/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què significa RASFF?

El sistema d’alerta ràpida per a aliments i pinsos (RASFF) és una eina que ajuda a intercanviar informació entre les autoritats nacionals de tots els països de la zona euro.

Els 32 estats membres del sistema RASFF poden intercanviar informació sobre les mesures preses per les autoritats alimentàries. D’aquesta manera, poden actuar de manera conjunta davant de qualsevol risc per als consumidors. A continuació us expliquem tot el que heu de saber sobre el sistema d’alerta ràpida per a aliments i pinsos (RASFF).

Significat de les sigles RASFF

En termes de seguretat alimentària, RASFF o Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (en anglès, Rapid Alert System for Food and Feed) és una eina de contacte per a les organitzacions de la UE i les autoritats alimentàries per comunicar i coordinar alertes alimentàries.

El RASFF es va crear el 1979 per permetre que una alerta alimentària emesa per una d’aquestes organitzacions en un país fos la mateixa norma a altres països (retirada de producte, alerta a la població, etc.).

Com funciona el RASFF?

Cadascun dels membres que participen al sistema RASFF, tenen un contacte designat que s’encarrega d’enviar les notificacions del RASFF a la Comissió. Aquests són els passos que cal seguir abans de fer una notificació:

 1. Els inspectors controlen els productes al mercat o a la frontera. És possible que hagin pres mostres i rebut resultats del laboratori.
 2. Resulta que el producte no és compatible i s’ha de notificar dins del sistema nacional.
 3. Les autoritats decideixen si el cas entra dins l’àmbit del RASFF i notifiquen el cas al Punt Nacional de Contacte del RASFF.
 4. El Punt de Contacte Nacional del RASFF valida i completa la notificació al RASFF segons calgui i l’envia a la Comissió Europea. S’utilitzen formularis d’informes per proporcionar detalls dels resultats i les accions realitzades, i per afegir documents rellevants com ara factures, llistes d’empreses que han rebut productes, informes d’anàlisi, etc.
 5. Aquestes plantilles es fan servir per recopilar tota la informació per als formularis d’informes a RASFF.

Tipus de notificacions del RASFF

 • Notificacions d’alerta: S’envien quan hi ha un risc greu per a la salut dels aliments o pinsos al mercat i quan es requereix una acció immediata. Els membres del RASFF que detecten un problema i prenen les mesures adequades activen una alerta.
 • Notificacions d’informació: S’utilitzen quan es determina que els aliments o els pinsos comercialitzats estan en risc, però altres membres no necessiten actuar amb rapidesa.
 • Rebuigs a frontera: Cobreixen els enviaments d’aliments i pinsos que s’analitzen i rebutgen a les fronteres exteriors de la UE i es destinen a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) quan es detecta un risc per a la salut. Les notificacions s’envien a tots els punts fronterers de l’EEE per reforçar els controls i garantir que els productes rebutjats no tornin a entrar a la UE a través d’un altre punt fronterer.
 • Notícies del RASFF: Qualsevol informació relacionada amb la seguretat d’aliments i pinsos que no es comuniqui com a alerta o notificació informativa però que es consideri d’interès per a l’autoritat de control es comunicarà als membres a través d’aquesta secció.

Quins són els membres del RASFF?

 • Tots els Estats membres de la Unió Europea.
 • Els països de l’EEE (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i la Secretaria de l’AELC, que coordina la informació transmesa pels països de l’EEE.
 • L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
 • La Comissió Europea.
 • Arran d’un acord que va entrar en vigor l’1 de gener del 2009, Suïssa és un membre parcial del sistema pel que fa als rebutjos a la frontera de productes d’origen animal.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?