/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què són els Novel Foods?

El concepte de Novel Foods inclou tots aquells aliments que no es consumien de manera significativa a Europa abans del 1997. Aquests aliments passen una sèrie de mesures de seguretat perquè la Comissió i el Parlament Europeu considerin que són aptes per al consum. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​volem que conegueu totes les característiques sobre aquests aliments perquè pugueu usar-los i consumir-los de forma completament segura.

Què són els nous aliments o Novel Foods?

Abans del 15 de maig de 1997, tots els productes alimentaris que no s’utilitzaven en quantitats significatives per al consum humà a la Unió Europea s’anomenaven “Novel Foods” o “nous aliments”. Aquests aliments provenen d’inversions en innovació per part d’empreses de la indústria alimentària, amb l’objectiu de produir nous aliments amb més beneficis.

Actualment, els “Novel Foods” estan regulats pel Reglament (UE) 2015/2283, d’aplicació a tot el territori europeu. Atès que són aliments de creació recent, innovadors i elaborats amb nous processos de producció, les lleis han anat canviant a mesura que s’han incorporat nous aliments.

Exemples de Novel Foods

Com dèiem, sota la normativa de la UE, es considera Novel Food qualsevol aliment que no hagi estat consumit de manera “significativa” abans de maig de 1997.

A més de nous aliments, aquesta categoria també inclou aliments de noves fonts, noves substàncies utilitzades als aliments i nous mètodes i tecnologies en el processament d’aliments. Alguns exemples són:

 • L’oli de krill, ric en àcids grassos omega-3.
 • Begudes d’arròs.
 • Insectes aptes per al consum humà.
 • Els fitoesterols com a nova substància.
 • La nanotecnologia com a nova manera de preparar aliments.
 • Noves fonts de vitamina K (menadiona).
 • Productes agrícoles de tercers països (llavors de chía, suc de noni, etc.).
 • Aliments procedents de nous processos productius (aliments tractats amb radiació UV…).
Cultura de seguretat alimentària

Seguretat alimentària dels “Novel Foods”

Els principis que sustenten les noves regulacions alimentàries de la UE inclouen garantir que:

 1. És segur per als consumidors.
 2. Estan degudament etiquetats per no induir a error els consumidors.
 3. Si es pretén que un aliment nou en reemplaça un altre, el seu consum no ha de ser nutricionalment desfavorable per al consumidor.

L’autorització prèvia a la comercialització de nous aliments s’ha de basar en avaluacions de seguretat, d’acord amb els principis anteriors. Per facilitar aquest requisit, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha desenvolupat pautes alimentàries noves per ajudar a mantenir aquests aliments segurs.

Com saber si un ingredient és Novel Foods?

Hi ha diferents organismes reguladors que posen a disposició d’empreses i consumidors una sèrie d’eines per facilitar el procés de regulació de nous aliments.

En primer lloc, el Reglament d’execució (UE 2017/2470) conté una llista de nous aliments autoritzats per la UE. Això s’actualitza a mesura que s’hi afegeixen nous aliments autoritzats.

D’altra banda, AESAN ha recopilat a la seva web una llista de nous aliments autoritzats per a l’elaboració de complements alimentaris. Així mateix, la Comissió Europea publica a la seva web un Catàleg de Nous Aliments.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultora de seguretat alimentària a Barcelona, ​​estem a l’avantguarda en la implantació de sistemes APPCC i recomanant la implantació de certificacions obligatòries per garantir la seguretat alimentària.

A més a més, el nostre software Total Food Control és l’alternativa perfecta per al control de la traçabilitat dels aliments. Desenvolupat pels millors experts en seguretat alimentària, pot emmagatzemar grans quantitats de dades al núvol per rastrejar tots els processos de producció. D’aquesta manera, podeu controlar pèrdues, al·lèrgens i respondre de manera ràpida i eficient als controls de salut. Pots obtenir una prova de 10 dies completament gratuïts completant el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?