seguretat alimentària.
 • International Food Standard (IFS): Té com a objectiu garantir la salut i la qualitat dels aliments en tots els processos de la cadena de subministrament. Anàlisi de vulnerabilitat de matèries primeres, ingredients, envasos i etiquetes susceptibles de falsificació amb certificació IFS.
 • British Retail Consortium Global Standard (BRCGS): És un sistema de gestió de seguretat alimentària dels productes al llarg de tota la cadena de producció d’aliments.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Per combatre el frau alimentari, sovint es fan inspeccions periòdiques, inspeccions imprevistes i controls exploratoris. A Proacciona, consultora de seguretat alimentària a Barcelona, ​​som experts a preparar els nostres clients per superar qualsevol auditoria.

A més, assessorem en la implantació de les certificacions necessàries per complir amb la normativa en matèria de seguretat alimentària.

Si vols més informació sobre com superar una auditoria i aconseguir les certificacions corresponents, pots emplenar el nostre formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?