/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és la liofilització d’aliments?

La liofilització és un mètode de conservació alimentària que dóna molt bons resultats. El seu objectiu, igual que a la deshidratació, consisteix a eliminar o reduir l’aigua de l’aliment per conservar-lo durant molt més temps. A més, en tornar a hidratar els aliments liofilitzats, conserven la seva aparença, sabor, volum, pes, valor nutricional, etc.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​us expliquem què és la liofilització, el procés que se segueix per dur-ho a terme, els seus avantatges i desavantatges.

En què consisteix el procés de liofilització?

La liofilització consisteix a congelar els aliments i després deshidratar-los per eliminar tota l’aigua. D’aquesta manera, es redueix l’espai d’emmagatzematge del producte i es pot recuperar la forma original simplement amb aigua. Hi ha molts passos per obtenir un producte liofilitzat, a continuació t’expliquem les etapes:

  1. Congelació ràpida de productes a temperatures molt baixes (aproximadament -40ºC).
  2. Evaporació de l’aigua congelada que conté l’aliment en condicions de buit. Això es fa mitjançant escalfament gradual, a 0ºC l’aigua passa directament a estat gasós.
  3. Els aliments liofilitzats s’envasen en condicions controlades. Es col·loquen en un recipient que els protegeix de la humitat i l’aire perquè es puguin conservar en òptimes condicions durant molt de temps.

Avantatges de la liofilització

  • Pes i espai: Quan s’elimina la humitat, el menjar és molt lleuger. A més, la liofilització requereix menys espai, per la qual cosa es poden emmagatzemar més productes.
  • Conservació: Els productes liofilitzats tenen una llarga vida útil. Si els productes s’emmagatzemen adequadament, els aliments poden durar de 15 a 25 anys.
  • Sabor i aparença: Els productes liofilitzats tenen el mateix sabor i aparença que els productes frescos. La liofilització no fa malbé ni endureix els aliments, sinó que conserva el seu aroma, forma, sabor…
  • Preparació: El menjar liofilitzat és ràpid i fàcil de preparar, simplement rehidratant-se amb aigua freda o calenta segons la recepta.
  • Valor nutricional: La liofilització causa un dany mínim als aliments i reté aproximadament el 95% del valor nutricional del producte liofilitzat.
Cultura de seguretat alimentària

Desavantatges de la liofilització

Un dels desavantatges de la liofilització és que és una tècnica complexa per a la indústria alimentària que requereix un ampli coneixement de les tècniques utilitzades i dels aliments que es processaran.

Durant aquests processos, la indústria ha de tenir un bon control sobre el nivell de buit i tipus de congelació a què serà sotmès cada aliment, per quant de temps, així com les indicacions i característiques dels equips utilitzats per al procés. La liofilització també comporta un important desavantatge, com és l’alta manipulació del producte a mesura que passa per diversos processos.

Un altre desavantatge és que el procés requereix molta energia, cosa que ha de ser tingut en compte per la indústria alimentària. A més que en el cas de la carn cal afegir additius amb efecte antioxidant, ja que el baix contingut en humitat n’afavoreix l’oxidació i la transformació organolèptica.

Quins aliments es poden liofilitzar?

En general, les fruites i les verdures més petites o més grans poden passar pel procés si es tallen prèviament. El mateix s’aplica a la carn, ja que els filets s’han de tallar a trossos petits abans de poder processar-los. La carn, el peix i el marisc s’han de cuinar abans de ser liofilitzats. A més, productes com la massa de pastissos o el cafè s’han de reduir en petites partícules després de la congelació.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a implantar l’APPCC i adaptant-lo a la realitat concreta de cada obrador. Planifiquem visites i verificacions internes per fer un seguiment correcte del pla APPCC i assegurar-nos que compleix la normativa legal.

Estem al costat de les empreses en tot moment per assessorar-les en aspectes legals i normatius, proposar millores i canvis, actualitzar documents, resoldre problemes pràctics o no conformitats derivades d’actes oficials. Omple el formulari de contacte i et respondrem en el menor temps possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?