/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és una anàlisi microbiològica d’aliments?

Les anàlisis microbiològiques en aliments es fan servir per detectar la presència de patògens que puguin suposar un risc per a la seguretat alimentària. Quan parlem de patògens, ens referim principalment a bacteris, virus, llevats o floridura. A Proacciona, disposem d’un servei de laboratori d’anàlisi d’aliments amb què fem tota mena d’anàlisis. A continuació us expliquem tot el que heu de saber sobre l’anàlisi microbiològica d’aliments.

En què consisteix l’anàlisi microbiològica d’aliments?

El control microbiològic permet la identificació i l’anàlisi de tots els microorganismes que es troben presents als aliments.

Això significa que l’anàlisi microbiològica dels productes alimentaris ens pot permetre comprendre l’estat general d’higiene dels productes per prevenir malalties comunes com la salmonel·losi, la intoxicació per estafilococs, l’enteritis necròtica, etc.

El laboratori que dugui a terme l’anàlisi d’aliments haurà d’analitzar el risc que implica per a la salut humana el consum d’aquest aliment amb tots els patògens. A més, també ha d’analitzar com reduir aquest risc.

Microorganismes i bacteris més comuns en aliments

En la majoria dels casos, a causa d’una higiene inadequada a les cuines o zones d’emmagatzematge, els bacteris presents als aliments són nombrosos i de característiques molt diverses.

És per això que cadascuna ha de controlar-se per separat i donar-li la importància necessària. Aquests són alguns dels principals microorganismes i bacteris: Salmonella Spp, Listeria Monocytogenes, Escherichia Coli, Vibrio Parahaemolyticus, Campylobacter, Staphylococcus Aureus, Candida Albicans, Salmonella Shigella, Floridures i Llevats, Bacteris Làctics.

Quan fer una Anàlisi Microbiològica?

Qualsevol indústria del sector agroalimentari ha de fer periòdicament anàlisis microbiològiques dels seus productes per garantir la seguretat del consumidor final. Algunes de les raons per sol·licitar aquest tipus d’anàlisi són:

  • Validar la vida útil (data de caducitat) de l’aliment.
  • Investigar malalties transmeses per aliments.
  • Validació de Punts Crítics de Control (PCCs).
  • Alliberar un lot de producció.
  • Comprovar l’eficàcia dels productes antibacterians.
  • Verificar que els procediments de neteja i desinfecció es facin correctament.
  • Control de qualitat intern.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Determinar si els aliments són segurs per al consum humà implica detectar la presència o absència de microorganismes causants de malalties. Aquesta anàlisi només la pot fer laboratoris especialitzats en anàlisi d’aliments.

El laboratori s’encarregarà d’identificar el nombre de microorganismes presents perquè no superin els límits establerts per la normativa sanitària vigent.

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i des de fa 15 anys ajudem empreses d’aquest camp a obtenir les certificacions BRC, IFS i FSSC 22000. A més, oferim serveis de laboratori amb els que podem realitzar tota mena d’anàlisis alimentàries. Si tens algun dubte, pots posar-te en contacte amb nosaltres omplint el formulari de contacte i et respondrem al més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?