/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és el Fred Positiu i Negatiu en Seguretat Alimentària?

La seguretat alimentària és una preocupació global de vital importància, ja que garantir que els aliments que consumim siguin segurs i saludables és fonamental per a la salut pública. En aquest context, el fred exerceix un paper crucial en la preservació d’aliments.

Sovint escoltem parlar de fred positiu i fred negatiu, termes que, encara que puguin semblar abstractes, són essencials per entendre com mantenir els aliments en bon estat i prevenir la proliferació de bacteris i malalties transmeses pels aliments. En aquest article, explorarem a fons el concepte de fred positiu i fred negatiu en seguretat alimentària, destacant-ne la importància en la conservació d’aliments i en la prevenció de riscos per a la salut.

Què és el Fred Positiu?

El fred positiu fa referència a l’ús de temperatures controlades, generalment per sota de la temperatura ambient, per preservar aliments. Els rangs de temperatures solen variar, però generalment se situen entre 0°C (32°F) i 4°C (39°F) en el cas de la refrigeració. Aquestes temperatures són eficaces per alentir o aturar la proliferació de microorganismes com bacteris, llevats i floridures, que són responsables de la degradació dels aliments i representen riscos per a la salut pública.

L’aplicació adequada del fred positiu a la seguretat alimentària ofereix diversos beneficis clau:

 • Perllongament de la vida útil: Permet als aliments mantenir-se frescos durant més temps, reduint el malbaratament d’aliments.
 • Reducció de riscos per a la salut: En desaccelerar o aturar la proliferació de microorganismes, el fred positiu contribueix a prevenir malalties transmeses per aliments.
 • Conservació de qualitat: Els aliments refrigerats o congelats retenen la seva textura, sabor i valor nutricional, cosa que beneficia tant els productors com els consumidors.
 • Facilita la distribució: Permet als aliments arribar als consumidors a llocs distants sense degradació.

Què és el Fred Negatiu?

El “fred negatiu” fa referència al procés de congelació d’aliments, és a dir, l’exposició d’un producte alimentari a temperatures extremadament baixes, generalment per sota de -18°C (0°F) o més fredes. Aquest procés és fonamental per a la conservació a llarg termini d’aliments peribles i la prevenció de la proliferació de microorganismes, cosa que ajuda a mantenir la qualitat i la seguretat dels aliments durant un període prolongat.

La congelació implica la transformació de l’aigua continguda als aliments en gel, cosa que alenteix significativament l’activitat microbiana i enzimàtica. Això atura la degradació dels aliments i evita la proliferació de bacteris, llevats i floridures, cosa que, al seu torn, prevé el deteriorament de la qualitat i redueix el risc de malalties transmeses per aliments.

Bones Pràctiques i Recomanacions

 • Temperatures d’Emmagatzematge: Mantingues els aliments a temperatures adequades segons el tipus de producte. Les temperatures recomanades per a la refrigeració i congelació varien, però generalment són de 0°C (32°F) a 4°C (39°F) per a la refrigeració i per sota de -18°C (0°F) per a la congelació .
 • Rotació d’Inventari: Segueix el principi “primer a entrar, primer a sortir” (PEPS) per garantir que els aliments més antics es facin servir abans, reduint el malbaratament.
 • Envasos Apropiats: Utilitza envasos adequats i hermètics per evitar la contaminació creuada i la pèrdua de qualitat dels aliments.
 • Control de Temperatura: Durant el transport d’aliments peribles, assegureu-vos que els vehicles refrigerats o congelats mantinguin les temperatures adequades.
 • Embalatge i Estiba: Assegura que els aliments estiguin empaquetats i estibats de manera que s’eviti la contaminació i el deteriorament durant el transport.
 • Higiene Personal: Assegura que els manipuladors d’aliments segueixin pràctiques d’higiene personal adequades, incloent-hi el rentat de mans freqüent i l’ús de roba de protecció.
 • Capacitació del Personal: Proporciona capacitació adequada als empleats que manipulen aliments perquè comprenguin la importància de la seguretat alimentària i les bones pràctiques de fred positiu.

Quin tipus de Fred he de triar?

L’elecció entre el fred positiu i negatiu es basa en les necessitats específiques de conservació i el tipus d’aliments que estàs manejant. En general, la refrigeració és adequada per mantenir la frescor d’aliments peribles durant un període curt, mentre que la congelació és ideal per a una conservació a llarg termini sense comprometre’n significativament la qualitat.

Consultoria en Seguretat Alimentària de Barcelona

A la seguretat alimentària, el fred positiu i negatiu són dues cares de la mateixa moneda, amb un paper fonamental en la preservació d’aliments i la protecció de la salut pública. La gestió adequada del fred a través de la refrigeració i la congelació és essencial per mantenir la frescor i la qualitat dels aliments, reduir el malbaratament i prevenir malalties transmeses per aliments.

A Proacciona, ens enorgulleix oferir solucions integrals de seguretat alimentària que aborden de manera efectiva les complexitats de la conservació d’aliments i la gestió del fred. Els nostres serveis estan dissenyats per ajudar-te a mantenir la frescor, la qualitat i la seguretat dels teus productes alimentaris al llarg de tota la cadena de subministrament.

Si vols obtenir més informació sobre com Proacciona pot ajudar-te a optimitzar les teves pràctiques de seguretat alimentària i garantir la qualitat dels teus productes, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?