/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és la Contaminació Creuada?
contaminación cruzada

La contaminació creuada és el procés que passa quan microbis i substàncies alienes es transfereixen a un aliment amb efectes perjudicials. Això pot passar quan dos aliments diferents tenen un contacte directe o quan els bacteris i virus es troben en un objecte que està en contacte amb diversos aliments.

És molt important tenir un control de la contaminació creuada per evitar toxiinfeccions i possibles problemes de salut. A més, en el cas de manipular productes que contenen al·lergògens com el gluten i la lactosa, cal tenir molta cura de no contaminar altres aliments. A continuació t’expliquem tot allò que has de saber sobre la contaminació creuada.

Quan passa la Contaminació Creuada?

Per norma general, la contaminació creuada pot passar en dues ocasions: quan emmagatzemem el menjar o quan el cuinem. En el moment d’emmagatzemar els aliments, cal anar amb compte que no degotin o toquin directament altres aliments. Això és important sobretot en el cas del menjar cru, ja que és el que s’exposa més als riscos de la contaminació creuada. L’ideal seria disposar d’espai per emmagatzemar carn i peix a llocs diferents i amb recipients hermètics.

D’altra banda, mentre preparem el menjar també estem exposats a contaminar aliments entre ells. Per començar, si no ens rentem les mans després de manipular aliments crus o no canviem d’utensilis, és molt probable que es doni aquesta contaminació. A més, tenir mals hàbits com mastegar xiclet, estar menjant o fumar pot fer que caiguin residus a sobre del menjar.

Classificació NOVA

Riscos de la Contaminació Creuada

Els riscos que pot suposar aquesta contaminació per a la salut de les persones són especialment els aliments que es consumeixen crus. Quan es cuina un aliment contaminat, es pot donar el cas en què els microorganismes hagin mort i deixin de ser perillosos. Això no obstant, en el cas de consumir qualsevol aliment que ha patit contaminació creuada, pot suposar aquests riscos:

  1. Efectes semblants a les al·lèrgies alimentàries com mal de panxa, inflamacions, urticàries, etc.
  2. Pot produir intoxicacions alimentàries amb efectes com diarrees, nàusees, vòmits, etc.
  3. En casos extrems, pot provocar una reacció molt greu que derivi en una hospitalització de l’afectat.

Tipus de Contaminació Creuada

Com hem dit anteriorment, hi ha dues maneres d’identificar com s’ha produït aquesta contaminació. En qualsevol dels dos casos el contaminant ja és a l’aliment i en cas de consumir-lo pot ser perjudicial. Continua llegint i aprèn a diferenciar els dos tipus de contaminació creuada:

  • Contaminació directa: Ocorre quan els microorganismes es transfereixen d’un aliment a un altre de manera directa. És a dir, que tots dos aliments han entrat en contacte.
  • Contaminació indirecta: És la més comuna de les dues i passa quan els contaminants es transfereixen entre aliments a través d’utensilis o superfícies. Encara que no es contaminen de forma directa, el bacteri continua sent igual de perillós.
Classificació NOVA

Com evitar la Contaminació Creuada?

Hi ha moltes mesures de prevenció per evitar la contaminació creuada. És de vital importància tenir-ne coneixement i aplicar-les per garantir la màxima seguretat alimentària en tot moment. Per començar, una higiene correcta és fonamental en la manipulació d’aliments, amb la qual cosa cal rentar-se les mans amb aigua i sabó sempre que sigui necessari.

També recomanem fer servir utensilis diferents per tractar cada aliment i evitar la contaminació indirecta, canviar el drap de cuina en el cas que hagi estat tacat, mantenir els utensilis nets abans d’usar-los, etc. Passar un drap per eliminar les restes de menjar de la cuina no és suficient. Cal desinfectar la cuina de forma periòdica per eliminar totes les restes de menjar que puguin causar la contaminació creuada.

Finalment, un consell per evitar que diferents aliments entrin en contacte abans de començar a fer-los servir, és separar-los en diferents calaixos i bosses. Guardar la carn crua en recipients hermètics separats d’altres aliments farà que no entri en contacte de manera accidental.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?